Sírba száll Christopher Lambert magyar vámpírfilmje?

2006.11.07. 16:11
Fél évvel elhalasztották Christopher Lambert főszereplésével készült Mertamorfózis című vámpíros koprodukció magyar premierjét. Az ok az Index információja szerint a szintén Christopher Lambert főszereplésével készült magyar koprodukció, a Harag napja című thriller nyári elhasalása a mozikban. A Metamórfózis alkotóit faggattuk.

A Metamorfózis című film alaptörténetében három amerikai fiatal utazik Kelet-Európába (egyikük a fiatal kanadai főszereplő, Corey Sevier 1997-es Lassie-sorozattal lett ismert). A fiatalok útja egzotikusabb lesz a vártnál: vámpírokkal találkoznak, Thurzó nádorral (Christopher Lambert) és Báthory Erzsébettel (Irene A. Hoffmann), akiknek a filmben a XVI. századi őseik is megelevenednek (Koncz Gábor, Kováts Adél). A német-magyar-angol-osztrák-kanadai művet tavaly szeptemberben kezdték forgatni Magyarországon, a bemutatót 2006 októberre ígérte a filmet forgalmazó Paradigma Film, de a premierre szóló sajtómeghívó csak nem érkezett meg.


Klikk a képre!

"A film elméletileg kész van. Úgy volt, hogy a miénk lesz, de mi biztos, hogy nem mutatjuk be. A rendező elképzelése a miénkkel nem volt egyenértékű, másokkal is tárgyal" - fogalmazott a Paradigma Film sajtósa a többhetes nyomozásunk kezdetén, október elején.

A Paradigma Film neve elhallgatását kérő vezetőjét kerestük meg ezután. Beszélgetésünk egy az egyben:

- Miért nem a Paradigma Film forgalmazza a Metamorfózist?
- Erre nem válaszolhatok.
- De nem mutatják be idén Magyarországon?
- Nem tudtuk eldönteni, hogy mikor mutassuk be.
- És végül?
- Nem mutatjuk be.
- Önök a gyártásban is benne voltak?
- Félig-meddig voltunk a gyártásban, a tavaly szeptemberi sajtótájékoztatót mi szerveztük.
- Utána a produkció már nem tájékoztatta a sajtót?
- Utána már nem.
- Mikor mutatták volna be?
- Nemrég.
- Ennél pontosabban?
- Mostanában.
- Kit kérdezzek, aki válaszolna is?
- A rendezőt.
- Őt már kerestem, de összekevert egy újságíróval, aki a sírba ugrott a forgatáson, és ezért nem válaszolt a kérdéseimre.
- Ja. (nevet) Hallottam.

Október második felében sikerült Hódi Jenővel - aki egyben a film rendezője és producere is - beszélnem, miután lenyomozta, hogy egy nyomtatott bulvárlap riportere rémisztgette a stábot a tavaly ősszel, kiscelli kriptában tartott forgatási sajtónapon, nem én. A Paradigma Film miért szállt ki a forgalmazásból?, kérdeztem ekkor. "Nem szállt ki a forgalmazó! - válaszolta. - 'A forgalmazó kiszállt...' azt sugallja, hogy a forgalmazó valamilyen ok miatt nem óhajtja a filmet forgalmazni. Erről szó sincs. A film producerei a korábbi forgalmazóval egyetértésben úgy döntöttek hogy visszavásárolják a jogot. Ez üzleti döntés volt. Ezután a producerek új forgalmazóval, a megváltozott körülményeknek megfelelően kötnek majd szerződést" - mondta Hódi, majd több kérdésünkre nem válaszolt.

Hódi Jenő
Hódi 1977-ben költözött Amerikába és az első években a Szabad Európa munkatársa volt. Ezután következett a New York-i Columbia Egyetem filmszaka, ahol olyan legendás rendezőktől tanulhatott, mint Milos Forman és Brian de Palma. Eddigi rendezéseit az IMDb adatbázisában elég rossz pontszámokkal díjazták. A Triplecross tévéfilmjére kapta a legtöbbet: 10-ből 4,6-ot. 1997 óta nem rendezett, hanem forgatókönyvet írt, producerkedett, és itthon készített reklámfilmeket. "A Beverly Hills-i színjátszókörben tanácsolták, hogy ne próbáljak Scorsesébb lenni Scorsesénél, találjam meg a gyökereimet. Így egy amerikai fiatal szemszögéből mutatom be a Báthory történetet a Metamorfózisban" - magyarázta a rendező a filmterv születését még a forgatáson.

Tény, hogy merész ötlet Christopher Lambertre alapozni a magyar állami támogatással is készült első koprodukciók közül kettőt. A 12 millió dolláros költségvetésű, júniusban mozikba került
A harag napja nézettségi adatai azt mutatják, hogy ez még Magyarországon sem jön be. Az amerikai születésű színészt külföldön régóta nem veszik a moziforgalmazást tekintve komolyan: Amerikában a Mortal Kombat volt az utolsó nagyobb szereplése, ami mozikba került, és ennek is tizenegy éve, azóta csak a dvd-n forgalmazott szereplései sorakoznak. A harag napja című angol-magyar-spanyol kosztümös akcióthriller is előbb jelent meg dvd-n Amerikában, mint ahogy a magyar mozikba került volna. Így jogos a kérdés, hogy tényleg szélesvásznú lesz-e a Metamorfózis premierje.

Majd elértük a Metamorfózis magyarországi producerét, Hábermann Jenőt is: "Hogy ki az új forgalmazó? Ez tárgyalás alatt áll" - válaszolta a kanadai, német, erdélyi és osztrák helyszíneken forgatott filmről, aminek az összköltségvetése a "késleltetésekkel együtt" 3 millió euró volt. "A filmet végül tavasszal mutatjuk be a magyar mozikban" - árulta el végül.

Bár januárban a németek a Metamorfózis miatt Lambert visszatérését és amerikai bemutatót vízionáltak, a film áprilisi tesztvetítéséről és a cannes-i filmvásáros szerepléséről nem születtek pozitív hírek. De a rendező javaslatára "pozitív dolgokról" is írunk: "az első filmfesztiválján a legjobb rendező díját és a legjobb főszereplő díját hozta el a Metamorfózis" - írta az egyik mailjében. Ez egy spanyol fesztivál volt, tette hozzá: az Estepona-i Nemzetközi Fantázia és Horror Filmfesztivál. Hódi emellett a Tóték adaptációjára készül, és a weblapján még egy Rejtő-adaptáció terve is szerepel.