Árpád
-1 °C
9 °C

Lucas életműdíjat kapott, de nem érdemli meg

2005.06.10. 17:20
A Star Wars-filmek alkotóját, a 61 éves George Lucast az Amerikai Filmintézet legrangosabb elismerésével, az Életmű-díjjal tüntették ki pénteken Hollywoodban. A rendezőt attól tart, hogy ezt meg sem érdemli.
A Star Wars-sorozat rendező-producerét a hollywoodi díjátadón Steven Spielberg, Harrison Ford, Warren Beatty és Annette Bening köszöntötte, bár Lucas azt hitte, hogy csak Leia hercegnők és rohamosztagosok lesznek a helyszínen.

#alt#
A rendező-producert a Filmintézet "mesteri elbeszélőként" méltatta. Lucas a díj átvételekor megköszönte, hogy ahhoz a "rendkívüli csoporthoz" sorolják, akik "egész életüket a filmművészetnek szentelték".

Amúgy elmondása szerint nagyon hezitált, amikor megkeresték, hogy elfogadja az AFI Életmű-díját, hiszen barátján Steven Spielbergen kívül olyan hollywoodi sztárokat díjaztak eddig, mint Meryl Streep, Robert De Niro és Alfred Hitchcock.

Lucas, aki 1977-ben a Csillagok háborújával lett világhírű, a Star Wars-filmek mellett az Indiana Jones kalandfilmek atyjaként is nagy sikert ért el. Saját bevallása szerint csak három filmet csinált eddig: a THX 1138-at, az American Graffitit és egy hosszú, hat részes Star Wars-mozit.

Előbb a művészet, aztán a pénz

A díjátadáson többen felszólaltak: "Le kellett borotválnom a fejemet" - emlékezett például az Oscar-díjas Robert Duvall az elembertelenedésről szóló kult sci-fire, a THX 1138ra. Carrie Fisher és Mark Hamill, a Leia hercegnőt és Luke Skywalkert megformáló színészek pedig arról beszéltek, hogy milyen Star Wars mörcsönandájz termékeket készíttetett már a kezdetektől a rendező.

A Star Wars-sorozat főszereplőjéről elnevezett, észak-kaliforniai Skywalker Ranchen a szerénynek mutatkozó Lucas egyébként nagyszabású filmbirodalom ura, a játékfilmek mellett számítógépes játékokat és különleges effekteket is készített. A Star Wars harmadik epizódja, A sith-ek bosszúja néhány hét alatt több mint 300 millió dolláros bevételt szerzett az amerikai mozikban.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!