Ambrus
-7 °C
3 °C

Türelemre inti a lázongó filmeseket az MMK

2005.09.16. 15:04
Az elnyert támogatások egy részét késéssel, esetleg a jövő évben tudja a közalapítvány kifizetni, mivel a kulturális minisztérium csak két hónapnyi összeget utalt át.
Az ez évre esedékes három havi támogatási részletből a kulturális minisztérium két hónapnyit még az idén, az eredetileg tervezett időpontban a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) rendelkezésére bocsát - írta közleményében az MMK kuratóriuma pénteken.

A fennmaradó utolsó részteljesítés december helyett 2006. januárjában válik esedékessé - olvasható Grunwalsky Ferencnek, a kuratórium elnökének közleményében.

Kielégítés késéssel

A kulturális minisztériummal kötött "megállapodás a közalapítvány számára azt jelenti, hogy átütemezések mellett fenn tudja tartani a filmfinanszírozás folyamatosságát, és legalább a legfontosabb filmszakmai célok támogatását" - írták.

"Az átütemezés következtében az igények egy részének teljesítését csak késéssel, esetleg csak a jövő évben tudja a közalapítvány teljesíteni. Erről a kuratórium döntése után az érintetteknek értesítést küldenek, konzultálnak velük - olvasható a közleményben.

"Mindenkitől, aki pályázatainkon támogatásra jogosulttá vált, önmérsékletet és türelmet kérünk. A kuratórium a mostani megállapodás ismeretében hatályon kívül helyezi szeptember elejei azon határozatát, mellyel felfüggesztette a támogatások folyósítását" - olvasható a közleményben.

Az MMK képviselői szeptember 12-én folytattak egyeztetést a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium illetékeseivel a filmszakma finanszírozásának 2005. évi megváltozott helyzetéről, feltételeiről.

A napirenden szereplő kérdések közül a legfontosabb téma a közalapítvány gazdálkodását is érintő, a tartalékképzési kötelezettségre vonatkozó kormányzati döntés végrehajtása volt.

A NKÖM fizet az amatőr szervezeteknek is

A kulturális minisztérium "a szervezetek működési támogatását rövid időn belül maradéktalanul kifizeti" - állapodott meg szerdán Bozóki András miniszter a tárcát megkereső tizenhét közművelődési és népművészeti amatőr szervezet vezetőjével.

A felek megállapodtak abban is, hogy a programtámogatások ütemezéséről további egyeztetést folytatnak. "Az NKA - szerződéskötés után - maradéktalanul kifizeti azokat a pályázati pénzeket, melyekről már pozitív döntés született és a program az idei évben kerül megrendezésre" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A múlt hónap végén a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöksége nyílt levélben tiltakozott a közművelődési intézmények költségvetését "ellehetetlenítő" intézkedések miatt.

A tárca akkor azt közölte, hogy a kulturális minisztérium a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács szeptember 15-i ülésén tájékoztatja a szakszervezeteket a költségvetést érintő maradványképzésről.

Egy héttel ezelőtt több tucat művészeti szervezet nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, így fejezve ki tiltakozását "a kultúra területén kialakult tarthatatlan állapot" miatt.

A szervezetek azt panaszolták, hogy az idei működési költségeikre megítélt teljes összeget a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nem utalta át számukra, így működésképtelenné váltak, tevékenységük ellehetetlenült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.