Gryllus Dorkát Mancsra cserélték

2007.03.08. 19:47
Ősszel kezdődhet a tavaly októberben elpusztult Mancsról szóló film forgatása Pejó Róbert, a Dallas Pashamende alkotójának rendezésében. A 490 millió forintos költségvetésű film készítői a Rex felügyelő állatidomárjával is tárgyalnak, a film producere Kántor László.
A Romániában született, Németországban dolgozó Pejó Róbert lett a rendezője a Mancsról szóló filmnek. Mancs a Miskolci Spider Mentőcsoporttal a világ több földrengés sújtotta helyszínén mentett életeket, majd tavaly októberben halt meg tüdőgyulladásban. A rendező itthon a Romániában forgatott, Dallas Pashamende című cigánydrámájáról ismerhetjük, ebben Gryllus Dorka növesztett bajuszt két évvel ezelőtt.

"Mancs olyan kutya volt, aki szerette az embereket, meg lehetett simogatni. Sok mentőkutya nem szereti, ha hozzányúlnak. Ebben a kutyában az volt a nagyszerű, hogy emberszerető volt. Iszonyú érzékeny volt a szaglása és a lelke is" - sorolta új főhősének pozitív tulajdonságait Pejó. A Mancsról szóló családi moziban a főszereplő németjuhász mellett gazdája, Lehóczki László és a miskolci speciális mentők két másik tagja is szerepet kapnak. "A film narrátora Béla bácsi, akitől László a kutyát megkapta" - tette hozzá a rendező, aki Köbli Norberttel, a film forgatókönyvírójával dolgozott épp a sztorin, amikor megkerestük.


"Mancs történetében az Alul semmi-jellegű sztori érdekelt, hogy a főszereplő majdhogynem egy antihős - vázolta a rendező, miért vállalta el a kutyás film rendezését. - Lászlónak tönkremegy a házassága, és a munkahelyét is elveszíti. A kutya pedig diszpáziás, csipőficamos. Mindketten olyan szituációból indulnak, hogy nem látszik, hogy lesz belőlük valami, és ahogy ez a két lény egymásra talál, új célt kap az életük." A rendező azt is elmondta, hogy a dráma mellett humor is lesz a filmben, amibe Mancsról szóló anekdotákat is beépítenek, de a szerelmi szál sem maradhat el.

Egészestés Rex felügyelő?

Magyar filmtörténeti kutyatár
Fekete István Bogáncs című regényéből 58-ban forgattak fekete-fehér kalandfilmet, ebben a pulikutya a kor szellemének megfelelően az állami gazdaság nyáját őrizte. Ugyanebben az évben Homoki Nagy István készített természetfilmet Fickó, a vakmerő magyar vizsla és Pletyka, a kotnyeles tacskó kalandjairól Cimborák - Nádi szélben címmel. Maros Zoltán hetvenes években készült rajzfilmsorozatában Marcipán kutya volt Pityke őrmester társa, Mézga Aladár pedig legtöbb titkos éjszakai kalandjába beavatta négylábú barátját.

A Kántor című magyar krimisorozat két évtizeddel előzte meg a Rex felügyelőt, a Kántor névre hallgató kutyanyomozó Madaras József és Szilágyi Tibor oldalán derítette fel a bűnügyeket. A nyolcvanas években Dargay Attila rajzfilmjében tört borsot Vahúr és kutyatársai orra alá Vuk, Nagy Pál rajzfilmjében pedig Frakk, a macskák réme próbált békésen együtt élni a két szemtelen macskával, Lukréciával és Szerénával.

Mancs valós történetének kulcselemeit megtartják, a film fináléja például legismertebb akciója, a 99-es törökországi, izmiti födrengés lesz, és a mentőkutya gazdájának megfeneklett magánélete sem fikció. "Persze lesznek bizonyos dramaturgiai fogások, amiket bele fogunk dolgozni - veti közbe Pejó, - de Mancs gazdájával a stáb másfél éve dolgozik együtt, és ez a könyv is a vele folytatott beszélgetések alapján készült."

"Reményeink szerint a Rex felügyelőnél sokkal jobb lesz a Mancs - mondja, mikor a filmes előzményekről kérdezzük. - Azt is szeretem, de ez sokkal mélyebb, emberibb, és a karakterek sem olyan prototipikusak." A rendezőnek van referenciája állatos filmekben, a romániai cigánytelepen játszódó Dallas Pashamendében egy medve is szerepelt. Beszélgetésünkből az is kiderült, hogy Pejó nemrég végzett Kölnben egy német krimi forgatásával, és az ottani RTL Klubnak készített tévéfilm zárójelenetét egy 250 kilós tigrissel forgatta. "De volt már tyúk is az egyik rövidfilmemben" - egészítette ki a listát.

Kántor László producer a színészkutyákról annyit elárult, hogy Mancs szerepét két-három németjuhász játssza majd, mert a kutyák nem bírják a koncentrációt tizenkét órán keresztül. Ezt egy indexes kutyagazda is megerősítette. Manna nevű labradorját statisztaként be is ajánlottuk a rendezőnek, aki akár egy szerelmi szálba is beleszőné a szerkesztőségi lánykutyánkat. Mancs szerepére filmes kutyákkal foglalkozó trénereken keresztül keresik a megfelelő németjuhászokat. A Rex felügyelő trénerét is megkeresik, akinek Ausztriában és Németországban is vannak kutyái. A válogatásnak a forgatás előtt pár hónappal le kell zárulnia, hogy legyen idő a főszereplőket felkészíteni.


Kántor szerint a kutyaszereplőknél azonban fontosabb az állatidomár megtalálása. "Tárgyalunk az amerikai trénerrel is, aki a Rex felügyelőt csinálta. Vannak jó magyar idomárok is, meg kell nézni. A legfontosabb a profizmus, és a költségvonzat sem mindegy" - tette hozzá. A forgatást a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején kezdik, nyolcvan százalékban magyar helyszíneken.

Ősztől forgatnak

"A Mancs költségvetése 490 millió forint, a német partner a Mediopolis, osztrák a Fischer Film, török partner az Assya Film - tudunk meg további részleteket Kántortól az Új Budapest Filmstúdió filmjéről. - A külföldi partnerek több mint ötven százalékkal fognak részt venni, magyar partner még a TV2 és a Best Hollywood." Eredetileg az RTL Klub állt a produkció mögött, de velük nem tudtak megegyezni. Az MMK-hoz is beadnak egy pályázatot, amin a maximális, 100 millió forint körüli összeget próbálják meg megszerezni.

"Pejó Róberttel nagyon jól dolgoztunk együtt a Dallasban - indokolja a producer a rendezőválasztást, akik a Dallas is együtt dolgoztak. - Bebizonyította, hogy tud nemzetközi sikerre számító filmet rendezni. Nagyon jó neve van Európában, most fejez be Kölnben is egy filmet. Több műfajban megfordult, rendezett Tetthelyet is, az ő nevével könnyebb külföldi pénzt szerezni." A filmet eredetileg Bergendy Péter rendezte volna, őt váltotta a projektben egyeztetési nehézségek miatt Pejó Róbert.