Becsődöltek a Macskafogó 2 miatt

2008.07.01. 17:08
Be kellett csuknia a cégét a Macskafogó 2 technikai hátterét biztosító két animációs szakembernek, mert állításuk szerint a film producerei 75 millióval tartoznak nekik. Történet az ide-oda röppenő, előbb csak papíron létező, majd váratlanul materializálódó tízmilliókról, amiken senki sem lepődik meg, hiszen a magyar filmszakmában ez így megy.

A Saint Kft.-t 1998-ban alapította két animációs szakember, Vida Zoltán és Ormándlaky Zsolt. A Varga Stúdióban ismerkedtek meg, ahol kisebb animációs munkákon és reklámfilmeken dolgoztak, egyik legfontosabb megbízásuk a Mr. Bean rajzfilmsorozat volt. A céget idén május 1-jén kellett bezárniuk eddigi legnagyobb munkájuk, a Macskafogó 2 miatt, amelynek producerei állításuk szerint 75 millió forinttal tartoznak nekik: 30 milliós számlatartozás mellett a Saint 45 milliót fektetett a filmbe.

A Saint stúdió biztosította a hatszáz millió forintból készülő Macskafogó 2-ben a teljes hang- és képfeldolgozást, vagyis a technikai hátteret. A produceri munkákat egy másik cég, a Szerep Kft. végezte, itt a kreatív alkotók dolgoztak.

Salamon Eszter, a film producere szerint azért nem fizették ki a számlákat, mert nem kaptak meg minden anyagot az animációsoktól. "Komoly jogvita alakult ki a Saint stúdió és a Szerep Kft. között, amit próbálunk tisztázni. Ha ez nem jár eredménnyel, akkor jogi útra tereljük az ügyet. Az elkészült anyaggal tartoznak, minden olyan munkafázist le kell adniuk, amelyek az ő szervereiken vannak. Több százmillió értékű anyagot őriztünk ott. Vannak anyagok, amiket megkaptunk".

A Saint szerint azonban mindent megfelelően leadtak, külön a képeket és a hangsávot. A szerződést ráadásul egy nyolcvanperces animációs filmre kötötték, amit december 20-án Macskafogó 2 címmel be is mutattak a hazai mozikban. A Saintnek, állításuk szerint, Salamon Eszter semmilyen számlát és követelést nem nyújtott be.

Koprodukciós támogatás, ami nem is az

A Saint két tagja Ternovszky Bélával, a Macskafogó rendezőjével több reklámfilmen dolgozott korábban. A rajzfilm másik két rendezőjével, Weigert Miklós látványtervezővel és Csákovics Lajos animációs tervezővel pedig az Iparművészeti Egyetemről ismerték egymást, egyiküket tanították is. Három és fél éve kereste meg őket Ternovszky, hogy elkészítené a Macskafogó folytatását, ami a Saint stúdiónak a közelgő évekre komoly feladatot jelentett.

Az első találkozó után néhány hónapig konkrét előrelépés nem történt az ügyben. Ezután került a képbe producerként - és a Szerep Kft.-be Ternvoszky Béla és lánya, Ternovszky Nóra mellé - Varga Szilárd és Salamon Eszter, aki Görgey Gábor kulturális minisztériumában volt osztályvezető. „Azt tudtam, hogy összeszedik a pénzt rá, és csak ez számított” – mondta Ternovszky Béla, aki a ki nem fizetésről szóló kérdésünkre a következőt válaszolta: „Szóbeszéd szintjén én is tudok róla, de az ellenkezőjéről is hallottam, hogy nem teljesítették a szerződési feltételeket.”

A Szerep Kft. árajánlatot kért a Sainttől. A cégnek egy 12 oldalas filmnovella alapján kellett két évre előre megterveznie a költségvetését. Itt kezdődtek azok a különös pénzügyi műveletek, amik az animációs szakemberek szerint egyébként a szakmában teljesen megszokottak.

