'Majka, te cigány vagy?'

2005.12.06. 11:09
Félig csalódott Gubás Gabi, hájjal kenegetett Belaznay Endre és egy majdnem el nem készült mozifilm. A Szőke kóla sajtótájékoztatóján jártunk a székekkel zsúfolásig pakolt Krúdy sörbárban.

Monotonon duruzsuló ventilátorzajban mutatja be Balázsy Panna moderátor a Szőke Kóla alkotóit, ahogy illik, mindjárt Görög Zitával kezdi, aki nem tudott eljönni. Furcsa, hogy valamilyen megfejthetetlen okból főszereplőként mutatják be Zitát, holott kétszer megy át a kamera előtt. Szóval Zita nincs ott, ott van viszont Gubás Gabi, Majka, Beleznay Endre és Nyári Oszkár, no meg a producer, a Sorstalansággal elhíresült Barbalics Péter és az elsőfilmes rendező Barnóczky Ákos is.

Gádzsók a romákról


Klikk a képre!

Utóbbi elmondja, hogy - mit ad Isten - ez egy nagyon jó hangulatú forgatás volt, és hogy valójában a forgatókönyvírónak, a Csííízben "megizmosodott" Novák Csabának már évek óta a fejébe motoszkált, hogy" filmet kéne készíteni egy pöffeszkedő vállalkozóról, akit a véletlenek folytán berántja a nyolcadik kerület roma világa, azaz a pesti hárlem".

"Majoros Péter, mert így hívják a színészt és nem a médiasztárt, szóval láttam Majkát, ahogy csinálja a helyzetgyakorlatokat a villában, és rögtön arra gondoltam, játssza ő a roma főhőst." Azt is megtudjuk, hogy ezzel az információval kezdetben nehezen ment oda a producerhez, pedig - újabb meglepetésként - Barbalicsnak is pont a valóságshow szereplő jutott az eszébe.

Barnóczky elárulja, hogy Beleznay neve is adott volt, "hiszen az ember azzal dolgozik, akit ismer", hát ők jól ismerik egymást, a Csíííz című tévéműsorban már rendezte a színészt.

Azért minden résztvevő félt attól, hogy Majka nevét hogy fogadja majd a másik, például Beleznay, aki valamiért szintén meg lett kérdezve. Persze örült neki. A rendező attól is félt, hogy Görög Zita nemet fog mondani, mivel a filmben csúnya, de végül nem sokat gondolkozott és elvállalta. "A Gabi meg teljesen evidens volt. Kevés filmben játszik mostanában, végre újra láthatjuk a vásznon."

Pesti Harlem?

Bár a közönségfilm szót láthatóan utálják a készítők, azt azért elmondják, hogy a film a barátságról és a bizalomról szól, és a hepiend elkerülhetetlen velejárója. Aztán Balázsy a színészeket kérdezi, amiről Beleznaynak a "Ki vállalja fel, hogy színész?" kérdés jut az eszébe.

Gubás Gabi szólal meg: elmondja, hogy az egyik szeme a sír, a másik nevet. "Örülhetünk annak, hogy megint van magyar film, mégis szörnyű, hogy volt egy mélypont" - elfogyott ugyanis a befejezéshez szükséges pénz. "Az elmaradt hét napot végül két nap alatt forgattuk le, ráadásul télen, így majd megfagytam a lenge ruhában. De még ez is vicces volt, bár sajnos pont az én jeleneteim kurtultak."

Beleznayt nem zavarják a kimaradt jelenetek, csak az, hogy három csók helyett csak egyet smárolhatott a Kalózok szépségével. "Kikérem magamnak művészileg" - mondja, és ezen mindenki nevet.

Várjátok a Télapót?
Majka:Ja, magányos farkas vagyok mostanában. Tegnap tudtam meg, hogy már Télapó van, ezért is szóltam a forgalmazó sajtósának, hozzon Mikuláscsomagot. És tessék kaptunk Argo pólót!

Gubás Gabi: Gyerekkoromban mindig rekedtre énekeltem magam, hogy jöjjön a Télapó, úgyhogy ilyenkor mindig elérzékenyülök. Kis apróságokkal szoktuk meglepni ilyenkor egymást, de valójában nagyon nosztalgikus hangulatba kerülök karácsonytájt.

