Angelina Jolie lökhárító nélkül támad

2008.01.05. 16:46

2007 a rajzfilmek éve volt, 2008 a képregényadaptációké lesz, azon belül is a folytatásoké. A Sin City 2-re ugyan 2009-ig várni kell, de a listára így is használhatjuk az impozáns szót. Visszatér Batman, Hulk és Hellboy, Angelina Jolie pedig csontsoványan lő fejbe mindenkit. Melyik lesz az év képregényfilmje?

A hihetetlen Hulk

(2008 június)
A Hulk-stáb jelenleg gőzerővel dolgozik a digitális trükkökön. 2003-ban sok képregényrajongó fanyalogva fogadta Ang Lee Hulk-filmjét amiben a zöld óriás még úgy nézett ki, mint egy kétméteres műanyagfigura, ezért most az alapoktól kezdték újrarajzolni. Louis Leterrier csapata 125 millióból gazdálkodhatott, ebből októberben valósággal szétverték a torontói egyetem környékét, novemberben pedig Rio de Janeiro belvárosát. A készítõk sûrûn hangoztatják, hogy a The Incredible Hulknak semmi köze az elsõ részhez, a sztorit is az új főszereplő, Edward Norton írta meg, aki maga is nagy képregényrajongó. Bruce Banner csaját Jennifer Conelly helyett Liv Tyler játssza, és fontos szerepe lesz a történetben egy Emil Blonsky nevû orosz katonának (Tim Roth). Blonsky az eredeti képregényben Dr. Banner jegyzeteit akarta ellopni, de a laboratóriumban sugárzás érte, és õ is átváltozott egy nagy zöld szörnyeteggé.

Hancock

(2008 július)
Úgy tûnik, a Wanted helyett Will Smith új filmje lesz az, ami stílusosan köpi szemen az amerikai szuperhõsök mítoszát. A slamposan öltözködõ, borostás Smith rendszeresen megmenti a várost a katasztrófáktól, de közben több kárt okoz, mint Godzilla, Mechagodzilla és a Deceptikonok együttvéve. Szerencsétlen PR-osa (Jason Bateman) vért izzadva próbálja kimagyarázni a világsajtót bejárt felvételeket, amiken Hanckock vonatokat siklat ki és hajókat süllyeszt el puszta jószándékból. Peter Berg (akitõl legutóbb A királyságot láthattuk) saját forgatókönyvét vitte vászonra, a trailer alapján csúcsra járatott hõsködést, robbanást és politikailag inkorrekt humort várunk. És sok gonosz kikacsintást a többi szuperhősmozira, ha már ugyanazokon a helyszíneken (pl. Los Angeles 5. sugárútja) forgatták a filmet, mint a Pókember harmadik részét.

Hellboy 2 - The Golden Army

(2008 július)
Novemberben ért véget a film etyeki forgatása, és karácsony előtt kijött az első trailer is. Az új részben a szupercsapatnak ezúttal egy vámpírkinézetû tündérherceggel, és annak troll testõrével kell megküzdeni. A herceg ellop egy koronát az aukciósházból, mert a film címében szereplõ Aranysereg, ami egy földalatti csarnokban évszázadok óta vár az új királyra, csak annak engedelmeskedik, aki ezt az ereklyét viseli a fején. Hõseink kapnak egy negyedik társat, Johann Kraust, az ektoplazmikus szellemet, akinek nincs fizikai alakja, ezért egy Verne-regényeket idézõ mélytengeri búvárruhát kell hordania. A Hellboyt segítõ feketeöltönyös, napszemüveges ügynökök között láthatunk majd két magyar színészt: Simor Olivér (Agent Gold) a trailerbe is bekerült, Kamarás Ivánnak pedig lesz egy lövöldözõs jelenete, bár nem õ vetõdik és gurul benne, hanem egy magyar sztárkaszkadõr.

Megtorló 2

(2008 szeptember)
Hasonlóan a Hulkhoz, az új Megtorló-film sem kötõdik a gyatrán muzsikáló elsõ részhez. Az új rész rendezője Lexi Alexander (ő csinált focihuligánt Frodóból), aki blogot vezet a szeptemberben lezajlott szereplőválogatásról, és a jelenleg is tartó kanadai forgatásról. Azt ugyan nem tudjuk meg tőle, hogy mennyi pénzt kapott a Lionsgate stúdiótól, de azt igen, hogy a The Punisher: War Zone a sok esõs jelenete miatt jóval sötétebb hangulatú lesz, mint elõdje. Hivatalos poszter, trailer, vagy egyéb reklámanyag még nincs, pedig már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy az új főszereplőn, Ray Stevensonon (a Róma sorozat Pullóján) is ugyanolyan jól mutat-e a koponyás trikó, miközben szórja az ólmot, mint elődjén Thomas Jane-en. A sztori ezúttal nagyjából annyi, hogy a bûnözés ellen egyszemélyes kereszteshadjáratot hirdetõ Megtorló brutálisan szétlõ mindenkit, kivéve egy FBI-ügynököt (Colin Salmon), aki segít neki elkapni a fõellenfelet, a rothadó hullára emlékeztetõ Jigsawt.

