Kérdezze Koltai Lajost, a Sorstalanság rendezőjét

2004.10.14. 21:24
Bár Koltai Lajos négy éve tervezi, hogy Kertész Imre Nobel-díjas regényét filmre viszi, és a terv a Sorstalanság írójának támogatása mellett az államét is élvezte, a munka mégsem művészi kérdések miatt került az érdeklődés középpontjába. A rendező pénteken 15 órától mindenre választ ad az Index fórumában.
A Sorstalanság című Nobel-díjas regény filmváltozata még el sem készült teljesen, de már megosztja a közvéleményt. Egyik oldalról bíztató, hogy a film látott részleteiről maga az író, Kertész Imre is pozitívan nyilatkozott noha tudható, hogy a legtöbb esetben az író nincs megelégedve a filmadaptációval.

Egy hete Ennio Morricone vezénylésével elkészült a Sorstalanság zenéje, és két hete tartott sajtótájékoztatón Hámori András, a film producere is megnyugtatta a sajtót, hogy minden pénz befolyt a gyártók számlájára. (Februárban az InterCom forgalmazásában kerül a magyar mozikba.)

Klikk a nagyításhoz!
Fotó: Nagy Attila
A produkciót ezek ellenére sem hozsannázta a sajtó. Először a szokatlanul magas - az eddigi rekordtartó Hídemberét messze megelőző - 2,5 milliárd forintos költségvetés keltett döbbenetet (ami végül 2,75 milliárdra nőtt). Egyesek soknak tartották a 920 millió forintos állami támogatást is.

A később nyilvánosságra került pénzügyi zavarokra utalt, hogy a forgatás rögtön három hónapos késéssel indult. A munka 2004 februárjában egy másik három hónapra leállt, majd Barbalics Péter producer kivizsgálása szította a kedélyeket.

Áprilisban Koltai Lajos azt nyilatkozta, hogy "megrendült a bizalma" a producerben, így felkérte a Kanadában élő producert, Hámori Andrást, hogy vegye át a pénzügyi irányítást. Hámori ezt a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal karöltve meg is tette.

Két pozitív szenzáció is akadt a munkák során: május végén bemutatták a főszereplő kisfiút, Köves Gyurit játszó Nagy Marcit a sajtónak, és a múlt héten az ötszörös Oscar-jelölt zeneszerző Ennio Morricone Budapestre érkezett, hogy október 3-a és 7-e között felvegyék a Magyar Rádió stúdiójában a kifejezetten a Sorstalanságnak szerzett zenét.

Kérdezzen az operatőrként világhírű, rendezőként azonban csak most debütáló Koltai Lajostól az az Index fórumán.