Lucas életműdíjat kapott, de nem érdemli meg

2005.06.10. 17:20
A Star Wars-filmek alkotóját, a 61 éves George Lucast az Amerikai Filmintézet legrangosabb elismerésével, az Életmű-díjjal tüntették ki pénteken Hollywoodban. A rendezőt attól tart, hogy ezt meg sem érdemli.
A Star Wars-sorozat rendező-producerét a hollywoodi díjátadón Steven Spielberg, Harrison Ford, Warren Beatty és Annette Bening köszöntötte, bár Lucas azt hitte, hogy csak Leia hercegnők és rohamosztagosok lesznek a helyszínen.

#alt#
A rendező-producert a Filmintézet "mesteri elbeszélőként" méltatta. Lucas a díj átvételekor megköszönte, hogy ahhoz a "rendkívüli csoporthoz" sorolják, akik "egész életüket a filmművészetnek szentelték".

Amúgy elmondása szerint nagyon hezitált, amikor megkeresték, hogy elfogadja az AFI Életmű-díját, hiszen barátján Steven Spielbergen kívül olyan hollywoodi sztárokat díjaztak eddig, mint Meryl Streep, Robert De Niro és Alfred Hitchcock.

Lucas, aki 1977-ben a Csillagok háborújával lett világhírű, a Star Wars-filmek mellett az Indiana Jones kalandfilmek atyjaként is nagy sikert ért el. Saját bevallása szerint csak három filmet csinált eddig: a THX 1138-at, az American Graffitit és egy hosszú, hat részes Star Wars-mozit.

Előbb a művészet, aztán a pénz

A díjátadáson többen felszólaltak: "Le kellett borotválnom a fejemet" - emlékezett például az Oscar-díjas Robert Duvall az elembertelenedésről szóló kult sci-fire, a THX 1138ra. Carrie Fisher és Mark Hamill, a Leia hercegnőt és Luke Skywalkert megformáló színészek pedig arról beszéltek, hogy milyen Star Wars mörcsönandájz termékeket készíttetett már a kezdetektől a rendező.

A Star Wars-sorozat főszereplőjéről elnevezett, észak-kaliforniai Skywalker Ranchen a szerénynek mutatkozó Lucas egyébként nagyszabású filmbirodalom ura, a játékfilmek mellett számítógépes játékokat és különleges effekteket is készített. A Star Wars harmadik epizódja, A sith-ek bosszúja néhány hét alatt több mint 300 millió dolláros bevételt szerzett az amerikai mozikban.