'Valentin nap? Shit!'

2006.02.15. 17:16
Hétvégén még csak reménykedtem, hogy eljön, aztán hét elején ott állt a vörös szőnyegen Ewan McGregor. A Stay című film, melyben New York-i pszichoterapeutát alakít, a berlini fesztivál Panorama szekciójában indult. Az esti sajtótájékoztatón McGregor elmesélte, hogy remek párt alakítottak Naomi Watts-szal, hogy milyen fontos neki a családja és az UNICEF, ez utóbbit már az Index szociálisan érzékeny kérdésére válaszolva.

Ewan McGregor a Stay című film sajtótájékoztatója előtti hivatalos fotózáson rezzenéstelen arccal állt, aztán hasonló arckifejezéssel vonult be a sajtótájékoztatóra is kezében egy fehér teáscsészével. Hagyta, hogy az ügynökségek és a minikamerás újságírónők fotózzák még egy kicsit. Eleinte maga elé meredt, aztán ahogy jöttek a kérdések, egyre jobban belemelegedett. Tíz perc múlva már lelkesen magyarázott, grimaszolt és gesztikulált.

"Az már jó jel, ha elkezdem magam látni a szerepben"

#alt#
Klikk a képre!
Ewan McGregor híres arról, hogy eklektikusan válogatja szerepeit és egymástól homlokegyenest eltérő karaktereket alakít a Curt Cobainra emlékeztető rocksztártól (Velvet Goldmine) kezdve a Moulin Rouge című musicalen át a hollywooodi óriásprodukciókig (Star Wars I.-III. és a Sziget).

Az első kérdés erre vonatkozott, pontosabban, hogy mi irányítja a szerepválasztásait. "Ösztönösen választok - válaszolta. - Általában olyan szerepeket keresek, melyekhez valamiféleképp kötődöm. Az már egy jó jel, ha elkezdem magamat látni a szerepben, vagy ha olvasom a forgatókönyvet és a végén sajnálom, hogy vége. Az is motivál, ha még nem láttam korábban a sztorit, szóval ha van benne valami extra apróság" - indokolta meg kiszámíthatatlanságát McGregor.

Minden fantasztikus

A Stay egy thriller, melyben Ewan McGregor Sam Foster pszichiáter szerepében próbál megmenteni egy fiatal művészt az öngyilkosságtól, akinek aztán megismeri korábban ugyancsak öngyilkosjelölt barátnőjét, Lilát (Naomi Watts). Az óra ketyeg, a kitűzött öngyilkosság idejével együtt Sam és Lila is egyre közelebb kerül egymáshoz, de Sam sokkoló felfedezéseket tesz.

A sajtótájékoztatón továbbra is a szokásos sablonkérdéseket tették fel, amiből még kettőt emelnék ki, de előtte egy párbeszéddel jellemezném az alaphangulatot:

"Mr McGregor, bizonyára tudja, hogy Valentin-nap van?" - kérdezi egy német újságírónő.
"Shit!" - válaszolja McGregor feje és feje kis híján az asztalon koppan, az újságírónők nevetgélnek, a német kolléga pedig hosszan tovább kérdez. McGregor vigyorog: "Elnézést, nem figyeltem."

Na, tehát, egy indiai újságíró ezzel jelentkezett: "Milyen volt Naomi Watts-szal forgatni?" "Fantasztikus! - válaszolta a skót színész. - És nagyon valószerűnek hat a filmbeli kapcsolatunk, tetszik, ahogy a filmvásznon visszajön" - mondta, majd még egy dícsérő kört futott: "Marc Forster rendező egészen új dimenziókat helyezett be a filmbe, ami a forgatókönyvben benne sem volt. Remek film lett a Stay".

"És Ön nem gondolkozik rendezésen?" - hangzott el a következő egyenkérdés. - "Korábban többet gondolkoztam ezen - válaszolta a homlokát vakargatva. - Ma már jóval több kötelezettségem van: például a családom és a gyerekeim. Nem akarok csak azért rendezni, hogy rendező legyek. Majd akkor, ha lesz egy olyan sztori, amit el akarok mesélni. Elkötelezettebbnek kéne lennem ahhoz, hogy rendezni kezdjek."

UNICEF-fel a világ körül

"Az imént azt mondta, hogy csak akkor rendezne, ha lenne egy sztori, amit szívesen elmesél - fordult az Index a sajtótájékoztató végén hirtelen - magát is meglepve - "Mr McGregorhoz": "Nem gondolt arra, hogy azoknak az ázsiai gyermekmenhelyeknek az életét filmesítse meg, amiket a motoros túráján ismert meg, és amikről a Long Way Round című könyvében is írt? Jövőre, Londontól Fokvárosig tartó túrájukon is tervezi, hogy pénzt gyűjt nekik?"

"Igen, a 2007-es túránkon is tervezzük, hogy felkeressük ezeket a gyerekmenhelyeket és igen, pénzt is gyűjtünk nekik - válaszolta. - Már dolgozom különféle projekteken az UNICEF-fel és úgy néz ki, hogy a UNICEF Goodwill nagykövete leszek! De arra még nem tudok válaszolni, hogy ebből filmet is készítenék-e."