Szeretetből vagy üzletből indul a Los Angeles-i magyar filmfesztivál?

2007.09.25. 16:41
21 magyar filmet mutat be a Bunyik Entertainment a Magyar Filmunió közreműködésével a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon "a külföldi filmeket szerető amerikai közönség icipici mozijában", a Beverly Hills-i Laemmle's Music Hall Theaterben október 11. és 18. között, mondták a sajtótájékoztatón.
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Los Angeles-i filmfesztivált az 56 csepp vér című film nyitja meg, árulták el a Vajdahunyad várában tartott tájékoztatón a Fásy Ádám vezette érreteremben, ahol annak idején a Bánk bánt is forgatták. Angol feliratot is készítettek a bemutatásra váró 21 filmhez, mert mint Bunyik Béla, a fesztivál főszervezője elmondta: "A fesztivál nem a Los Angeles-i magyar emigráció fesztiválja, hanem a magyar film Los Angeles-i fesztiválja". A szervező hozzátette: "a magyar filmek nehezen találnak vásznat kint, de a franciáknak sem könnyű." Stúdióvezetőket, rendezőket és producereket is meghívtak a rendezvényre.

"Bunyik elintézte, hogy Godlen Globe-vetítést is tartsanak" - mondta Bokor Attila, az 56 csepp vér producere. Vagyis hasonlóan a tavalyi Szabadság, szerelem bemutatóhoz, idén is sajtóvetítést tartanak a külföldi újságíróknak.

"Hetedik alkalommal hívják meg a filmemet, nagyon közel kerültem az ottani magyarokhoz" - mondta Koltai Róbert, aki a többi megszólalóval ellentétben felállt a nyilatkozatához. A rendező ezután felidézte, hogy a Sose halunk meg című filmjét Bunyik "partizánakciójának köszönhetően mutatták Amerikában." Koltai Megy a gőzös című moziját a fesztiválon játsszák először: "Nagyon várom, mert ilyet még nem csináltam, ez egy vérbő népi komédia."

Neményi Ádám: Üzlet vagy szeretet?

"A Los Angeles-i rendezvényen láthatja először a nemzetközi közönség Sándor Pál Noé bárkája című filmjét, Herendi Gábor Loráját, Sas Tamás S.O.S szerelem! című közönségsikerét, és itt tartják Török Ferenc Overnight című bróker-filmjének amerikai premierjét is" - állt még a közleményben. Pálfi György Taxidermiáját, Kocsis Ágnes diplomafilmjét, a Friss levegőt és M.Tóth Géza Maestro-ját is levetítik.

A Los Angelesben az S.O.S. szerelem című filmmel jelenlévő Neményi Ádám producert az érdekelte, hogy szeretetből vagy üzleti céllal rendezi meg évről-évre a fesztivált: "Mindkettő - válaszolta Bunyik. - De a cél, hogy eladják a filmeket." Míg rámutatott arra is, hogy a tengeren túli mustra célja a magyar film népszerűsítése, a tehetséges magyar színészek, operatőrök bemutatása, a fogadáson Bokor Attila az 56 csepp vér rendezője éthordóban vitte haza a vadrizst, amit Koltai Róbert nevetve mákos gubának nevezett.

Koltai Róbert, Bunyik Béla, Dr. Nagy Endre, az 56 csepp vér producere és Bokor Attila, a film rendezője