Darth Vader megfenyegette a londoniakat

2005.05.17. 12:40
Londonba hetfő este érkezett a Fekete Nagyúr. Meghozta az esőt is, úgyhogy jeges vízben cuppogtunk hosszú órákig, amíg a fehérruhás birodalmi katonák élén végre végigvonult a Leicester Square vörös szőnyegén. Vele volt meg George Lucas, Hayden Christensen, Ewan McGregor, Ian McDiarmid, aki Palpatine császárt játssza a Star Wars III-ban, Peter Mayhew, azaz Csubakka, és Jeremy Bulloch, aki alig egy hete még a Búsuló Juhászban vacsorázott magyar barátaival. Kiskorú Yodák és fotogén rohamosztagosok az angliai premieren.

Bár a gyorséttermekben Angliában is lehet ötcentis Anakint nyerni, a briteket teljesen más történetek tartják lázban ezekben a napokban. Az újságok leginkább egy Abigail nevű fiatalasszonyról cikkeznek, akit egy ismeretlen férfi nyakon szúrt, vagy pedig a Zongorás Férfiról, akire több mint egy hónapja bukkantak rá, amint csuromvizes fekete öltönyben szótlanul bolyongott az angol partokon és azóta sem hajlandó megszólalni, viszont lerajzolt egy versenyzongorát és amikor megengedik neki, az elmeosztályon is boldogan zongorál. Senki nem tudja, ki ő, de a brit újságok címlapján szerepel, míg a vasárnapi cannes-i Star Wars-díszbemutatóra legtöbbször csak egy csík marad a főoldalon, akkor is Natalie Portman új frizurája a legfontosabb információ.

Star Wars III, London
Klikk a képre!

Azt már régen tudta mindenki, hogy a londoni bemutatót egy maratoni Csillagok háborúja-vetítés teszi különlegessé, sőt, Lucas mellett meg Hayden Christensen is ellátogat a Leicester Square egyik leghíresebb mozijába, az Empire-be. Az Empire méla pénztárosfiúja péntek délután csak annyit árult el az Indexnek, hogy a sztárok még nem igazolták vissza részvételüket a hétfői bemutatóra, de a jegyek mar réges-rég elfogytak, majd kegyesen megengedte, hogy lefényképezzem a narancssárga papírt, amire kiírták, hogy nincs több jegy.

Új helyszín: Odeon

A "nem igazoltak vissza"-szöveg azért gyanús volt. Később kiderült, hogy a sztárok mégsem az Empire-t választották, hanem az alig pár méterrel arrébb fekvő Odeont, ami első ránézésre egy tiszteletet parancsoló fekete kriptára emlékeztet, amire nagy betűkkel ki van írva, hogy "Fanatical About Film". A tér ennek megfelelően megtelik fanatikusokkal. Délután négy óra. Egyáltalán nem enyhül a zuhogó eső, nedvesen lapuló hajjal mászkálnak fel-alá a Yodának maszkírozott kiskorúak, az egyik lazán rágyújt. A hardcore rajongókat már a hajnali órák óta acélkerítés választja el a többi halandótól, ők fognak az Odeon bejáratánál a vörös szőnyeg szélén sikoltozni, amikor este befut Lucas és csapata.

A többiek a tér végén felállított színpad kivetítőjén nézik A sith-ek bosszúja legfrissebb előzetesét, ami két óra múlva határozottan unalmas kezd lenni. Felállok egy padra, ahonnan sokkal jobban látok, viszont percek alatt rengeteg irigy ellenséget szerzek magamnak. Mellettem a padon James es Charlotte ácsorog videókamerával és ázott szendvicsekkel megpakolva. Ma szabadságot vettek ki és nem mentek dolgozni, inkább délelőtt beültek a maratoni vetítés két részére és megnézték a Csillagok háborúját és A Jedi visszatért. Ahány párral beszélek ezen az esten, mindig ugyanaz a helyzet: a lányok kicsit unottan, de szerelmesen tűrik az esőcseppeket, a férfiak szeme csillog és fénykardot szorongatnak.

A Leicester Square-en fehér műanyagba burkolt birodalmi fegyveresek cirkálnak, lehet velük vicces puskatussal-agybaverőst fotózkodni, az utca embere boldogan teszi tarkóra a kezét. Közben a színpadon beindul az élet: este hétkor Simon Bates, a britek B. Tóth Lászlója tűnik fel és felkonferálja a Royal Philharmonic Orchestrát, "Ők a világ legnagyobb zenészei" - mondja. Elcsöndesül a tér, David Arnold pálcája lendül és elindul a Birodalmi induló. A zene ütemére a kivetítőn egymást követik az előző részek képei, a rajongók nem bírnak magukkal. A filharmonikusok több mint egy órát játszanak, a zuhogó esőben vastapsol a tömeg. Lassan negyed kilenc, az Odeon előtt a vörös szőnyegre megérkeznek a hírességek.

Jedik testközelben

A skót Edith Bowman, aki annak idején a Music Television híreit olvasta be, mikrofonnal a kezében várja az érkező vendégeket. Ewan McGregor a vasárnapi cannes-i bemutatót éppen azért mondta le, mert a West Enden próbált egy új darabot, úgyhogy ma értelemszerűen itt van, mert ez itt kérem a West End szíve. McGregor a kivetítőn Bowmannek elmeséli, mekkora élmény megnézni a zöld háttérrel felvett jeleneteket a kész filmben. Utána érkezik a huszonnégy éves Darth Vader, Hayden Christensen, és elmondja századszorra is, micsoda lehengerlő érzés felvenni a rettenetes fekete maszkot. Lucas is befut és Cannes után Londonban is kijelenti, hogy így, ezzel lett a hat részből egy egész, egy film: "a kör bezárult" - tagolja mosolyogva.

Star Wars III, London
Tekintse meg képeinket!

Simon Bates újra a színpadon és elárulja, hogy hét perc múlva egy olyan valaki fog itt nekünk megjelenni, aki fontos szerepet játszott mind a hat részben. Megindul a találgatás, aztán omegakoncertes fehér füst lepi el a filharmonikusokat és besétál maga Vader. Méltóságteljes léptekkel vonul, néha felemeli a karját és ökölbe szorítja a kezét, a bátrabbak visszaintegetnek neki. Alig öt percet marad, de mindenki elégedett. A fekete alak végül elhagyja a színpadot, fehér rohamosztagosaival átsétál a vörös szőnyegre, és követi Lucast és a sok filmsztárt a mozi belsejébe.

Nagy a sikongatás, nagy az öröm. Lucasék ezalatt felsétálnak az Odeon széles balkonjára és onnan integetnek birodalmi mozdulatokkal az alattuk elterülő tömegre. Pontban este fél kilenckor eltűnnek az üvegajtók mögött, sietniük kell, mert kezdődik a show, a Star Wars III. angliai premierje. Jó a hangulat, a csuromvizes nép boldog, még akkor is, ha csak alig ezren jutottak be a ma esti vetítésre. A téren az éjszakában spontán fénykardpárbajok alakulnak, nagy kedvenc egy hétéves Darth Vader, akit Jaynek szólít a mamája, de ettől függetlenül mindenkit felnyársal a piros fénykarddal, aki csak elmegy mellette. Kattognak a vakuk, ma ő a galaxis ura.