Miki bácsinak elintézték

2006.10.13. 10:34
Káromkodásmentes, de a hely szelleméhez képest "lezser és szabad körülmények között" vette át csütörtök délután Jancsó Miklós második Kossuth-díját Sólyom László köztársasági elnöktől a Sándor palotában. Miki bácsi 73-ban "csak harmadosztályú" Kossuth-ot kapott, most viszont az igazit is elintézték neki.

"Szerintetek ez mesterség?" - incselődött barátian a 85 éves rendező a sajtót képviselő kamerás kollégákkal, hogy a formalitásokkal terhes palotabéli légkört oldja. Majd Sólyom László felvezetését követően maga a köztársasági elnök lépett a terembe, aki "tisztelt mester" megszólítással köszöntötte a szülinapost, és arra hívta fel a figyelmet, hogy "73'-ban egészen más körülmények között" zajlott a díjátadás.

"Filmjeit fiatalkoromban szorgalmasan látogattam" - mondta Sólyom Jancsó munkáiról, aki a Szegénylegények és a Fényes szelek idején még a húszas éveiben járt. Majd még személyesebbé tette a ceremóniát, mikor szívből gratulált, és megjegyezte, hogy ezt a díjat szívesen adja, pedig van olyan is, amit nem.

Köszönöm a...

A rendező a Kossuth-díjjal a kezében elmondta, hogy azt "nem csak a magam, de a kollégáim nevében veszem át". Megköszönte még a családnak, tavaly elhunyt alkotótársának, Hernádi Gyulának és "mindazoknak, akik ezt elintézték, mert a kétszeres Kossuth-díj azért ritkaság".

"Maguk, gyerekek el nem tudják képzelni, milyen világ volt '73-ban. Nem csak egyetlen Kossuth-díj volt. Én a harmadosztályút kaptam, és nem is azért a filmért, amit jónak tartok - mondta később a legfeljebb harmincas átlagéletkorú riportereknek. - Hogy az hogy volt, mint volt, azt én nem kutatom" - tette még hozzá elbizonytalanodott hangon.

A korral jár

A 2006-os Kossuth-ról cinikusan megjegyezte, "A sok díj valószínűleg a korral jár. Azt mondják, ezt is megérte, azt is megérte, hááát, akkor adjunk neki díjat."

"A nem szabadságot kiheverni nem könnyű, de a szabadságot sem könnyű" - toldotta meg mondandóját egy az alkalomhoz illő eszmefuttatással, majd csak nekünk elárulta, hogy pénz is jár az elismeréssel, de azt még nem kapta meg, "állítólag valami OTP-papír", pedig kíváncsiak lettünk volna, abból hányada jön ki egy magyar film költségvetésének. Amikor pedig a díj semmitmondó indoklásáról kérdeztük, elmondta, hogy azt "régen filmre adták, erre most mondhatjuk azt, hogy ez életműdíj." Jancsó legújabb filmje, az Ede megevé ebédem múlt héten debütált a Pécsi Filmünnepen. A hatodik Kapa-Pepe darabot csütörtök óta játsszák a mozik.