'Nem tudom összehasonlítani Mendest és Kapitány Ivánt'

2006.02.16. 12:41
Mérsékelt csinadrattával mutatták be a Kútfejek című filmet, a Corvin Filmpalotában a bemutató előtti éjszaka. A premieren a főszereplők hiánytalanul megjelentek, igaz Kaszás Attilát csak a film legvégén láttuk a Gesztesi-Liptay párnál is korábban távozni. Gyurcsány középről nézhette Kapitány Iván új moziját fiaival. A vetítés után a celebek nagy része elhagyta a helyszínt, így a szereplők éjfélre még nyilatkozni is ráértek. A Kútfejek csütörtöktől a mozikban.

Mert hogy eleinte úgy van, a film előtt kapunk lehetőség az interjúkra és mi ennek be is dőlünk. Két levegővétel közt lerohanjuk Gesztesi Károlyt, aki akkor megerősít abban a hitünkben, hogy Kapitány filmje egy akciófilm, majd elhezitál azon, hogy ő maga a Németországban forgatott akciófilmjeiben soha nem volt főszereplő, mert azok mindig a rendőrök voltak, ő meg bűnözőt játszott. De a rosszak közt már volt főrossz. "Nem félek, hogy rajtam ragad ez a gengszter szerep, mert itt, Magyarországon ez az első ilyen jellegű alakításom, illetve - jut eszébe - az Üvegtigris második részében játszom még gengsztert."

Jó idők, rossz idők

#alt#
Kállóy Molnár és Gesztesi
Klikk a képre!

Ennek ellenére Gesztesi szerint a két forgatás közt rengeteg különbség volt, mivel a borzalmas időjárás miatt az Üvegtigris 2 kaotikusan készült el, ellenben a Kútfejeken éjszaka dolgoztak, viszonylag kiszámítható körülmények között. "Ez nem vette el a kedvünket, nem úgy, mint az Üvegtigrisnél, ahol volt, hogy tizenhét órából csak egyet tudtunk dolgozni."

Sajnos itt már mennie kell, mert amint mondja, Kapitány Iván szereti, ha működnek a dolgok, és most éppen a meghajlást gyakorolják a Kabos Gyula teremben. Távozásakor még megtudjuk, hogy csodálatos élmény volt összebilincselten lenni Kálloy Molnár Péterrel hosszú napokon át. "Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kötözze össze magát vele."

Boross Lajos és a móka

Természetesen hamar felmérjük, hogy itt már sok babér nekünk nem terem, és inkább bevonulunk a moziba,ahol a bal szélen meghúzódunk, de innen csak bizonytalanul halljuk a film alatt, mikor a közép-középen helyet foglalt miniszterelnökünk fiaival önfeledten felkacag. Viktor nem volt ott.

Szerencsére hamar elfelejtjük Boross Lajos jópofa köszöntő szövegét, aminek egyetlen érdeme a rövidsége volt, és a film végén már arra sem emlékezünk, hogy a film elején lefotózta a nagyérdeműt, azaz minket, mondván majd a végén is le fogja, és akkor megnézi a különbséget. Előtte, utána, jaj de mókás ez a Boross!

Bilincsek, rózsák és korán lelépő sztárok

#alt#
Gyurcsány fiaival a popcorn pult előtt
Klikk a képre!
Miután a Corvin mozi négy termében megy a film, a szereplők futószalagon mennek meghajolni a különböző idolokról elnevezett termekbe. Selmeczi Roland eszerint négyszer ad csokrot Ullmann Mónikának, aki a filmben négyszer lesz Kaszás Attila partnere. Gesztesi meg Kálloy is négyszer fekszenek összebilincselve a síneken. Forever.

A celebeket a film után inkább csak az ablakból láttam, amint sietve távoznak: elsőnek Kepes András, nem sokkal később Stohl Buci András is elhagyja a palotát, és mire visszanézek már Csonka Pici sincs sehol.

A négy kamera előnyei

Ullmann Mónika kicsit fáradtan leadja kisfiát és hatalmas virágcsokrát édesanyjának, majd a szendvicspultra veti magát, miközben azt magyarázza az Indexnek, hogy nem tudta felmérni, milyen élete első főszerepében (Az 1977-es Égig érő füvet és társait most nem számítjuk ide, a szerk.) "Soha nem vagyok elégedett magammal. Nem tudtam még nyugodtan megnézni a filmet." - mondja, majd hozzátette: ez a szerep egyelőre nem indított el lavinát és továbbra sem vagyok elkényeztetve filmszerepekkel."