Speed Racer

(2008 május)
A Wachowski-testvérek autóversenyes filmjének alapja egy 1967-es animesorozat (amibõl természetesen manga is készült), ezért nem csak õrült tempójú száguldozás lesz benne, hanem a Mátrix-trilógiát is megszégyenítõ akciójelenetek is. Ezekben Balog D. Menyhért helyettesítette John Goodmant, aki a film aranyszívû, de verekedõs családapája. A Speed Racer moziváltozata 100 milló dollárból készül, jelenleg az utómunkálatoknál tart. Az összeg jelentős része a speciális effektekre ment el. Az akciójeleneteket 8 hétig forgatták a brandenburgi stúdió zöld hátterei előtt, ahová Balog D. Menyhért a Valkűr forgatásáról járt át. Nehéz feladatot vállalt a CGI-szekció is, mivel a Wachowski-testvérek minden színárnyalatot bele akarnak tenni a filmbe, ami a Mátrixból kimaradt. A történet röviden az eredeti mangát nem ismerőknek: a fiatal autóversenyzõ (Emile Hirsch), akinek már az apja is csodajárgányokkal koptatta az aszfaltot, hófehér Match 5-ösével száguld a világbajnoki cím felé. A család nagy riválisa, a Royalton Iparvállalat azonban piszkos módszerekkel akar elõnyt szerezni az autóverseny-bizniszben. Speed a barátnõje (a tinikurvának maszkírozott Christina Ricci) és egykori titokzatos ellenfele, a fekete úszósapkás Racer X segítségével kiderít minden gazságot, és megnyeri a versenyt.

The Dark Knight - Batman

(2008 július)
Tavaly szinte minden héten kiszivárgott valami infó az ősz óta tartó, és nemrég véget ért forgatásról, így már nagyjából tudjuk, mire számíthatunk Christopher Nolan második denevérfilmjében. Maffiaháború dúl Gotham utcáin Salvatore Maroni (Eric Roberts) és Gamble (Michael Jai White) emberei között, ráadásul felbukkan egy õrült sorozatgyilkos is, a Joker (Heath Ledger), aki elõszeretettel rabol bankot bohócálarcban. A soha nem látott bûnözési hullámot a frissen kinevezett rendõrfõnök, James Gorodon (Gary Oldman) még a Denevérember (Christian Bale) segítségével sem képes megfékezni. Szerencsére akad egy szövetségesük a kõkemény kerületi ügyész, Harvey Dent (Aaron Eckhart) személyében. De ugye tudjuk, hogy belõle lesz Batman egyik legveszélyesebb ellenfele, a tudathasadásos Kétarc. A 150 millióból forgatott film legtöbb jelenetét Angliában vették fel, Gotham bűnös utcáit Chicago helyettesítette, de a stáb elutazott Hongkongba is. Itt azonban ki kellett hagyni azt a jelenetet, amiben Batman kizuhan egy repülőből a kikötő fölött, mert Hongkong vize olyan szennyezett, hogy a fürdőzést nem élte volna túl a kaszkadőr.

Vasember

(2008 május)
Tony Stark, az öltönyös-napszemüveges vállalatigazgató egy fegyvergyártó cég fejeként harcol a világbékéért. Mikor túlél egy terrortámadást, úgy dönt, hogy elég a milliomosok léha életéből, és kovácsol magának egy rakétameghajtású szuperhősruhát. Robert Downey Jr. kitûnõ választás a Vasember főszereplőjének, mert pont úgy néz ki, mint Tony Stark a képregényben, bár volt alkoholistaként nehezen gurított le egy-két pohár Mojitót, mielõtt belebújt a bádogjelmezébe. Szerepel még a filmben Gwyneth Paltrow (Stark titkárnõje), a kopaszra borotvált Jeff Bridges (õ a fõellenfél), Terrence Howard (Stark legjobb barátja), valamint Hilary Swank. Vasember fõnökét, a félszemû nemzetbiztonsági ügynököt pedig egyértelmû volt, hogy Samuel L. Jackson játssza, hiszen a képregényrajzolók korábban róla mintázták Nick Furyt. Ez a sztárparádé 186 millió dollárra tornázta fel a film költségvetését. Tony Stark Las Vegas egyik legelőkelőbb szállodájának, a Caesar's Palace-nak a kaszinójában szórja el a pénzét, így a stáb is beköltözött ide egy edőre. A közel-keleti utazást viszont már inkább nem kockáztatták, így Irakot a kaliforniai sivatag helyettesíti majd a filmben.

Wanted

(2008 június)
Az Éjszakai őrség orosz rendezőjének, Timur Bekmabetovnak ez lesz az első amerikai szuperprodukciója, ő mégis csehországi helszíneken, és a prágai Barrandov stúdióban forgat március óta, a pánszláv összetartás jegyében. A látványos akciófilm alapanyaga Mark Millar Wanted képregénye, ami a Mátrix, a Harcosok klubja és az X-Men sajátos elegye. Angelina Jolie egy Fox nevû bérgyilkost alakít, akit a fõnökei többnyire "kib***ott ámokfutó pszichopata pi***a"-ként emlegetnek. Fox feladata, hogy az IKEA-bútorok közt punnyadó céges yuppie-ból (James McAvoy) igazi elitkatonát faragjon egy titokzatos bérgyilkos csapat, a Testvériség számára. Fox a képregényben ilyen lökhárítókkal rendelkezik (a rajzoló Halle Berryrõl mintázta õt) szóval nem biztos, hogy az épp anorexiás Angelina Jolie jó választás volt a szerepre. Ráadásul nagyon úgy tûnik, hogy a képregény fõ motívuma, a kíméletlen szuperhõsvadászat kimarad. Pedig szívesen megnéztük volna, amikor a bérgyilkosklán vezére (akit a filmben Morgan Freeman játszik) megmutatja Wesleynek a Testvériség legértékesebb trófeáját, Superman ronggyá lõtt köpenyét.