Kálomista lemondatná Grunwalskyt

2008.12.19. 11:39
Kálomista Gábor a Magyar Producerek Szövetségének képviseletében nyílt levélben szólította fel lemondásra Grunwalsky Ferencet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumának elnökét. A vita hátterében az állami tulajdonú filmstúdiók eladása áll.

Kálomista Gábor a Magyar Producerek Szövetségének képviseletében nyílt levélben szólította fel lemondásra Grunwalsky Ferencet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumának elnökét, írja a film.hu. A bíráló hangú levél hátterében a száz százalékban állami tulajdonú stúdiók (Objektív Filmstúdió Kft., Budapest Filmstúdió Kft., Hunnia Filmstúdió Kft.) eladása körüli vita állnak. Kálomista egyébként hol Grunwalskyt, hol Grünwalskyt írt a levélben.

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt 2008. november 18-án írt ki pályázatot az Objektív Filmstúdió, a Budapest Filmstúdió, és a Hunnia értékesítésére. A minimális ár az Objektív és a Hunnia esetében 11 millió forint, a Budapest Filmstúdió esetében pedig 30 millió forint volt. Az ajánlatok benyújtásának határideje 2008. december 19. lett volna, ám a Vagyonkezelő Zrt. a pályázatot december 12-én visszavonta.

Kálomista a producerek nevében kérte a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumának tagjait, hogy "a filmszakma túlélése és a maradék filmvagyon (Magyar Filmlabor, Mafilm, stb.) védelmének érdekében haladéktalanul gyakorolják a szakma által rájuk ruházott hatalmat és ne asszisztáljanak, nyilvánvalóan rossz és hibás döntésekhez." (a teljes levél a film.hu honlapján olvasható). Kálomista a levélben azt sérelmezi, hogy az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának december 11-i ülésén Grunwalsky képviselte az állami filmstúdiók privatizálásáról szóló szakmai konszenzust. Kálomista szerint nem igaz, hogy a szakma egésze támogatta volna az ügyet, a mivel a Magyar Producerek Szövetsége is megtámadta a kiírásban megfogalmazott elképzeléseket.

A film.hu arról is beszámol, hogy Szomjas György a Filmszövetség képviseletében reagát a nyílt levére. Szomjas értetlenül áll Kálomista kirohanása előtt, szerinte "az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző Albizottsága elé terjesztett anyag egy kétéves egyeztetésen alapuló szakmai konszenzus végeredménye." Szomjas szerint Grunwalsky lemondásával sem állna meg a privatizáció folyamata, ráadásul a Filmszakmai Kerekasztal 2008. október 20-án már megtárgyalta ezt a témát, de itt Kálomista Gábor a meghívás ellenére sem jelent meg. Viszont ha a Magyar Producerek Szövetsége nem ért egyet a pályázati kiírásban megfogalmazottakkal, az év elején a Filmszakmai Kerekasztal keretében vitára bocsátják a kérdést.