Christopher Lambert: 'Ne higgyenek az internetnek!'

2005.09.01. 17:58
"A Metamorfózis olyan történet, amely után még egy vámpír is megnyalná mind a tíz ujját" - olvashattuk a Magyarországon készülő koprodukció sajtóanyagában. A bizarr kép az agyamba égett és feszülten vártam a sajtótájékoztatót, amelyet a film hazai forgalmazója, a Paradigma Film rendezett a főszereplő Christopher Lambert részvételével.

Az Uránia moziban Christopher 'Hegylakó' Lamberten kívül megjelent a rendező Hódi Jenő és a produkció németországi, valamint osztrák producerei. A magyar színészek közül eljött Szabó Győző, Kováts Adél, Kern András, és Ganxsta Zolee, a Döglégy. A film női főszereplője, a román származású Irena A. Hoffmann, Lambert és Zolee között foglalt helyet.

A sajtótájékoztatót a rendező kezdte, aki szemmel láthatóan boldogan mondott köszönetet Lambertnek, amiért elfogadta a felkérését, Presser Gábornak, a "gyerekkori rockideálnak", aki a film zenéjét szerzi, és úgy általában mindenkinek, aki a Metamorfózison dolgozik majd.

Amerikai film lesz

Hódi később az Indexnek elmondta, elejétől fogva Christopher Lamberttel képzelte el korokon átívelő vámpírfilmjét. A színésszel Los Angeles-ben találkozott, ott mutatta meg neki a forgatókönyvet.

Metamorphosis sajtótájékoztató
Tekintse meg képeinket!

"Los Angeles az a város, ahol ha valakit a filmiparban meg akarsz találni, megtalálod. Nem ismertem előtte Chris-t, egy ügyvéd barátomat kértem meg: segítsen nekem, hogy találkozhassak vele. A találkozás létrejött, ő elolvasta a könyvet és igent mondott. Most pedig itt vagyunk, hétfőn kezdődik a forgatás" - mondja lelkesen Hódi, aki 1977-ben költözött Amerikába és az első években a Szabad Európa munkatársa volt. Ezután következett a New York-i Columbia Egyetem filmszaka, ahol olyan legendás rendezőktől tanulhatott, mint Milos Forman és Brian de Palma.

"Amerikai rendező vagyok, az ő iskolájukat jártam ki, de itt is van egy lakásom. Kétlaki vagyok. Ha bemegyek egy ruhaboltba, mindenből rögtön kettőt veszek - egyet az amerikai élethez, egyet itthonra. Ebből a zakóból is kettő van - mutatja Hódi a barna bőrkabátot. "Ez lesz az első Magyarországon forgatott munkám, a bemutató jövőre lesz Cannes-ban."

A Metamorfózis sajtótájékoztatóján kiderül, hogy az öthetes forgatás első két és fél hetét nálunk töltik, aztán következik Ausztria és Németország. A produkció költségvetését firtató kérdésre Hódi csak ennyit válaszolt: "nincs sok pénzünk, de annyi van, hogy jó filmet csináljunk belőle."

Vámpírsztori

A történet Báthory Erzsébet, a tizenhatodik századi főnemes vámpírasszony (Kováts Adél) és ellensége, Thurzó nádor (Koncz Gábor) leszármazottai körül forog. Ötszáz évvel Erzsébet halála után Elisabeth (Irena A. Hoffmann) és az ördögi Constantine Thurzo (Christopher Lambert) csapnak össze. A helyzetet bonyolítja, hogy a vámpír Elisabeth beleszeret egy fiatal amerikaiba, Keith-be (Corey Sevier), aki éppen Európában utazgat a haverjaival.

"Itt aztán minden van: romantika, rengeteg akció, bosszú, poénok... nagyon várom már ezt a munkát" - árulta el az Indexnek Irena A. Hoffmann. A fiatal román színésznő kiváló angolsággal elmondta, hogy három éve költözött az Egyesült Államokba, a férje amerikai. "Volt egy-két tévés munkám Romániában, de Amerikában senkit nem érdekel, amit nem ott csináltál - mindent előről kellett kezdenem. De szerencsés vagyok, megtalálnak a szerepek."

A Szent Grál nyomában

Lambert, az esemény sztárja, aki néhány hónapja már leforgatta nálunk A harag napját, nagy nyugalommal válaszolgatott az újságírók kérdéseire, még akkor is, amikor az egyik bulvárlap munkatársa mindenképpen meg akarta arról győzni, hogy idén forgatja a Hegylakó ötödik részét.

Metamorphosis sajtótájékoztató
Klikk a képre!

"Nem tudok erről. Ki mondta ezt Önnek?" - kérdez vissza a sztár derűsen. "Fent van az IMDb-n" - erősködik a kolléga. "Ne higgyenek az internetnek!" - inti a színész. "Ebben a részben a Szent Grált fogja keresni" - világosítja fel az úságírónő a Hegylakót. A terem hálás a közjátékért, Lambert is élvezi, mosolyogva rázza a fejét. "Nem tudunk erről a Hegylakó-dologról" - zárja le a vitát vehemensen Kern, aki egyébként egy papot, Alexis atyát alakítja a vámpírfilmben.

Szabó Győző is pap lesz, Ganxsta 'Döglégy' Zolee viszont Igort, a purgatórium lakóját játssza majd, aki persze orosz bűnőző. "Jó régen, már három napja tudok a filmről"- viccel Zolee, aztán vége is a sajtótájékoztatónak. Kern lép oda hozzá és megkérdezi, hogy "ti mindig ilyen ruhákban jártok?" Ganxsta válaszát elnyomja egy utolsó utáni kérdés Lamberthez, arról, hogy hány szót tud már a színész magyarul. Jó, mi? Hát kettőt. "Azt tudom, hogy 'igen' és a legfontosabb szó az a 'ropi' - állandóan ezt esszük" - felel sziklanyugalommal a Hegylakó és eltűnik az Uránia súlyos vörösfüggönye mögött.