Koltai Lajos: A Sorstalanságtól elmúltak a gátlásaim

2006.11.16. 17:30
Koltai Lajos befejezte a felvételeket csapatával Amerikában, amit addig forgattak, amíg Vanessa Redgrave boldoggá nem tette a rendezőt. Most Budapesten készül fel az utómunkákra, itt faggattuk.

"Álomszerű csapat gyűlt össze, aminek híre ment Los Angelesben és Hollywoodban is" - mondja Koltai Lajos az Este rendezője a stábról. Az Álomcsapat a következő: Vanessa Redgrave, Meryl Streep, Claire Danes és Glenn Close.

"Ennél népszerűbb filmet nem lehetett volna kifogni. Ez egy igazán emberi történet, ami megmutatja, mindenkinek napi döntéseket kell hoznia az életben". Vanessa Redgrave egy haldokló nőt alakít, aki visszaemlékezik ifjúságára, szerelmére. A forgatáson nagyon jó munkakapcsolat alakult ki Redgrave és Koltai között: "A színészek hálásak ha irányítják őket. Vanessa mondta, hogy mindent el tud játszani, de soha nem akar úgy távozni a forgatásról, hogy ne lásson boldognak. És addig dolgozott, amíg boldog nem lettem."

Olcsó színészek

A forgatást befejezték, most következnek az utómunkálatok. "Még nagyon sok dolgom van ezzel a filmmel. Haza kellett jönnöm, mert a családomnak szüksége van rám. Most itthonról dolgozom, miközben Amerikában vágják a nyersanyagot" - mondta Koltai Lajos, miután sógorát bekísérte a kórházba. Az Estéről először februárban számoltunk be, akkor kérték fel a rendezőt Susan Minot bestsellerének megfilmesítésére, amit Michael Cunningham, az Órák írója adaptált mozivászonra. A filmet 10-12 millió dollárból készítették, a színészek mégsem kaptak sztárgázsit, amihez a következőt fűzte hozzá Koltai: "Arra alapoztak a producerek, hogy ez egy szép ügy, ezért nem igazán kaptak nagy fizetést a színészek, amin én is meglepődtem. Személyes ügyüknek tekintették az Estét."

A forgatás annak ellenére rendben lezajlott, hogy csúsztak néhány hónapot egyeztetések miatt: "Csak szeptemberben tudtuk elkezdeni, amikor már nagyon hideg és szeles idő volt Rhode Islanden. Szinte nem mertem kérni őket, hogy ugorjanak be a vízbe. Persze nem a színész ugrott be, de így is kellemetlen volt." A film történetében fontos volt, hogy készítsenek utcai felvételeket New Yorkban: "Úgy nézett ki, hogy New Yorkban nem fogunk tudni forgatni, mert rengeteg pénzbe kerül. Végül a stúdiónak annyira tetszettek az addig elkészült jelenetek, hogy kifizették ezt is."

Sírás-rívás

A film két idősíkot beszél el: a jelenben a haldokló öregasszony visszaemlékezik az ötvenes évekre. A forgatás emiatt két részletben zajlott: "Először az idősebb színészekkel a 2000-2006 közötti jeleneteket forgattuk le, majd a fiatalokkal az 1953-ban játszódóakat. Olyan volt, mintha két filmet forgattunk volna: külön éltem és próbáltam ezekkel a színészekkel."

"A forgatáson mindenkinek igyekeztem elmondani, hogy mit várok tőlük, ezért minden reggel a sminkszobában kezdtem velük, mert borzasztó fontos, hogy már reggel tudják, mit akarok tőlük az aznapi forgatáson. Ekkor mondhatták el kérdéseiket és problémáikat a szöveggel vagy a szereppel kapcsolatban." Koltai többször elmondta, mennyire jó hangulat alakult ki a forgatáson, hogy a színészek visszajöttek azok után, hogy már nem volt jelenetük: "A forgatás végén sírás-rívás volt. Minden színésznek megköszöntük a munkát egy kis ajándékkal, ami a közös fényképünk volt ezüstkeretben".

A film kuriózuma, hogy most először játszik együtt Meryl Streep és lánya, Mamie Gummer, akinek a szerepe sokáig nem volt biztos az Estében, hiszen áprilisban még azt nyilatkozta az Indexnek Koltai, ha nem tudja megnyerni a filmnek Meryl Streepet, akkor a lánya sem kell neki. "Nagy szerencsénkre a mama is elvállalta, egy kérése volt, hogy ne kelljen a sajtóban szerepelnie, mert nem akar a lánya fölé nőni. Meryl Streep most forgatott először a lányával, és nagyon jók voltak." Mégis, mennyire volt nehéz ezeket a hollywoodi hírességeket instruálnia? "Hogy van az, hogy én kérek valamit Meryl Streeptől? Aztán rájöttem, ez a feladatom, megkértem, és megcsinálta. Engem ismernek kint, mint operatőrt, de a Sorstalanság volt az alapja annak, hogy egyáltalán elkezdjenek velem beszélgetni" - mesélte Koltai Lajos "Semmiféle gátlásom nem volt, a Sorstalanság megtette a maga útját, éppen Argentínában lesz a következő héten a bemutatója."

És milyenek lettek az eddig felvett anyagok? "A cég elnöke azt mondta, nem lehet ennél boldogabb. Mindennél többet elárul, hogy már adtak nekem egy újabb forgatókönyvet. Most azt hiszik, hogy nagyon érzik, mi érdekel engem." Az Estét 2007 őszén tervezik bemutatni amerikában és Magyarországon.