Visszavonult Gojko Mitic

2006.07.05. 13:01
Az NDK indiánfilmek sztárja hatvanhat évesen, utoljára játssza el Winnetout a Bad Segeberg-i ünnepi játékok színpadán.

Visszavonul az NDK indiánfilmek sztárja, az annak idején Jugoszláviából importált Gojko Mitic, aki utoljára azért még eljátssza Winnetout a Bad Segeberg-i ünnepi játékokon. A Népszabadság értesülései szerint Mitic a Winnetou III-al távozik, amit eddig még soha nem játszottak szabadtéri színpadon. A darabban Winnetout halálos lövés éri, és Old Shatterhand karjaiban hal meg. A darabban egyébként nyolcvan szereplő és húsz ló eleveníti majd meg a vadnyugatot.


Gojko Mitic most

Mitic síoktatóként élt Jugoszláviában, majd kaszkadőr lett, és egy éppen arra járó kelet-német stáb fedezte fel az indiánfilmek számára. Először 1963-ban játszotta el Winnetout, azután több mint két tucat indiánfilmben szerepelt, de volt Robin Hood és D'Artagnan is.

Mitic a berlini fal leomlása után sem maradt munka nélkül, tévéműsort vezetett, és a Bad Segeberg-i szabadtéri játékokon majdnem ezer előadáson lépett fel, ahol több mint 3,4 millió néző látta. A szerb származású színész a hatvanon túl is lovagol, verekszik és veszélyes mutatványokat hajt végre a színpadon, visszavonulását sem korával indokolja, hanem azzal, hogy véleménye szerint a mai fiataloknak másfajta hősök kellenek.

A hatvanhat éves Mitic a Népszabadság cikke szerint azért kisebb filmszerepeket ezután is vállalna még, de inkább utazni szeretne, mivel állítása szerint tizenöt éve nem hagyta el Berlin környékét.