Grabowski visszatér!

2005.06.16. 20:36
2007. telén kerülhet a mozikba a Macskafogó 2, amit az eredeti film alkotógárdája készít az 1986-os kultfilm árának hatszorosából. Az X bolygó egerei újból felveszik a harcot a macskabandákkal, de Lusta Dicket ezúttal szabadságolták az alkotók. A készülő film kulisszatitkai, a "Macskafogó legjobb mondata"-szavazás és bonuszként egy eddig be nem mutatott Macskafogó-sorozat letölthető epizódja csak az Indexen!

Van az a típus, aki minden házibuli konyhai ücsörgésbe hajló levezető szakaszában bedobja, hogy "mehetünk vissza a balettbe ugrálni", vagy hogy "na, ide azzal az ötössel, különben halálra pofoztatom magam, és ezt nyugodtan vehetik fenyegetésnek". Ilyenkor általában valaki megemlíti, hogy "mi nem enni kicsi kövér egérke, mi csak kiszívni szép piros vérét", mire más hozzáteszi, hogy "nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében", és ez gyakran hajnalig folytatódik kisebb-nagyobb szünetekkel.

Lusta Dick Indiában

Az Index szerkesztőségén végzett vizsgálat alkalmával öt perc alatt harmincnyolc ilyen idézetet tudtunk előásni az élőerő tudattartalmából, de valójában az 1986-ban bemutatott Macskafogó szinte minden mondatát elő lehetne citálni, a beszélgetőpartnerek - feltéve, hogy elmúltak tíz-, de még nincsenek negyvenévesek, beszélnek magyarul, és nem töltötték mély kómában vagy egy amish családnál az elmúlt húsz évet - biztosan együttérzően bólogatnak majd, és nosztalgikus mosoly jelenik meg a szájuk szélén.

Grabowski, Lusta Dick és a patkányok a nyolcvanas években végigsöpörtek Magyarországon, hiszen már az első évben több mint egymillióan látták a Macskafogót. Sőt a film a dekadens nyugati rajzfilmpiacon is szép sikereket ért el: többek közt Olaszországban, Németországban, Kanadában és Brazíliában is játszották a nyolcvanperces magyar–nyugat-német–kanadai koprodukcióban készült rajzfilmet a mozik, Londonban több hónapon át vezette a videókölcsönzési listát, de az Index egyik magát megnevezni nem kívánó informátora már egy indiai videotéka polcain is találkozott a kultikus alkotással.

Most, húsz év után visszatér a Macskafogó, ráadásul az eredeti alkotógárda készíti el a folytatást. A forgatókönyvet az 1986-os első részhez hasonlóan a "Kérem a következőt!" és a Mézga-sorozatot is jegyző Nepp József írja, a macskák és egerek ádáz küzdelmét pedig megint a Pumukli- és a Gusztáv-filmekben is közreműködő Ternovszky Béla rendezi.

A második menet

A hollywoodi hagyományoknak megfelelően Macskafogó 2-nek elkeresztelt folytatás forgatási munkálatai várhatóan nyáron kezdődnek, és ha minden menetrendszerint alakul, 2007 karácsonya előtt kerül majd a hazai mozikba Grabowski újabb kalandja.

"A folytatásban sok régi karakter fog újra feltűnni, de például Lusta Dick ezúttal nem jut szerephez" - árulja el a forgatókönyvről Ternovszky Béla, a film rendezője, aki azért nem gyilkolta meg a nemrégiben lehetséges miniszterelnök-jelöltként is emlegetett kövér rendőrt. Lusta Dick reményei szerint a már szintén tervbe vett Macskafogó-sorozatban újra megmentheti majd a világot, és játszhat egy kicsit a trombitáján is.

Sőt 2007 után Ternovszky elkezdené a Vámpírok harca című rajzfilm forgatását is, amiben a Macskafogó vámpírjai csapnának össze Drakulával, aki a gazdasági válság és az étkezési szokásaira mérges falusiak miatt kénytelen Erdélyből Dél-Amerikába vándorolni.

