'Az MMK-nak meg kell újulnia'

2005.04.29. 10:24
"Elég. Így ne működjön tovább a Magyar Mozgókép Közalapítvány" - mondta az Indexnek Kapitány Iván a Magyar Producerek Szövetségének (MPSZ) tagja az április 27-ei közleményük után, amiben az MMK-t a "jelenlegi törvénytelenségek megszüntetésére" buzdítják, és a filmgyártás azon problémáinak orvoslására, amik az MPSZ közleménye szerint "kifejezetten az MMK diszfunkcionális működése miatt keletkeztek".
"Az MMK ebben a formájában az átmenet eszköze volt a rendszerváltás után. Közel ugyanazok vannak hatással a szakmát meghatározó döntésekre huszonvalahány éve, és nagyjából ugyanazok védik a saját érdekeiket, összekeverve a szakma szélesebb érdekeivel, miközben láthatóan már képtelenek lépést tartani a mai elvárásokkal - sorolta Kapitány a bajok okait, amelyek miatt az Index két héttel korábbi cikke nyomán vizsgálat indult a szervezet filmtámogatási gyakorlatával kapcsolatban. Az Üvegtigris alkotójaként ismertté vált Kapitány hozzátette: "Meg kell újulni."

Ne a nézetlenséget díjazzák

Az MMK közleménye:
A Kuratórium április 28-án közleményben szólította fel a Magyar Producerek Szövetségét, hogy a "Közalapítvány működési rendellenességeire vonatkozó állítólagos törvénytelenségeket alátámasztó bizonyítékait" haladéktalanul tárja a Kuratórium és a nyilvánosság elé. "Ha ez nem történik meg, a Közalapítvány jogi úton vesz elégtételt a hivatkozott állásfoglalásban foglaltak miatt".
Kapitány véleménye szerint az új pénzosztó rendszernek teljesen máshogy kéne működnie: "Az eddig megszokott, kizárólag szubjektív szempontok helyett a produktivitást kéne előtérbe helyezni. A rendezők, producerek ne a nézetlenség után, hanem éppen ellenkezőleg, a közönségsiker és/vagy a jegyzett fesztiválokon elért eredmények után kapjanak arányosan pénzt a következő filmtervükre."

Kapitány szerint ugyanakkor az állami támogatásra szánt összeget is növelni kéne: "Ha úgy döntünk, hogy szükség van magyar filmre, akkor állami szerepvállalásra is szükség lesz, hiszen egy ilyen kicsi piacon enélkül nem lehet mozit készíteni."

Az MPSZ közleményében felszólította az MMK Ellenőrző bizottságát, tegye meg a további szükséges lépéseket a törvényesség betartása érdekében. Kapitány szerint azonban kevés a realitása az igazi változásnak. "A filmszakma különböző részei mindig erős lobbizást folytatnak, kizárólag rövidtávú érdekeiket helyezve előtérbe - mondta, majd hozzátette: - Ez sajnos hosszútávon jelentősen rontja a magyar film általános lehetőségeit, mind a hazai produkciók mind az egyelőre egyetlen igazi piaci tevékenység, a bérmunkák tekintetében, mind a valódi és reális kiutat jelentő európai koprodukciók esetében."

Filmvagyon?

Grunwalsky Ferenc, az MMK vezetője a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy az MMK-botrány azért robbant ki, mert a kormány és a közalapítvány éppen a filmvagyon privatizálását akarta megakadályozni.

A filmvagyon ténye Kapitány szerint az ügy kirobbanásában nem játszhatott valódi szerepet. "Nincs közük egymáshoz, inkább utólag összemosni vélem a kettőt - mondta. - Bár valóban nem lenne célszerű, ha a Közalapítvány kezében lenne a filmvagyon."