Végül Nyári Oszkár vonja a le a meglepő konzekvenciát, miszerint az élet olyan, mint a film: "Keveset tudunk egymásról, mint ahogy a Beleznayról is csomóan hiszik, hogy komikus, pedig valójában színész. Ha bevállalnánk a hibáinkat és az erényeinket a dolgok egész jól tudnának működni."

Az erkölcsi konzekvencia mellett kiadták a filmet könyvformában, sőt egy fantaszínűnek álcázott kátrányízű löttyöt is piacra dobtak, Szőke Kóla néven. A filmről a december 15-ei bemutatóig nem nyilatkozunk, de az ital olyan rossz, hogy még a Homárnak se merem felajánlani tesztelésre. Se.

A sajtótájékoztató után először Beleznay Endrével és Majoros Péterrel beszélgettem.

Majka, te cigány vagy?

Majka:: Nem, bár sok a zenész a családban, meg aztán Ózdon nőttem fel, van egy csomó barátom, Kicsi Tyson, például. Egész életemben sokat voltam romákkal.

Majka, te színész vagy?

Majka:: Nem vagyok színész. Ezzel a szakmával, mint mindegyikkel nagyon alázatosnak kell lenni és nagyon sokat kell még tanulnom. Nem is nagyon értettem eleinte mit keresek én itt, de a forgatáson rengeteget röhögtünk.

Jó, de akkor mi vagy te most valójában?

Majka:: Életművész. Meg ugye műsort vezetek a Cool tévén, és csináljuk a zenét, úgyhogy van mit, hála Istennek.

Ismertétek egymást azelőtt?

Beleznay: Látásból igen, meg aztán mindig már jó messziről megismertük egymást, integettünk, ilyesmi. Mikor felmerült, hogy Majka lesz a főszereplő engem is megkérdeztek, mivel körém válogatták a figurákat. Már az én karakterem köré. De én is láttam azt mikor helyzetgyakorlatokat csináltak a villában, és az meggyőzött. Majka:: Ja és az Endre megígérte, hogy segít. Beleznay: Hát igen Amerikában mindent ezerszer bepróbálnak, úgyhogy mondtam a Petinek, ha gond lenne a színészi intonációval, vagy ilyesmi, én szívesen segítek, de szerencsére nem volt.

Klikk a képre!

Te Amerikában is játszol?

Beleznay: Igen, kint jártam Los Angelesben iskolába és néha statisztáltam, vagy oktatási filmekben játszottam, volt, hogy magyarul. Most is megyek ha hívnak, de már ritkábban.

Általában annyit tudnak rólad, hogy humorista vagy, de most kiderülhet, hogy színész is. Bármit el tudsz játszani?

Szerintem egy színésznek mindenféle szerepet el kell tudnia játszani drámai igényességgel. A színházban én is játszottam már mindent és Lerner Nándor is egy komolyabb karakter.

A filmbeli karaktered tele van előítéletekkel. Te hogy állsz ezzel?

Beleznay: Nem, én azt hiszem, amit a film is üzen, hogy mindenkit egyénileg kell megítélni és akkor nem léteznének nemzetiségi korlátok.

Gubás Gabit később egy forgatóstáb orra elől sikerül elhalásznom egy percre.

Mondtad, hogy megviselt, hogy leállt a forgatás. Mennyire?

Gubás Gabi: Képzeld csak el, mekkora érvágás, az a rengeteg munka, és akkor nem az van, hogy kivágják, ami szintén nagyon fáj a színésznek, hanem még csak el se készül.

Mivel főleg a te jeleneteidet kurtították, nem akartad abbahagyni?

Gubás Gabi: Nem, sőt. A filmet be kellett fejezni, és a problémáimat félre kellett tennem. Az volt a legfontosabb, hogy megmentsük a filmet.

Mennyire ment ez a szereped rovására?

Gubás Gabi: Remélem egyáltalán nem, bár az sokat jelent, ha nincs lehetőség leforgatni a filmet, és színesebbé tenni a jeleneteket. Emiatt néhol felületessé válhat a történet. Sok mindent szóban kell elmondani, amit amúgy leforgattunk volna.

Mit eszik a te okos karaktered a minden hájjal megkent menedzserben?

Gubás Gabi: Nándi figurájában van szeretnivaló, és Zita, akit én játszom megpróbálja megóvni azt. Ha nem változna meg Nándi, a lány biztos elhagyná.