Az új rész cselekményéről egyelőre még nem sokat tudni, annyit azért elárult a rendező, hogy a történet a Macskafogó kódnéven emlegetett fémbulldog feltűnése után játszódik, amikor már csak a világ eldugott részein tartják magukat az utolsó elkeseredett macskacsoportok. A folytatásban is feltűnik majd Grabowski, de Ternovszky ígéretei szerint nem lesz olyan központi szereplő, mint az első epizódban, vagyis vélhetően ezúttal nem ő fogja egyedül megmenteni az X bolygó egereit.

Grabovszky hagyományos technikával

A Macskafogó költségvetése hárommillió dollár, azaz hatszázmillió forint körül mozog, amit részben állami forrásokból, részben szponzoroktól szeretnének előteremteni az alkotók.

"Természetesen a Magyar Mozgókép Közalapítványnál is pályáztunk, de még nem bírálták el az idei kérelmeket. Ennek ellenére már van annyi pénzünk, hogy bele merjünk vágni a forgatásba" - mondta el Ternovszky Béla, aki szerint ennél kevesebb pénzből ma már nem érdemes leforgatni egy hagyományos technikával készülő egész estés rajzfilmet.

A Macskafogó annak idején félmillió dollárból készült, de persze a nyolcvanas években egy magyar rajzoló fizetése kevesebb volt, mint amennyit külföldi kollégája masszázsra és rekreációs programokra kapott pluszjuttatásként, így a két epizód közti, közel hatszoros árkülönbség tulajdonképpen az életszínvonal növekedésének tudható be.

A Macskafogó 2-ben nem spórolnak az alkotók gázsiján, Ternovszky ígéretei szerint a magyar rajzfilmipar legtehetségesebb és legelismertebb alkotóival fognak csak dolgozni.

"Hagyományos technikával készítjük el a Macskafogó folytatását, és számítógépeket csak az utómunkálatok során, illetve néhány látványos háttér megalkotására használunk majd" - ígéri Ternovszky, aki szerint az európai rajzfilmesek egyelőre még nem képesek versenyre kelni az amerikai számítógépes animációs filmekkel, egyébként is, a két rész közötti folytonosság megteremtéséhez is elengedhetetlen, hogy az 1986-os filmhez hasonló, klasszikus rajzfilmes látványvilágot kreáljanak.

Bűnöző macskák a befejezetlen mesében

Nem először próbálja meglovagolni a Macskafogó sikerét a Ternovszky–Nepp páros, pár éve Macskamesék címmel rajzfilmsorozatot készítettek, ami ugyan nem az X bolygón játszódik, de a Macskafogó látványvilágához megszólalásig hasonló képekben meséli el néhány macskagengszter életét, így a hasonlóság letagadhatatlan.

A rajzfilmsorozat kerettörténete szerint minden egyes epizódban egy másik bűnöző életmódot folytató macska mesélte volna el, hogy miért is került börtönbe, de a tizenkét részesre tervezett szériából csak két epizód készült el, azután elfogyott az alkotók pénze.

"A sorozatra nem tudtunk több állami pénzt szerezni, és hiába kerestünk meg tévétársaságokat vagy külföldi szakmai befektetőket, a sorozat mindenkit érdekelt, jelezték, hogy ha elkészül megvennék, de előre senki sem akart pénzt adni a forgatás folytatására" - meséli Morvay Gábor, a Studio Exist Kft. ügyvezetője, a Macskamesék egykori producere, aki szerint a befektetők túl óvatosak voltak, hiszen az eredeti film rekordidő alatt, alig három hónap után visszahozta az árát.

"A Macskamesék a fiatalabb, tíz-tizenként éves korosztálynak szólnak, de persze ezekben is van bőven olyan poén, amit csak a felnőttek érthetnek, hiszen egy jó rajzfilmrendező tudja, hogy a film nézőinek fele mindenképpen felnőtt szülő lesz" - jegyzi meg Morvay a befejezetlen sorozattal kapcsolatban.

A Macskameséket eddig csak filmfesztiválokon vetítették, mindössze pár száz ember láthatta a két elkészült részt. Most viszont az egyik epizód szabadon letöltheti az Indexről, így már nem csak a világító tollal jegyzetelő kritikusok és a bennfentesek ismerhetik majd Pussy Cat elrablásának tizenkét perces történetét. Töltsék (79 Mbyte) és vigyék (tömörített verzió, 29 Mbyte)! Grabovszky ezt tenné.