Türelemre inti a lázongó filmeseket az MMK

2005.09.16. 15:04
Az elnyert támogatások egy részét késéssel, esetleg a jövő évben tudja a közalapítvány kifizetni, mivel a kulturális minisztérium csak két hónapnyi összeget utalt át.
Az ez évre esedékes három havi támogatási részletből a kulturális minisztérium két hónapnyit még az idén, az eredetileg tervezett időpontban a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) rendelkezésére bocsát - írta közleményében az MMK kuratóriuma pénteken.

A fennmaradó utolsó részteljesítés december helyett 2006. januárjában válik esedékessé - olvasható Grunwalsky Ferencnek, a kuratórium elnökének közleményében.

Kielégítés késéssel

A kulturális minisztériummal kötött "megállapodás a közalapítvány számára azt jelenti, hogy átütemezések mellett fenn tudja tartani a filmfinanszírozás folyamatosságát, és legalább a legfontosabb filmszakmai célok támogatását" - írták.

"Az átütemezés következtében az igények egy részének teljesítését csak késéssel, esetleg csak a jövő évben tudja a közalapítvány teljesíteni. Erről a kuratórium döntése után az érintetteknek értesítést küldenek, konzultálnak velük - olvasható a közleményben.

"Mindenkitől, aki pályázatainkon támogatásra jogosulttá vált, önmérsékletet és türelmet kérünk. A kuratórium a mostani megállapodás ismeretében hatályon kívül helyezi szeptember elejei azon határozatát, mellyel felfüggesztette a támogatások folyósítását" - olvasható a közleményben.

Az MMK képviselői szeptember 12-én folytattak egyeztetést a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium illetékeseivel a filmszakma finanszírozásának 2005. évi megváltozott helyzetéről, feltételeiről.

A napirenden szereplő kérdések közül a legfontosabb téma a közalapítvány gazdálkodását is érintő, a tartalékképzési kötelezettségre vonatkozó kormányzati döntés végrehajtása volt.

A NKÖM fizet az amatőr szervezeteknek is

A kulturális minisztérium "a szervezetek működési támogatását rövid időn belül maradéktalanul kifizeti" - állapodott meg szerdán Bozóki András miniszter a tárcát megkereső tizenhét közművelődési és népművészeti amatőr szervezet vezetőjével.

A felek megállapodtak abban is, hogy a programtámogatások ütemezéséről további egyeztetést folytatnak. "Az NKA - szerződéskötés után - maradéktalanul kifizeti azokat a pályázati pénzeket, melyekről már pozitív döntés született és a program az idei évben kerül megrendezésre" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A múlt hónap végén a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöksége nyílt levélben tiltakozott a közművelődési intézmények költségvetését "ellehetetlenítő" intézkedések miatt.

A tárca akkor azt közölte, hogy a kulturális minisztérium a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács szeptember 15-i ülésén tájékoztatja a szakszervezeteket a költségvetést érintő maradványképzésről.

Egy héttel ezelőtt több tucat művészeti szervezet nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, így fejezve ki tiltakozását "a kultúra területén kialakult tarthatatlan állapot" miatt.

A szervezetek azt panaszolták, hogy az idei működési költségeikre megítélt teljes összeget a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nem utalta át számukra, így működésképtelenné váltak, tevékenységük ellehetetlenült.