A rendőrség nyomoz a filmen vízbe fojtott kismacska ügyében

2007.04.27. 20:31
Az idei filmszemlén különdíjat nyert Álszent című film ügyében állatkínzás megalapozott gyanúja miatt nyomoznak. Közben minden érintett elhatárolódik mindenkitől, a rendező pedig azt állítja, hogy nem is ő ölte meg a kismacskát. Sőt nem is a film miatt ölték meg.

A VIII. kerületi rendőrkapitányság állatkínzás magalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást Toepler Zoltán Álszent című kisjátékfilmjével kapcsolatban, miután a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület feljelentést tett a rendőrségen. A film egyik jelenetében (ahogy arról a Tv2 Napló című műsora és az Index cikke is beszámolt) vízbe fojtanak egy kismacskát, és a rendező is elismerte, hogy az állat tényleg elpusztult a film készítése közben.

Az elérni kívánt hatás és a rendőrség

Az állatvédő egyesület szerint a játékfilmben "az elérni kívánt hatás érdekében" az állatot a "lehető legnagyobb szenvedés" mellett ölik meg, ami súlyosan társadalomellenes cselekmény.

Állatgyilkosságok a filmgyártásban
Bár a magyar filmezésben látszólag új keletű a téma, a filmes állatgyilkosságoknak, valamint az azokat kísérő kukkoló közfelháborodásnak több évtizedre visszatekintő hagyománya van a világ filmgyártásában. Olvassa el összeállításunkat a témáról>>>
Mint írják, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állat életét kioltani csak olyan elfogadható okok miatt szabad, mint az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, a sérülés, a fertőző betegség és a tudományos kutatás.

A törvény azonban arra is rámutat, hogy az állat életének kioltása kizárólag kábítással történhet, úgy, hogy az a legkisebb szenvedéssel járjon - emlékeztet közleményében az állatvédő egyesület.

Az ügyben egyébként a botrány kirobbanása előtt, már február 15-én már feljelentést tett a Noé Állatotthon Alapítvány, a negyvenkét hazai állatvédő szervezetet tömörítő Fauna Egyesület, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Zöld Fiatalok Egyesülete is. Az Index úgy tudja, hogy ez a feljelentés a V. kerületi kapitányságra érkezett, és az a tény, hogy a rendőrség az új feljelentést nem ide írányította, arra utal, hogy a sajtóban és a tévében megjelent összeállítások előtt érdemben nem foglalkoztak az üggyel.

Mindenki elhatárolódik mindenkitől

Az Álszent című filmet februárban különdíjjal jutalmazta kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri, a hivatalos indoklás szerint "a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért". A zsűri azonban az ügy kirobbanása után nyilatkozatban jelezte, hogy visszaveszik a film készítőjétől az elismerést és az ezzel járó félmillió forintos pénzjutalmat, "amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy az állatot a filmkészítés során, a felvétel kedvéért elpusztították".

"Felháborodásunknak kívánunk hangot adni, hogy a jóhiszemű nézőket ily módon a film készítői megtévesztették. A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy a művészet nevében bármilyen hasonló életellenes cselekedetet bárki elkövessen" - áll a zsűri nyilatkozatában, pedig a rendező már a filmszemle alatt beismerte, hogy a felvételeken tényleg elpusztul az állat, és nyilatkozatát többek közt lehozta a Pesti Est és a Magyar Hírlap Online is. Az általunk megkérdezett filmes szakértők szerint ráadásul elképzelhetetlen, hogy egy filmkészítésben jártas embernek ne tűnt volna fel, hogy egy ilyen, kis költségvetésű filmben digitális trükkökkel vagy hagyományos trükkfelvétellel is kivitelezhetetlen egy ennyire élethű jelenet.

Az Index cikkére reagálva egyébként elhatárolódtak az összeállításunkban megszólaló Hartai Lászlótól, a filmszemlés zsűri egyik tagjától az ELTE BTK Filmtörténet és Filmelmélet szakjának oktatói is.

"Elhatárolódunk mindazoknak a megnyilatkozásaitól, akik egy film esztétikai értékét mentségnek tekintik a benne elkövetett mindenki számára érzékelhető etikai és jogi vétségekre. Az ilyen megnyilvánulások nem tükrözik a Filmelmélet és Filmtörténet szak oktatóinak az álláspontját" - áll a nyilatkozatban, amit egyébként aláírt a zsűri másik tagja, Gelencsér Gábor is. Vagyis most már csak Stőhr Lóránt filmkritikus és Varró Attila filmkritikus, az előzsűri két tagja nem határolódott el saját döntésétől.

Nem is ő ölte meg

Toepler Zoltán azóta sem szólalt meg az ügyben, honlapján az őt ért halálos fenyegetésekre reagálva azt állítja, hogy nem ő fojtotta meg a macskát, sőt a felvételt is csak egy kollégájától kapta, és csak ezután gondolt arra, hogy egy állat halálának helye lenne készülő filmjében.

"Soha nem öltem állatot, és nem is ölök a jövőben sem. De nem vagyok álszent, tudom, hogy cipőm és ruhám állatbőrből készült, mint ahogy eledelem is. Elítélem azokat, akik érző lényeket kínoznak, de nem ítélem el azt az operatőrt, aki egy ilyen eseményt megörökít" - áll Toepler Zoltán interneten publikált nyilatkozatában.