Hatodik érzék Gubás Gabival

2005.11.07. 00:01
A Ghost és a Hatodik érzék alapján készülő amerikai-magyar thrillert, a Könnyek völgyét két hurrikán között forgatták Floridában. A kint élő magyar rendezőt, Engert Pétert, a budapesti producert, Varga Zsoltot, és a már hazatért főszereplőt, Gubás Gabit kérdeztük. A színésznő meglepődött, hogy a művészfilmjei iránt nem érdeklődik az Index, a producertől pedig megtudtuk, hogy a gyártó cég továbbra is marad a közönségnek szánt filmeknél: thrillereknél, horroroknál.
"Két hurrikán között forgattuk a filmet, ha egy nappal később indulok, New Yorkba térítették volna el a gépet, nem engedtek volna leszállni Miamiba. 24 órás készültség volt, de aztán a Rita elkerült minket. A Vilma viszont pár nappal azután, hogy eljöttem, becsapódott" - nyilatkozta Gubás Gabi a Könnyek völgyének női főszereplője az egy hónapos floridai forgatásról a Mokka tévéműsorban. De kezdjük az elején, hiszen még nem tudjuk, hogy a színésznő az Indexnek még nem nyilatkozik, és a tervek szerint nemcsak a forgatás, de maga a film is izgalmas: a műfaja ugyanis thriller.

Demi Moore nélkül


Klikk a képre!
"A barátja által meggyilkolt rendőr Adam (Ezra Sutton) lelke visszatér a földre, részben, hogy megbánásra kényszerítse gyilkosát, részben, hogy megpróbálja megvédeni mit sem sejtő feleségét, Évát (Gubás Gabi) és kislányát az őket is fenyegtő veszélytől". A szinopszist olvasva úgy tűnt, hogy a Könnyek völgye a Demi Moore főszereplésével készült Ghostot dolgozza fel. Nem kell ilyenkor jogdíjat fizetni?, kezdtem a villáminterjút a hét éve Miaimiban élő rendező-író-producerrel, Engert Péterrel, aki éppen a film utómunkálataival foglalkozik Floridában.

"A Könnyek völgyének története csupán abban hasonlít a Ghosthoz, hogy a főszereplő halála után lezáratlan dolgokat próbál megoldani a feleségével - válaszolta. - Nem tartozunk semmiféle jogdíjjal." Engert emellett példaképétől, a Hatodik érzék rendezőjétől M. Night Shyamalantől is sok mindent vesz át, de jogdíjat neki sem szán. Hogy miért? "A technikai elbeszélésmódja nem a film stílusa, hanem az én személyes tapasztalatom tőle, egy olyan embertől akinek a véleménye és filmstílusa meghatározó számomra."

És hogy ez az egyébként időugrásokkal tarkított thriller mitől lesz eredeti? "Például, hogy nem játszható el újra, mert másodszor kevés esetben működik. A thriller keretein belül pedig az egyetlen új eszköz, amit használunk, az a film noir-fényképezés, ami egy alapvető, de fantasztikus kincs egy filmkészitő kezében." A film operatőre egyébként az Argót is fényképező Christoph Vitt.

Gubás Gabival és akcentussal

A rendező még elmondta, hogy a női főszereplő Gubás Gabi "magyar bevándorlót játszik a filmben". A rendezőn kívül egyedüli magyar volt az angol nyelvű stábban, az akcentusáról Engert még megjegyezte: "tökéletes felkészültséggel küzdötte le, és a végeredmény épp úgy helytálló lett, mint egy évekkel ezelőtt Floridába telepedett magyar családé."

Ezt követően kereste meg az Index Gubás Gabit. Bár a 31 éves színésznő most egy közönségnek szánt thrillerben szerepel, ezzel kapcsolatban azt ajánlotta, változtassak a kérdéseken, és ne a régebbi közönségfilmjeiről kérdezzem (a Sok hűhó Emmiért-remake és a Kalózok főszereplője volt, illetve 2000 után a Hihetetlen családban Nyúlánykát szinkronizálta), hanem inkább a színpadi fellépéseiről és művészfilmes mellékszerepeiről (Bolondok éneke, A Rózsa énekei), mert ezekre büszke.

Mégis nyilatkozik
Gubás Gabi a cikk megjelenése után jelentkezett, és elmondta, hogy szó sincs arról, hogy megsértődött volna, csak Kaposváron lépett fel a Csiky Gergely Színházban és művészfilmes, színházas kérdések hiányában is szívesen nyilatkozik a héten a Könnyek völgyéről.
A színésznő kérésére mailben elküldtük újra a - változatlan - kérdéseket, és erre négy napig nem érkezett válasz, telefonon sem sikerült elérnünk őt.

Floridában olcsóbb

Varga Zsolt a film társproducere szívesen beszélt elsőre is az őt érintő témákról az alacsony költségvetést is beleértve: a film low-budget, 180 ezer dollárból készül amerikai befektetők pénzéből, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál nem pályáztak. Hogy szükség volt-e garasoskodásra? "Semmin sem spóroltunk. A helyszínek kiválasztásánál igyekeztünk a legmegfelelőbbet megtalálni. Hihetetlenül hangzik itthon, de kint ennyi pénzből, S16-os nyersanyagra minden további nélkül le lehet forgatni egy filmet profi stábbal."

Varga még hozzátette, hogy a Budapesten alapított, amerikai székhelyű Stone Bridge Films célja éppen az, hogy olcsóbb, mégis jó minőségű, jó forgatókönyvön alapuló műfaji filmeket készítsenek magyar és külföldi piacra is. És ez a nyitódarab. Legközelebb egy 56-os thrillerre készülnek, amely a Terror Házában játszódik, és egy sci-fi animét is terveznek Ultraviolent címmel.

Terveik szerint a Könnyek völgyét (Valley of Tears) Amerikában és Magyarországon is bemutatják. Most folynak az egyeztetések a forgalmazókkal, egy hazaival előszerződést is kötöttek, de még nem szeretnék megnevezni, hogy melyikkel. Ami biztos, 2006 tavaszán kerül a magyar mozikba.