Egymillió dollárért adták el Marilyn Monroe holmijait

2005.06.07. 11:58
Összesen több mint egymillió dollárt fizettek a színésznő használati tárgyaiért egy Los Angeles-i aukción. A legmagasabb áron a telefonkönyve kelt el, de sokat fizettek azért az akvarellért is, amit Monroe annak idején John F. Kennedy elnöknek festett és egy vörös rózsát ábrázol.

A Guardian cikke szerint több száz rajongó jelent meg a különleges eseményen, ahol összesen 290 tárgyat, köztük a sztár neccharisnyáját, harisnyakötőit, és Hugo nevű basset houndjának papírjait árverezték el. A holmik között egy olyan papírcetli is gazdát talált, amit Monroe a fodrászától kapott és arról szól, hogyan fesse otthon a haját.

A legtöbbet, 90 000 dollárt (18,2 millió forint), azért a barna bőrfedelű noteszért fizettek, amibe Monroe a telefonszámokat jegyezte fel. A notesz olyan hírességek egykori számait tartalmazza, mint Jack Lemmon, Henry Fonda és Frank Sinatra. Benne van a színésznő két volt férjének, Arthur Miller drámaírónak és Joe DiMaggio baseballsztárnak is a telefonszáma.

Rózsa az elnöknek

Monroe. Ma is sokat ér.
Monroe. Ma is sokat ér.

A Los Angeles-i aukción elkelt Monroe vörös rózsát ábrázoló festménye is 1962-ből, amit Kennedy elnöknek akart ajándékozni, de erre végül soha nem került sor.

Két felirat is van a képen, az egyik így szól: "Boldog születésnapot, Kennedy elnök, Marilyn Monroe-tól". A másikkal átírták az elsőt: "Boldog születésnapot, 1962. június 1., Minden jót, Marilyn / Marilyn". Ez a dátum a színésznő utolsó, harminchatodik születésnapja volt. Néhány hónappal később követett el öngyilkosságot. A kép 78 000 dollárért (15,8 millió forint) kelt el.

"Azért különleges ez a mai aukció, mert ez az utolsó alkalom, hogy ilyen személyes tárgyak kerülnek kalapács alá. Ezért is volt ennyi érdeklődő" - magyarázta Darren Julien, az egyik szervező. "Olyan az egész, mintha magától Marilyntől vásárolnának."

Ezeket a tárgyakat Monroe volt színészmestere, a híres Lee Strasberg leszármazottai bocsátották árverésre - mai napig ők kezelik a színésznő vagyonát. Korábban a Christie's-nél próbálták eladni ugyanezt a 290 darabot, de a világhírű aukciósház elállt az üzlettől, mert túl személyesnek találta azokat.

Kallódó emberek

Amerika leghíresebb szexszimbóluma összesen harminc filmben szerepelt, de az utolsót, a Something's Got to Give című romantikus vígjátékot már nem tudta befejezni. Sorozatos késéseiért a rendező, a magyar származású George Cukor, 1962. júniusában kirúgta.

Filmbeli partnere, Dean Martin, nem volt hajlandó mással leforgatni a filmet, úgyhogy Monroe-t visszavették a produkcióba, de augusztus 5-én meghalt. A filmből összesen 37 perc készült el. Ezt a 37 percet a megmaradt filmanyagból vágták össze és 2001-ben hozták nyilvánosságra. A felvételeken egy jókedélyű, fiatalosabb frizurát viselő Marilynt látni - a színésznő harminchat éves volt utolsó filmje idején.

Utolsó befejezett filmje, az 1960-ban forgatott Kallódó emberek Clark Gable-lel és Montgomery Clifttel, világsiker lett. A forgatókönyvet a drámaíró Arthur Miller, a színésznő harmadik férje írta, saját novellájából. Házasságuk a forgatás alatt végleg megromlott, nem sokkal ezután elváltak.