Elhunyt Kránitz Lajos

2005.08.01. 13:10
Váratlanul elhunyt Kránitz Lajos - tájékoztatta az Indexet a Budapesti Kamaraszínház. A Jászai Mari-díjas színművészt, Jockey és Darth Vader magyar hangját hétfőn, 62 éves korában érte a halál.

Kránitz Lajost a Budapesti Kamaraszínház és a József Attila Színház saját halottjának tekinti. Halálának körülményéről nem adtak információt, a temetéséről pedig később intézkednek.

Kránitz Lajos 1966-ban fejezte be a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Számtalan filmben szerepelt, így a Kincskereső kisködmönben (1972), Az erődben (1978), a Szívzűrben (1981), az Álombrigádban (1983), a Hanyatt-homlok (1983) és az Üvegtigris (2000) című alkotásokban. Szeptemberben láthatjuk utolsó filmjében a 2005-ös Kész cirkuszban.

#alt#
Kránitz Lajos
Előszeretettel játszattak vele nyomozókat, mint az Aranyórában (1987) és a Dögkeselyűben (1982), olykor századost (A Ménesgazda - 1978), vagy parancsnokot (Ötvenéves találkozó - 2002). De volt II. Rákóczi Ferenc is a Fejezetek a Rákóczi-szabadságharcból című sorozatban. 1991-től nyolc éven át Mercedesszel járó vadkapitalista taxisként háborította fel a becsületes Taki bácsit a Szomszédokban.

"Igen, uram!"

Kránitz Lajos színművész leginkább szinkronhangként lett ismert. A Magyar Televízió nézői a Dallas-sorozatból ismerhetik a nevét, amelyben a Larry Hagman alakította Jockey-nak kölcsönözte hangját hosszú éveken keresztül.

Sokszor váltotta Bujtor Istvánt is Bud Spencer; Reviczky Gábort és Sinkó Lászlót Jack Nicholson szinkronizálásában. A Star Wars-trilógia (IV-VI. rész) új szinkronjában és A sith-ek bosszújában ő volt Darth Vader. (Hangja Vaderként egy "Igen, uram!" erejéig itt meghallgatható.)

Egerek és emberek

Ismert szinkronizációs munkássága előtt és mellett impozáns színházi karriert futott be. 1966–1970 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1970-71-ben a veszprémi Petőfi, 1971–1985 között a József Attila Színház, 1985-től a Népszínház Budapesti Kamaraszínház művésze volt.

1984-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Főbb színházi szerepei: Makra Ferkó Kertész Ákos Makra című regényéből készült darabban, John Proctor megformálása Miller Salemi boszorkányok című drámájában, a fogyatékos Lennie alakja Steinbeck Egerek és emberek című alkotásának adaptációjában, majd az Öreg Moor szerepe Schiller Haramiákjában.

Hobbijaként az úszást és a horgászatot jelölte meg a Theater Online-ra feltett életrajzában.