A Saint megállapodott a saját pénzükben, amelyhez a Szerep Kft. javaslatára hozzátették még az összeg egyharmadát, amelyet maguknál tartottak, persze csak papíron, koprodukciós támogatás címén, erről külön szerződést írtak. Erre azért volt szükség, hogy rögtön koprodukciós gyártásként tűnjön fel a Macskafogó 2., ami így kedvezőbb pályázati feltételeket élvezhetett, nem beszélve a banki hitelekről. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy ha 100 millió forintban egyeztek meg, akkor 50 milliót csak azért tettek még hozzá, hogy így legyen a Szerep Kft.-nek koprodukciós partnere, azaz fel tudjanak mutatni valakit, aki 50 millióval már beszállt a produkcióba. Ez a pénz tehát a megegyezés szerint csak papíron létezett, a munka vége felé azonban ezt az összeget a producerek követelni kezdték. A Saint erről elmondta: „A koprodukciós támogatást a szerződésünk értelmében ledolgoztuk”, vagyis ez az összeg tulajdonképpen végül árengedményként szolgált.

A Saint a Szerep Kft.-nek az említett megegyezés szerint "árkedvezményt adott, amiért bizonyos százalékot ajánlottak a produkcióból", akik azért mentek bele ebbe az üzletbe, mert „a magyar filmgyártásban ez így szokás, csak utána nem követeljük a másikon a pénzt.” Az így társproducerré vált Saint számára Ternovszky volt a biztosíték arra, hogy a Macskafogó 2 rendben leforoghat, lesz rendes büdzsé is.

Befektetések és milliós kölcsönök

A 600 millió forintos költségvetéshez a Szerep Kft.-nek végül a Saint stúdió referenciáját és kapcsolati tőkéjét felhasználva sikerült az OTP Banktól lehívnia a 20 százalékos normatív támogatást, 120 millió forintot, valamint az MMKA-tól 136 milliót különböző pályázatokon, állítják Vidáék.

Az előkészítés után 2005 szeptemberében kezdték el a Macskafogó 2-t, amikorra már meg kellett volna érkeznie az MMKA-tól kapott fejlesztési pénzeknek, de ez fél évet csúszott, úgyhogy csak 2006 első negyedévére állt össze a rendszer. Ekkora már Vida Zoltán kétszer 30 millió forintos kölcsönt vett fel, hogy az embereit ki tudja fizetni, sőt befektetőket is hoztak. (A kölcsönt azóta visszafizették.)

A munkát nem befolyásolta, hogy 2-3 hónapos csúszás van a kifizetésekkel, mivel ez is megszokott a magyar filmszakmában, de amikor nem tudott a Szerep Kft. fizetni a rajzolóknak, akkor ők egy idő után nem folytatták Grabowski fázisainak megrajzolását, így viszont egy kilenchónapos csúszás állt elő.

Felszámolás

2007 júniusában fizetett utoljára a Szerep Kft., ekkor a Saint szerint le kellett volna állítani a filmet, de mivel állítólag még ez is megszokott a magyar filmgyártásban, ezért még bíztak benne, hogy kifizetik őket. Ekkor 14 millió forintos hitelt vettek fel, hogy kifizessék a dolgozókat. Az utolsó három hónapban semmit nem fizettek a producerek a Saintnek, de ennek ellenére elkészültek a filmmel, mindössze egy ember hagyta ott a csapatot, pedig tudták, hogy jó eséllyel nem fognak a rajzfilmből pénzt látni. A Saint állítása szerint több befektetőt is hozott, akik összesen 78 millió forintot tettek a produkcióba, de ők sem kapták meg a szerződéseknek megfelelő összegeket.

Novemberben, a bemutató előtt másfél hónappal a Saint követelésének eleget téve kiállították a számlákat, és a tartozásokat ügyvédekkel elismertették, de az utolsó hónapot ki sem számlázták azóta sem. Kifizetés sem történt. Jelenleg a Saint bírósági útra terelte a felszámolást: 30,5 millió forintra és a késedelmi kamatokra tart igényt. Idén márciusban már kezdeményeztek felszámolási eljárást a Szerep Kft. ellen, de mivel Salamonék áprilisban megint megígérték, hogy kifizetik őket, ha visszavonják a felszámolási eljárást, megint visszakoztak.

Salamon Eszter egyébként idén áprilisban Von Schwarz Kft. néven új céget alapított a Szerep Kft.-vel megegyező a székhelyen az MSZP-s Szabó Zoltán fiával, Szabó Andrással, aki az anyagok átadásával kapcsolatos vitában volt a szakértőjük, és Dr. Keskeny Györggyel, aki a produkció jogásza volt.

A jelenlegi helyzetben a filmszakmai szervezet nem tud semmit sem csinálni, a két céget szerdán szembesítik.