A közönségfilmeket és a művészfilmeket elkülönítette az MMK

2006.07.07. 15:38
Öt közönségfilmet, többek között a Hippolytot jegyző Kabay Barna új filmjét, a Macskafogó 2-t, vagy A kis Vukot és négy művészfilmet támogat idén az MMK a játékfilmes keretből. A Játékfilmes szakkollégium összesen 507 millió forintot ítélt meg az erre érdemesnek tartott filmtervekre a június 8-án lezárult Szelektív játékfilm-gyártási pályázaton.
Idén először a szakkollégium külön kezelte a magas nézőszámot hozó közönségfilmeket és a kevesebb nézettséggel kecsegtető, de magas kulturális értéket képviselő művészfilmeket.

A közönségfilmek között a két legnagyobb tételt, 75-75 millió forintot két egészestés rajzfilm kapta. A Ternovszky Béla rendezésében készülő Macskafogó 2 és Gát György A kis Vuk című rajzfilmje egyaránt 50 millió nem visszatérítendő és 25 millió forint visszatérítendő támogatást kapott.

A további támogatottak között szerepel a Meseautó és a Hippolyt remakeket is jegyző Kabay Barna A kölcsönkért kastély című filmje 20 milliós visszatérítendő támogatással, valamint a Tibor vagyok, de hódítani akarok rendezőjének Last Minute című filmje összesen 50 millió forinttal. Herendi Gábor a Valami Amerika és a Magyar vándor után Vaxerelem címmel rendez filmet, amire 50 milliót ítélt meg a Közönségfilmes Szakkollégium. A film a művészfilmes keretben is szerepel, ennek indoklása, hogy a produkció az MMK különkeretéből plusz 50 millió forintot kapott.

A művészfilmek közül a legnagyobb összeget az eddig főleg tévéfilmeket rendező Paczolay Béla Kalandorok című filmterve kapta, 80 millió forintot. 62 millió forintos támogatásban részesült Szőke András Hasutasok című filmje, az Inforgnál készülő Bahrtalo! - Jó szerencsét! 40 milliót kapott, míg Faur Anna Lányok című filmjének 5 milliót ítélt meg a szakkollégium. A művészfilmekről Szabó B. István, Szeredás András, Podmaniczky Szilárd, B. Marton Frigyes és Balázs Attila döntöttek.

A közönségfilmes támogatásokat a Gelencsér Gábor vezette szakkollégium tagjai, Böjte József, Kövesdi Gábor, Varró Attila és Müller Péter Sziámi ítélték meg.

Az MMK olyan filmtervekre várt pályázatokat, amiknek a forgatása még nem kezdődött meg, és a nyerteseknek 2007 május 31-ig el kell elkészülniük a filmjeikkel. A pályázaton csak legalább 70 perc hosszú, 35 mm-es játékfilmek, vagy egészestés animációsfilmek vehettek részt.