Mi történt a szőke szépség hamvaival?

2004.10.15. 11:06
Világítószőke hajzuhatag, durcás ajkak - Veronica Lake a negyvenes évek amerikai filmgyártásának egyik legismertebb csillaga volt. A színésznő három évtizeddel később elfeledetten, szegénységben halt meg, hamvai három évig kallódtak egy temetkezési vállalat irodájában, míg végül szétszórták őket a floridai partokon. Vagy mégsem? A CNN híradása szerint újra felbukkantak Lake földi maradványai.
Floridától sok mérföldre északra, messze Hollywood lankáitól, egy New York-állambeli antik tárgyakat árusító bolt tulajdonosa azt állítja, Veronica Lake hamvai újra felbukkantak.

Veronica Lake
Veronica Lake

"Fura kis epizód ez egy lenyűgöző nő történetében" - magyarázza Laura Levine, a régiségbolt tulajdonosa. "Nagy rajongója vagyok Veronica Lake-nek. Egy csodálatos, hihetetlenül tehetséges és szörnyen alábecsült színésznőről van szó."

Lake igazi hollywoodi csillag volt, az Oscar-díjas Ingrid Bergman és Joan Crawford pályatársa. Számos nagysikerű film noirban játszott; ilyen volt Az üvegkulcs, a Kölcsönfegyver, vagy Preston Sturges filmje, a Sullivan utazásai.

Híres hajviselete, a jobb szemét eltakaró hosszú, hullámos tinccsel a Peekaboo (Kukucs!) nevet kapta. A Peekaboo akkora népszerűségnek örvendett, hogy a második világháború alatt az amerikai vezetés arra kérte Lake-et, változtassa meg, mert a hadianyaggyárak futószalagjai mellett dolgozó nők körében üzemi balesettől tartottak.

Szomorú sors

Amikor Lake 1973-ban elhunyt, már alig emlékeztek rá. Egy New York-i koktélbárban pincérkedett, keményen ivott, és negyedik férjével, egy "Bob kapitány" nevű halásszal élt. A mai nézők egyedül talán az 1998-as Szigorúan bizalmas című krimiből emlékezhetnek rá, ahol Kim Basinger Veronica Lake-hasonmást játszott, és alakítását Oscar-díjjal jutalmazták.

Peekaboo
Peekaboo

Lake manhattani temetéséről egy barátja gondoskodott, a veterán író, Donald Bain, aki Lake nevében annak idején megírta a színésznő önéletrajzát. A temetésen nem voltak sokan, Lake hamvai pedig anyagi természetű viták miatt végül a temetkezési vállalkozó vermonti irodájában maradtak, egészen 1976-ig, amikor a színésznő két barátja jelentkezett és a hamvakat Floridába szállították.

William Roos és Dick Toman a floridai partoknál a tengerbe szórták a színésznő földi maradványait, ahogyan azt Lake végrendeletében meghagyta. Bain legalábbis így hitte.

Borítékban

Teltek-múltak az évek, Toman meghalt, Roos és Bain között megszakadt a kapcsolat. Ben Bagley, off-Broadway producer állítólag járt Roos lakásán és nagyon megtetszett neki a Lake hamvait őrző urna. Roos, megmagyarázhatatlan okokból, később elküldte Bagleynek a hamvakat, de az urna nélkül. A csalódott Bagley ezért aztán Lake földi maradványait egy borítékba tette és 1979 környékén elküldte Larry Brillnek, aki Veronica Lake hagyatékát gondozta. A hamvaknak csak egy kis része jutott el Bagleyhez, ami arra enged következtetni, hogy a többit Roos megtarthatta 'emlékbe'.

"Nincs okom kételkedni. Ezek Veronica Lake hamvai" - jelentette ki Brill. "Egy vadidegen hamvait Benny Bagley nem pakolta volna gondosan egy borítékba."

Lake és Ladd
Veronica Lake és Alan Ladd,
Saigon, 1948

Bagley 1998-ban halt meg, és senki nem tudja, mi lehet Roos-szal. Bain kevésbé bizakodó, mint Larry Brill.

"Ugyan, honnan tudják, hogy nem egy kutya maradványai ezek?" - tűnődött.

Veronica ki?

Larry Brill hétvégi háza közel esik Laura Levine régiségkereskedéséhez. Ismerték egymást korábbról, így hát az író ezen a nyáron úgy döntött, Levine boltjában állítja ki az értékes ereklyét. A különleges alkalomból a boltban Veronica Lake - hasonmásversenyt rendeznek a hónapban.

Brill ezután visszaviszi a hamvakat Manhattanbe és megpróbálja eladni Veronica Lake-rajongóknak.

"Mit kezdjek vele? Hagyjam a tizenhárom éves fiamra? Nem érdekli az egész. És miért érdekelné? Azt se tudja, ki volt az a Veronica Lake."