George Lucas életműdíjat kap

2004.10.17. 22:32
A Csillagok háborúja és az Indiana Jones sorozat alkotója, George Lucas amerikai rendező és producer júniusban megkapja Hollywood legrangosabb kitüntetését, az Életműdíjat.
Az amerikai filmintézet (AFI) szombaton jelentette be, hogy a Lifetime Achievement Awardot, amelyet minden évben kiosztanak, jövő nyáron az idén 60 éves művész veheti át.

#alt#Lucas, aki különleges helyet foglal el az amerikai filmvilágban, a Lifetime Award 33. díjazottja. Parádés névsorhoz csatlakozik, előtte többek között Orson Welles, Bette Davis, Henry Fonda, Alfred Hitchcock, James Stewart, Gene Kelly és Billy Wilder részesült hasonló megtiszteltetésben. Idén Meryl Streep kapta a kitüntető díjat.

Howard Stringer, az AFI elnöke a döntés indoklásában "zseniális mesemondónak" nevezte Lucast, hangsúlyozva, hogy mindenekelőtt a filmanimáció úttörőjeként nyújtott teljesítményét kívánják elismerni az életműdíjjal. "Kevesen tettek annyit a képi művészet fejlesztéséért mint ő, tevékenysége a filmesek vadonatúj generációját ihlette meg" - hangoztatta az AFI első embere.

A hollywoodi álomvilágba Lucas 1977-ben robbant be teljes fegyverzetben a Csillagok háborújával. Első sikerét még egyetemista korában aratta, amikor THX 1138 című rövidfilmjével elnyerte a diák filmfesztivál fődíját, s a Warner Brothers Stúdió ösztöndíját. Ennek révén ismerkedett meg és barátkozott össze Francis Ford Coppolával, akivel 1969-ben megalakították az American Zoetrope nevű független stúdiót. Itt készítette el Lucas 1971-ben a THX 1138 játékfilm-változatát, ez azonban nem hozott sikert, s a két barát útjai egy időre szétváltak. Lucas 1979-ben megcsinálta az önéletrajzi ihletésű Amerikai graffitit, s ennek jelentős bevételéből létrehozta saját cégét, a Lucasfilm Ltd.-t.

1977-ben rukkolt elő a varázslatos kozmoszbeli moralizáló mesével, a Csillagok háborújával, ami szenzációs sikernek bizonyult: három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt. Majd következtek az újabb és újabb folytatások, a Birodalom visszavág, A Jedi visszatér, és az akkor még befejezetlen trilógia előzményeit tálaló Baljós árnyak és annak folytatása, A klónok támadása. Időközben elkészült az űrkalandozás legújabb fejezete, a Sith bosszúja, amelyet 2005 májusában mutatnak be.