A magyar horror sztárjai: a szőrös Gubás, Görög és Dobó

2006.07.23. 10:06
A Miamiban működő magyar filmesek szeptemberben mutatják be Gubás Gabi főszereplésével készült mintadarabjukat, a Ghostra emlékeztető Könnyek völgye című amerikai-magyar thrillert. A magyar premier még nincs biztosítva, de máris újabb horrorfilmek terveivel álltak elő, amik főszerepére magyar celebek közül válogatnak. Ezzel nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi filmpiacra is be akarnak törni. Minderről Engert Péter rendezőt, Varga Zsolt producert és Gubás Gabit kérdeztük.

„Horror és pszichothriller, amiben nagyon jók vagyunk!”- mondta az Indexnek Varga Zsolt producer, aki társaival a hazai filmgyártásban szokatlan műfajokkal, a horrorral és a pszichothrillerrel igyekeznek meghódítani a magyar és külföldi piacot. „Két műfaj eladható pillanatok alatt a nemzetközi piacon a horror es a vígjáték, ezt minden a nemzetközi piacra gyartó és profitorientált filmcég tudja - avatott be minket az alapokba Engert Péter rendező. - Természetesen vannak drámai filmterveink is, de jelenleg a cég számára az anyagi biztonság az első, és ennek feltétele a piac igényeinek a kiszolgálása". Mint látszik, a Budapesten alapított, amerikai székhelyű Stone Bridge Films célja az amerikai trendet meglovagolva misztikus horrorfilmek gyártása, és bár a nemzetközi színteret célozták meg, a filmjeiket leginkább itthon láthatjuk majd a mozikban, legelőször a Könnyek völgyét. A külföldi forgalmazást ugyanis főleg dvd-re tervezték.

Az Isten és Gubás Gabi


A Könnyek völgye, ami Ghost és a Hatodik érzék magyar változata szeptemberben kerül itthon mozikba, mondta az Indexnek a rendező. De később kiderült, hogy még ez sem biztos. A filmet egyébként, amit két tornádó támadás között forgattak Miaimiban, az Index is látta a székesfehérvári II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon, és a kétes drogügyletek után isteni segítséget kapó rendőr története a Hatodik érzék ütőssége helyett sokkal inkább kesze-kuszának és moralizálósnak tűnt, a film vége egyenesen érthetetlennek. Varga Zsolt elmondta, hogy az amerikai piac miatt azóta újravágták a filmet, ami "így sokkal pörgősebb lett".

A pszichothriller főszereplőjeként a meggyilkolt rendőr feleségét alakító Gubás Gabi érzékeny karakterismertetést adott nekünk a szerepéről: "A szerepben az volt nagyon izgalmas, hogy bejárja a saját fejlődését, eleinte zárkózott, szőrös, majd egyre inkább megnyílik. Ráadásul nem véletlenül akartak egy bevándorló családot a filmbe, mivel sokan idegenként érzik magukat egy-egy országban."

Gabi egyébként élvezte a forgatást: egy-egy jól sikerült jelenetét a floridai forgatás alatt megtapsolta a stáb: "mintha színházi alakítás lett volna" - mondta. "Ezzel a csapattal mélyebb dolgokat lehet elmondani, és bebizonyították, hogy kis költségvetéssel is (180 ezer dollár) lehet jót készíteni" - tette még hozzá. A rendező szerint Gabi akcentusa jót tett a filmnek: "Mi a baj az akcentussal? Ez volt az első, ami tetszett az amerikaiaknak. Ettől színesek es változatosak ezek a filmek, ezek határozzák meg a különféle tónusait" - sorolta Engert.

