Gryllus Dorkát megkínozták a Christopher Lambert-filmben

2005.03.16. 12:22
A Day of Wrath békés, családi jeleneteit forgatják a héten Christopher Lamberttel és Oroszlán Szonjával Fóton. Lambert a törvény őrét, Oroszlán a feleségét alakítja a középkori krimiben, amiben Gryllus Dorkát már meg is kínozta a spanyol inkvizíció. Az Index Fónyad Orsolyát, a magyar-angol-spanyol koprodukciós film sajtófőnökét faggatta.
Christopher Lambert a spanyol inkvizíció korában játszódó Day of Wrath című filmben Ruy de Mendozát, a törvény őrét alakítja, aki egy titokzatos gyilkossági ügy nyomába ered. A film főszereplője február 28-tól április 17-ig tartó forgatás 42 napjának mindegyikén dolgozik, és - ahogy az Index Fónyad Orsolya sajtófőnöktől megtudta -, Lambert minden egyes forgatási napja elég fárasztó: "Ahhoz, hogy hétkor már a helyszínen legyen, gyakorlatilag fél hatkor kel, és este hét-nyolc mire befejeződik a munka".

#alt#
Christopher Lambert Budapesten
Bár a film bővelkedik az akciódús jelenetekben, most a nyugodtabb részek felvétele zajlik. A sajtófőnök elmondása szerint a héten Lambert filmbeli otthonában forgatnak, Oroszlán Szonja pedig a felesége szerepét játssza. (A forgatás helyszíne az Index információja szerint egy fóti stúdió - a szerk.).

És hogy mennyire intimek a nemzetközi sztár és magyar színésznő jelenetei? "Bármennyire is kiábrándító, nincsenek intim jelenetek - válaszolta. - Oroszlán a felügyelő biztos hátterét jelenti a forgatókönyv alapján, aki egy mélyen vallásos asszony és próbálja két gyermeküket lehetőség szerint megóvni azoktól a szörnyűségektől, melyekkel édesapjuknak szembesülni kell."

Gryllus Ben O'Brien felesége

A Day of Wrath nemzetközi szereplőgárdájában az angol, spanyol és egy román színész mellett Bicskey Lukács és Gryllus Dorka is nagyobb szerepet kapott.

Gryllus Lambert felügyelőtársának feléségét alakítja. "Dorka férjét egy angol színész játssza: Ben O'Brien - mondta a sajtófőnök. - Dorka szombaton forgatott először, és legközelebb csak a jövő héten lesz újra dolga. A szombati forgatás igencsak megviselte, hiszen azt a jelenetet vették fel, amikor a spanyol inkvizíció megkínozza."

Magyarok készítik a spanyol korhangulatot

A film elsőfilmes, mexikói születésű rendezője Adrian Rudomin eddig operatőrként dolgozott, de ezúttal a forgatókönyv is az ő munkája. Az operatőr a reklámfilmes Lajos Tamás.

A látványvilágért Ágh Márton a felelős, aki például Az Alkimista és a Szűz és Greenaway Tulse Luper bőröndjei című filmek díszlettervezőjeként is dolgozott. A sajtófőnök elmondása szerint a középkorban játszódó történetnek megfelelően a film látványvilága meglehetősen sötét, komor. "A képben sokszor csak gyertya ég" - tette hozzá.

A spanyol partner szolgáltatja a produkciónak a jelmezeket, amiket Szakács Györgyi jelmeztervező elképzelései alapján alakítottak át a szereplők számára. Szakácsot egyébként Genie-díjra, a kanadai Oscarra jelölték a Napfény ízében nyújtott munkájáért.

A Day of Wrath tervezett világpremierje 2005 október, november környékén lesz Budapesten.