"A színház az más, mint a film, a filmet el kell tudni engedni. Persze, hogy azt mondom, hogy vannak dolgok, amit másképp csinálnék, de ez szerintem mindenkinél így van. A filmen az aznapi hangulatom van rajta. Ma már másmilyen hangulatban vagyok, máshogy csinálnék néhány dolgot." És hogy pontosan mit? Azt valójában még nem tudom megmondani" - válaszolja.

Elmeséli, hogy a bulvárhíreszeteléssel ellentétben nem ájult el a forgatás közben, hiába volt órákig fogolyként a csövekhez szigszalagozva, csak leesett a vérnyomása a fáradtságtól. Biztosít továbbá afelől, hogy ő még soha ennyit nem nevetett forgatáson, és hogy a nyolc főbb szereplő nagyon jól érezte magát a munka alatt. "A négy kamera miatt nem az volt, hogy mondatról mondatra haladtunk, és valaki egykedvűen végszavazott a kamera mögött, hanem nyolcoldalas jeleneteket vettünk egybe. Mindenhonnan lőttek ránk."

Ezt a négy kamerát, úgy tűnik a többi színész is élvezte a filmben. Kálloy Molnár Pétert a szabadságban sem korlátozta, tudott improvizálni Gesztesi kollegával. "Például a végén a repülőteres jelenetben kábé három mondatunk volt, és azt színezgettük, végül megmutattuk az Ivánnak, és maradhatott."

Filmszerepet castingon?

#alt#
A szereplők összeállnak
Klikk a képre!
Holecskó Orsolya frissen végzett színésznő, ez az első filmszerepe, Dörner György lányát játssza. Szerinte is hasonlított a film egy kicsit a színpadi munkához, hiszen egy benzinkúton játszódik, viszonylag kevés külső helyszínnel. És hogy ezen mennyit dobott a négy kamera? "Nem nagyon tudom, mert nincs valami nagy kameratapasztalatom" - válaszolja.

A fiatal lány leginkább Kaszás Attilától lesett el tanácsokat." Ahogy az energiáit konzerválja, és utána kiengedi, amikor kell, az számomra halálos, én még persze egyáltalán nem tudom megcsinálni. Nem gondolkodom azon, hogy mi lesz ezután a film után, mert nem akarom magam álmokba ringatni." Holecskó egyelőre annak örül, hogy bebizonyosodott, van olyan film, amibe tényleg be lehet jutni szimplán válogatás útján.

Kálloy sem dúskál a filmszerepekben, így most különösen hálás kapitány Ivánnak, aki külön ráírta ezt a szerepet. "Kicsit bántott, hogy eddig igazán komoly szerepet nem kaptam, szerintem ebben közrejátszott az is, hogy sokat tévéztem és rengeteget szinkronizálok, de igazából nem tudom, hogy miért nem kérnek fel filmezéshez."

Jar fejek és Kút fejek

#alt#
Fenyő Iván és Jordán Adél
Klikk a képre!
Ullmann Mónika mellett Fenyő Iván sem elégedett maradéktalanul önmagával. Neki is ez az első főszerepe, bár már játszott az Amerikai szépség rendezőjének, Sam Mendesnek az új filmjében, a Bőrnyakúakban is. "Nem vagyok elégedett magammal, de a filmmel úgy összességében talán igen. A narrálást viszont biztos másképp csinálnám."

A színész barátnőjével, Jordán Adéllal érkezett a vetítésre, de édesanyja és nővére is elkísérték. Fenyő még készül visszatérni az Államokba, de egyelőre itthon akar dolgozni. "Nagyjából a pénzt leszámítva nincs nagy különbség egy hollywoodi, és egy magyar forgatás között, persze minden rendező másképp dolgozik, más metódus szerint. Nem tudom, és nem is kell összehasonlítani Sam Mendest és Kapitány Ivánt."

Kapitány maga amúgy elégedett volt a corvinos estével, és a fogadtatással is, ez utóbbi a vidéki bemutatón érte a filmet, "hiszen az fizetőközönség, és az számít csak igazán". A rendező egész este kisfiával volt, majd mikor hazavitték aludni, csatlakozott a kis társasághoz, akik úgy érezték még ünnepelni kell. Szombaton Békéscsabán tartják meg az elfuserált benzinkutas, hekkelős, szökött fegyences történetének színészekkel dúsított díszbemutatóját. Ezt az Index is megnézi.