Kusturica Magyarországon forgat

2006.09.27. 10:40
Hazánkon is átvonul a Mamarosh című páneurópai road-movie, amiben idős anya és középkorú fia próbál eljutni a romos Belgrádból a messzi Amerikába. Az executive producer nem más, mint Emir Kusturica.

A közelmúlt balkáni viharai adják a hátterét annak a vígjátéknak, ami jövőre többek között Magyarországon készül majd. A Magyar Mozgókép Közalapítvány honlapján leltünk rá a koprodukciós tervre, a támogatott koprodukciók között. A Mamarosh a pályázatban beadott szinopszis szerint a háború végefelé játszódik, Belgrád bombázása után. A főszereplő középkorú férfi úgy dönt, megszökik eddigi élete elől és nekivág a Nyugatnak. De a hosszú, kalandos úton van egy állandó társa is: idős édesanyja, akitől elválaszthatatlan (innen a cím: "a mama pici fia").


Az Állj, vagy lő a mamám! című Stallone-film alaphelyzetére hasonlító alkotás fanyar humorú vígjátéknak ígérkezik. "Ha nagyon kategorizálni kell, akkor mondhatjuk, hogy kusturicás hangulatú lesz a film, de a rendezőnek, Momcilo Mrdakovicnak nagyon pontos és eredeti elképzelése van minderről, így garantáltan nem lesz utánérzés" - nyilatkozta az Indexnek a magyar producer, Berger József (Mythberg Films), akit hosszú egyeztetések után sikerült elérnünk. A Macska-jaj alkotójával való rokonság egyébként nem előzmény nélküli: a Mamarosh rendezője többek között Kusturica munkatársaként tanulta a szakmát, aki hálából most executive producerként adja nevét és szakértelmét kollégája filmjéhez. Mrdakovicnak, bár már több forgatókönyvéből lett film, ez lesz az első rendezése.

Pénz van, szereposztás még nincs

A szerbia-montenegrói-német-francia-magyar koprodukció összköltségvetése 1,5 millió euró lesz (410 millió forint). Idehaza az MMK 45 millió forintot ítélt meg a projektnek a koprodukciós pályázaton, míg az Eurimages 280 ezer euróval támogatta (76 millió) a Mamarosh-t. A büdzsé már lényegében összeállt, fél évvel a forgatás kezdete előtt, ami európai viszonylatban is ritkaságnak számít. Ezt bizonyítja az is, hogy a producer elmondása szerint egy németországi koprodukciós konferencián a Mamarosh-sal modellezték a sikeres európai együttműködést. Berger francia kollégája már neves világforgalmazót is szerzett a filmnek: a Wild Bunch nevű cég korábban olyan európai mozikat vitt sikerre, mint a Requiem, a Hymypoika, a Lélektől lélekig, a Mária Magdolna vagy a nagy botrány kavaró Dugj meg!.

Mint azt Bergertől megtudtuk, a Mamarosh szereposztása még nem ismert, de "hamarosan" castingolnak, és a producer reményei szerint sok magyar színész kap munkát a filmben, ami 2007. tavaszán forog. Belgrádon és Magyarországon kívül New Yorkban, valamint négy nap erejéig Hamburgban is dolgozni fog a stáb. A hangutómunkálatok Németországban zajlanak majd, de a képi utómunka valószínűleg Magyarországon marad.

A hazai gyártásért felelős, korábban a Paszportot és tartozás miatt évekig dobozban maradt, nemrégiben viszont mozikba érkező Magyar szépséget is gyártó Mythberg Filmsnek a Mamarosh előtt még van néhány munkája. A cég szervezte a 2006. szeptember 21. és 24. között zajló Német Filmnapokat, októberben pedig Molnár György rendez náluk egy tévéfilmet. A 70 millió forintból készülő Tavasz, nyár, ősz című alkotás Kosztolányi-novellák feldolgozása lesz, és olyan neves színészek működnek majd közre benne, mint Gáspár Sándor, Ónodi Eszter, Szacsvay László és Benedek Miklós.