Mozikba kerül, vagy nem

"Nagy szerencse kell ahhoz, hogy moziba kerüljön a film" - jellemezte a Könnyek völgye nemzetközi bemutatkozási lehetőségeit a producer, mert nem tudják még, moziban vagy rögtön dvd-n jön ki, viszont - elmondásuk szerint - ígéretet kaptak a külföldi forgalmazótól (a film lehetséges vilagforgalmazója az Echelon) arra, hogy elviszik Cannes-ba és Velencébe, illetve más A-kategóriás fesztiválokra is.

"A forgalmazóval történt beszélgetésünk során az is szóba került, hogy húsz kópiával kezdjük vetíteni itthon" - számolt be Varga, majd elárulta, hogy az SPI-jal tárgyalnak, amit megerősített a forgalmazó cég is, bár ők hozzátették, a hivatalos bemutatóról és kópiaszámról még korai lenne beszélni: "nem biztos, hogy bemutatjuk" - mondták. Engert az Indexnek elvetette az együttműködés lehetőségét: „Sokáig tárgyaltunk az SPI-jal, de nem tudtunk megegyezni, így a Könnyek Völgye magyarországi bemutatója és forgalmazása továbbra is kérdéses.”

A magyar mozis forgalmazás egyik problémája az lehet, hogy dvd-ről kívánják vetíteni a filmet, ami már a II. Alba Regián tartott "világpremieren" is tapasztalataink szerint rendkívül rossz minőségű volt. Varga elmondta, hogy bár maradnak a dvd-s mozis vetítésnél, szeptemberben New Yorkban újabb világpremiert tartanak, és ezzel nagyjából egyidőben mutatják be az újravágott filmet Magyarországon is. Hogy mennyi nézőt várnak itthon?, tettük fel a kérdést a producernek, aki szerint "10-15 ezer már nagyon korrekt szám lenne". Ez a mennyiség itthon egyébként inkább művészfilmekre jellemző. Pedig a rendező Engert is a magyar közönségfilmeket szereti: "Mostanában két film készült melyre, mint magyar, nagyon büszke vagyok: a Kontroll és a Csak szex es más semmi" - mondta. Janisch Attila filmjeit viszont - akit itthon művészfilmes thrillerkészítőként aposztrofálnak, ráadásul szinte az egyetlen magyar thrillerkészítőként -, nem látta.

Görög vagy Marozsán az Andrássy út 60-ban

Miközben tehát a mozis bemutató nincs biztosítva, itthon már több színésszel is tárgyalásokat folytatnak a következő filmjeikről, a 700 ezer dollárra kalkulált Fekete halálról és az első egymillió dolláros alkotásukról, a Terror házáról.

A Fekete halál című misztikus horrotörténet "egy 15. századi átokról szól, ami szempillantás alatt terjed". A főbb szerepekre esélyes a jelenleg Kínában forgató Osvárt Andrea, a Szabadság, szerelem című filmben játszó Dobó Kata és Gubás Gabi, valamint Pindroch Csaba. A nekik felkínált szerepekről nem árultak el részleteket az alkotók, a színészeket nem sikerült elérnünk.

„A Terror Háza egy magyar származású amerikai nőről szól, akit kísért a rejtélyes múltja. A víziói egy régi épülethez vezetik, az Andrássy út 60-hoz. A Terror Háza 1944. október 15.-től 1956-ig két terrorista diktatúrának is fontos helyszíne volt, így a ház önmagában jelképezi azt a múltat, amit hősünk kutat”- avat be minket a filmterv részleteibe Engert, aki kerülte azt a kérdést, hogy ezt a filmet a Terror Házában forgatják-e. Annyi biztos, hogy jövő év második félévére tervezi a Stone Bridge Films harmadik nagyjátékfilmjét, bár abban sincs egyetértés az alkotók között, hogy kivel. A producer szerint az Underworld 2-be visszaírt Görög Zitának előszerződése van, a rendező viszont arról beszélt az Indexnek, hogy már évek óta Marozsán Erikát szeretné megnyerni. Ami tehát biztos, hogy ezeket dvd-n 2010-ig mindenki megtekintheti.