Drámai a Fenyő Miklós-film nulladik napja

2008.07.16. 16:27
Szerdán indult el hivatalosan a Fenyő Miklós életéről szóló zenés film forgatása az Ikarusz Művelődési házban, ahol kedden nyilvános próbát tartottak Fenyő Iván erkélyjelenetével. Több dráma is volt: Gesztesi Károlynak eltört néhány lábujja, Fenyő Iván haja árnyalatnyival sötétebb lett. De eggyel vagy kettővel? Nyomoztunk.

Dér Tamás producer felkérését követően az S.O.S. szerelem és a 9 és fél randi producerei, Neményi Ádám és Kaszás Géza úgy döntöttek, hogy a hazai rock&roll alapító atyjának, Fenyő Miklósnak az életéből filmet forgatnak Tasnádi István musicalje alapján, ami lassan a kétszázadik előadást éli meg a József Attila Színházban. A fenti producerek mellett Cirkó József jegyzi még a filmet. A Kaszás Géza által moderált bemutatkozás során Neményi elmondta, ez a trilógiájuk harmadik, tehát lezáró darabja. A közös motívum maga Fenyő Iván. A producer jogosan jegyezte meg: "A film elsősorban mégis Fenyő Mikinek köszönhető, hogy ilyen életet élt".

A haj a baj

A forgatókönyvíró, Tasnádi István megemlítette, hogy sokkal nehezebb volt filmre adaptálni a musicalt, mert utóbbiban 20-25 jelenet van, míg előbbiben 150. A kis asztalnál ücsörgő rendező, Fonyó Gergely szerint a zenés film olyan, mintha két filmet rendezne az ember, nem is törekednek neorealista ábrázolásra, "sokkal inkább szeretnénk megmutatni a humoros részét. Bulik, szerelmek, lázadás és rock&roll!"

A tájékoztatón bemutatták a szereplőket is: Gesztesi Károly alakította volna a 450 millió forintból forgó Made in Hungáriában a gonosz kommunista vezetőt, Miltényi elvtársat, de lábujj-törése miatt Hegedűs D. Géza ugrott be helyette. Előző este kapta meg a forgatókönyvet, elolvasta rögtön, tegnap reggelre elvállalta a szerepet, amit - mint a fiatal Liszt Ferencet alakító színész megjegyezte - Bacsó Péter A tanú című filmjének Őze Lajos által életre keltett karakteréhez hasonlított.

A Megy a gőzösből ismert Szabó Kimmel Tamás nem tartja feladatának, hogy eljátssza az énekest, mert "az lehetetlen". A színészt egy apró lyukban értük utol, ahol szalámis szendvicsét ette magában, miközben a kommunizmusról és a rock&roll kapcsolatáról beszél: "Rengeteg hatvanas évekbeli videót néztem meg, Fenyő Miki tanít az éneklési trükkökre. Elég energikus vagyok, ha akkor éltem volna, akkor én is gyűlöltem volna a kommunizmust. Ahogy most is." További jó étvágyat kívántunk neki.

Fenyő iszik

A próba egy bizonyos pontján Fenyő Iván állt a parkettázott teremben, amikor oda lépett hozzá egy hollywoodi hairexpert, hogy Iván haja nem forgatásképes. Döbbent csend alakult ki a teremben, pedig legalább 15 szexi táncoslány sikongatott, ahogy a jelenet megkívánta. A feszült hangulatban a szakértő Iván hajához nyúlt, majd a színész fejét kicsit megbillentve a fény felé fordította: "Ez nem jó!". A hajat el nem engedve intett a Fenyő Miklós 17 éves énjét, az Amerikából hazaérkező, lázadó fiatalt alakító Szabó Kimmelnek, aki félénken lépett a drámai jelenetbe, mert tudta, hogy pontosan ugyanolyan színű a haja, mint Ivánnak, és így összetévesztik a filmbeli Fenyő Miklóst és nemezisét, a Csókkirályt. A szakértő döntött: "Át kell festeni!". Senki nem örült, ki tudja, hogy a 38 naposra tervezett forgatás mennyit csúszik emiatt. A hajszakértő annyit nyilatkozott az Indexnek, hogy "dráma nem volt, de frászt kaptunk."

Fenyő Iván és a stáb profizmusát mutatja, hogy a drámaian induló első napon is képesek voltak az egyik legnehezebb jelenettel indítani: Fenyő Ivánnak az erkélyeken táncolva kell menekülnie a munkásőrök és a rajongólányok elől. A hevederbe öltözött színész kicsit izgult a próba előtt, de Elvis Presley-be ojtott Pókemberként igyekezett mindent megtenni, amit a koreográfusok kértek tőle, bár az első próbálkozásai a Részeges karatemester legszebb pillanatait juttatta eszembe. A Csókkirály dallamára három erkélyen kell átugrálnia, miközben még táncol és mosolyog is, hát van ennél nehezebb dolog?

Pókember és a táncosok

A különös lúgozó folyadékot kortyoló Fenyő Iván szerint nincs, de ennek ellenére örül a szerepnek, mert mint mondta: "Végre megmutathatom, hogy tudok énekelni." A színész színpadon már zongorázott is, amit autodidakta módon tanult meg, de az énektanulással énektanárhoz jár két hete, sőt néhány dalt már felénekelt.

A szép táncoslányok közben már jól sikongatnak, a helyi Peter Parker, az Egy Árnyalatnyival Sötétebb Hajú Fenyő Iván egy vörös csillag alatt áll két erkély között, amikor lelépünk.