Auguszta
4 °C
22 °C

Kusturica Magyarországon forgat

2006.09.27. 10:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Hazánkon is átvonul a Mamarosh című páneurópai road-movie, amiben idős anya és középkorú fia próbál eljutni a romos Belgrádból a messzi Amerikába. Az executive producer nem más, mint Emir Kusturica.

A közelmúlt balkáni viharai adják a hátterét annak a vígjátéknak, ami jövőre többek között Magyarországon készül majd. A Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapján leltünk rá a koprodukciós tervre, a támogatott koprodukciók között. A Mamarosh a pályázatban beadott szinopszis szerint a háború végefelé játszódik, Belgrád bombázása után. A főszereplő középkorú férfi úgy dönt, megszökik eddigi élete elől és nekivág a Nyugatnak. De a hosszú, kalandos úton van egy állandó társa is: idős édesanyja, akitől elválaszthatatlan (innen a cím: "a mama pici fia").


Az Állj, vagy lő a mamám! című Stallone-film alaphelyzetére hasonlító alkotás fanyar humorú vígjátéknak ígérkezik. "Ha nagyon kategorizálni kell, akkor mondhatjuk, hogy kusturicás hangulatú lesz a film, de a rendezőnek, Momcilo Mrdakovicnak nagyon pontos és eredeti elképzelése van minderről, így garantáltan nem lesz utánérzés" - nyilatkozta az Indexnek a magyar producer, Berger József (Mythberg Films), akit hosszú egyeztetések után sikerült elérnünk. A Macska-jaj alkotójával való rokonság egyébként nem előzmény nélküli: a Mamarosh rendezője többek között Kusturica munkatársaként tanulta a szakmát, aki hálából most executive producerként adja nevét és szakértelmét kollégája filmjéhez. Mrdakovicnak, bár már több forgatókönyvéből lett film, ez lesz az első rendezése.

Pénz van, szereposztás még nincs

A szerbia-montenegrói-német-francia-magyar koprodukció összköltségvetése 1,5 millió euró lesz (410 millió forint). Idehaza az MMK 45 millió forintot ítélt meg a projektnek a koprodukciós pályázaton, míg az Eurimages 280 ezer euróval támogatta (76 millió) a Mamarosh-t. A büdzsé már lényegében összeállt, fél évvel a forgatás kezdete előtt, ami európai viszonylatban is ritkaságnak számít. Ezt bizonyítja az is, hogy a producer elmondása szerint egy németországi koprodukciós konferencián a Mamarosh-sal modellezték a sikeres európai együttműködést. Berger francia kollégája már neves világforgalmazót is szerzett a filmnek: a Wild Bunch nevű cég korábban olyan európai mozikat vitt sikerre, mint a Requiem, a Hymypoika, a Lélektől lélekig, a Mária Magdolna vagy a nagy botrány kavaró Dugj meg!.

Mint azt Bergertől megtudtuk, a Mamarosh szereposztása még nem ismert, de "hamarosan" castingolnak, és a producer reményei szerint sok magyar színész kap munkát a filmben, ami 2007. tavaszán forog. Belgrádon és Magyarországon kívül New Yorkban, valamint négy nap erejéig Hamburgban is dolgozni fog a stáb. A hangutómunkálatok Németországban zajlanak majd, de a képi utómunka valószínűleg Magyarországon marad.

A hazai gyártásért felelős, korábban a Paszportot és tartozás miatt évekig dobozban maradt, nemrégiben viszont mozikba érkező Magyar szépséget is gyártó Mythberg Filmsnek a Mamarosh előtt még van néhány munkája. A cég szervezte a 2006. szeptember 21. és 24. között zajló Német Filmnapokat, októberben pedig Molnár György rendez náluk egy tévéfilmet. A 70 millió forintból készülő Tavasz, nyár, ősz című alkotás Kosztolányi-novellák feldolgozása lesz, és olyan neves színészek működnek majd közre benne, mint Gáspár Sándor, Ónodi Eszter, Szacsvay László és Benedek Miklós.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!