Denzel Washington és Dakota Fanning a Tűzben edzett férfiről

2004.10.11. 09:45
Az IC Press Los Angeles-i tudósítója kérdezte a Tűzben edzett férfi című film két sztárját, Denzel Washingtont és a kilencéves Dakota Fanninget a filmről, a forgatásról és szerepeikről.
Denzel Washington

Ez a legmegindítóbb alakítása, amit láttam Öntől.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
DW: Tudja, Creasy-t azóta szerettem volna eljátszani, amióta évekkel ezelőtt hallottam erről a szerepről. Nagyon megérintett és nem csak azért, mert annyira jó volt megformálni ezt a karaktert, hanem azért, mert sokféle érzelmet hozott elő belőlem, különösen a kislány és Creasy kapcsolata. A filmet próbáltam a magam módján megközelíteni. Mindannyian küzdünk valamivel, mindenkinek megvannak a maga démonai. Én megpróbálom ezek között megtalálni azokat, amelyek segítségével azonosulni tudok a szerepeimmel. Ennek a karakternek hatalmas bűnei vannak és depressziós a munkája miatt, inni kezd és egyre mélyebbre süllyed. Habár én sosem jártam meg ilyen mélységeket, az életemben találtam olyan dolgokat, melyek segítségemre voltak, hogy átéljem, mi zajlik le Creasyben.

Ön és Dakota Fanning Pita szerepében valóban jelentős érzelmi töltést adnak a filmnek. Milyen volt együtt dolgozni vele?

DW: Dakota igazi egyéniség, energikus és eredeti. Nagyon érdekes volt egy ennyire fiatal emberben ilyen ragyogó és őszinte személyiséget felfedezni. Általában azt mondják, sose dolgozz gyerekkel és állatokkal, az igazság azonban az, hogy szakmai szempontból Dakota nem gyerek. Fiatal, de érett, kiforrott színész.

Milyen hatással volt a forgatás helyszíne - Mexikóváros - a produkció egészére?

DW: Borzasztó izgalmas volt, hiszen egy teljesen élő, nyüzsgő városban folyt a forgatás. A város közben élte a maga életét, zsarukkal és bűnözőkkel, hétköznapi emberekkel, múzeumokkal, bolhapiaccal, egyszóval mindennel, ami ezt a várost jellemzi. Nem véletlen, hogy pontosan itt zajlott a forgatás és nem valahol másutt. Talán ennek is köszönhető, hogy a film szelleme merőben különbözik más hasonló filmektől. Legalábbis remélem, hogy ezt meg fogják érezni a nézők is. A Tűzben edzett férfi izgalmas, megkapó film, és jó volt eljátszani ezt a sokrétű szerepet. Lehetőséget kaptam, hogy megmutassam egy új oldalamat.

Dakota Fanning

Mi volt a legmeglepőbb élményed a forgatáson?

DF: Minden egyes perce izgalmas volt, nagy lecke volt. Olyan ez, mintha iskolába járnál, ahol nincsenek külön tantárgyak és tanárok csak történnek a dolgok és folyamatosan tanulsz, úgy hogy közben észre sem veszed, sőt, élvezed. Imádtam Mexikót és nagyszerű élmény volt ezekkel a fantasztikus színészekkel és Tonyval dolgozni. Az egész forgatás hatalmas élmény volt számomra.

Milyen volt Denzellel együtt dolgozni?

Egy álmom vált valóra. Csak abból, hogy figyeltem a játékát, ahogy vezeti az autót, ahogy megy, ahogy néz, annyit tanultam, mintha egy kétéves színészkurzuson vettem volna részt. Egyébként is szeretem megfigyelni az embereket.

Hogyan írnád le az általad alakított Pitát?

#alt#
Dakota Fanning
Klikk a képre!
DF: Pita nagyon okos kislány, aki szeretne az emberekkel jó barátságban lenni. Amikor találkozik Creasyvel meglát benne valamit és érzi, hogy általa megváltozhat ez az ember. Mivel alapvetően ő is magányos - a szülei az üzlettel vannak elfoglalva -, apafigurát lát Creasyben. Kölcsönösen segítenek egymáson; Pita segít Creasynek, hogy az élete ismét élet legyen, Creasy pedig szülei helyett is szülőként igyekszik társa lenni a kislánynak.

A gyerekrablós jelenetnél majd kiugrott a szívem.

DF: Az egy döbbenetes jelenet, mivel valóban ijedtnek és megrettentnek kellett látszanom. A színészek nagyon odafigyeltek rám. Sose tudták, hogy most valóban ennyire megijedtem vagy csak játszom. Tony hihetetlenül jó rendező, igazi művész, akinek nem jelent gondot, hogy a színészei helyébe képzelje magát. Mindent velem együtt csinált, egyetlen szavával pontosan helyére tud tenni egy jelenetet vagy beállítást, úgy, hogy a színésznek egyértelművé válik, mit is kell tennie. Tényleg olyan így az egész, mintha játszanék. Nem munka. Én csináltam például az úszós jeleneteket is, mert Tony nagyon fontosnak találta, hogy valóban én legyek, aki úszik és nem egy kaszkadőr.

A többi gyerek kilencévesen teljesen másképp él. Nem sajnálod, hogy kimaradnak az életedből olyan dolgok, mint az osztálykirándulás, lógás a haverokkal vagy az iskolai bulik?

Mivel a filmezés éppen elég izgalmas, egyelőre nem hiányoznak. Az is igaz, hogy nincs ami hiányozzon, hiszen sosem volt részem az átlagos iskolai életben. A forgatásokon annyi emberrel találkozom, és olyan sokat tanulok, hogy az felér bármelyik iskolával. Sokan a szememre vetik, hogy koravén vagyok, ami ellen nem is tiltakozom. Bizonyára így is van. Ilyennek születtem, mindig is érettebb voltam a koromnál és ez már végigkövet, amíg csak felnőtt nem leszek. Akkor majd utolérnek a többiek és be kell bizonyítanom, hogy felnőtt színésznek is különleges vagyok. Már alig várom...

IC Press/Los Angeles