Cenzúráznák Michael Moore-t, Kanadába menekül

2007.06.13. 10:40
Michael Moore az atrocitások miatt Kanadában helyezte biztonságba filmjét, miután az amerikai hatóságok júniusban nyomozást indítottak az illegális kubai útja miatt.

"Küzdeni fogunk és nagyon kemények leszünk, hogy kiderítsük, ki áll ezek mögött az atrocitások mögött" - idézi a Guardian a Fahrenheit 9/11 című filmmel a Bush-adminisztrációt lejárató Michael Moore-t, aki zaklatással vádolta az amerikai hatóságokat, akik egy kubai útja miatt nyomoznak, amivel a negyvenötéves kereskedelmi embargót tört meg, ugyanis az amerikai állampolgárok Kubába csak külön engedéllyel utazhatnak. A hatóságoknak a film végével, egy tizenötperces résszel van problémájuk.

"Ez nem Kubáról szól, vagy arról, hogy szereted-e Castrót" - mondta Moore ügyvédje, David Bois. - Ez a sajtószabadságról és Michael Moore újságírásának diszkriminálásáról szól." Moore ügyvédje levelet írt az amerikai hatóságoknak, amiben kifejtette, hogy védencét szándékosan diszkriminálják. A Kóla, puska, sültkrumpli rendezője azt nyilatkozta, hogy legálisan ment Kubába, mivel tényfeltáró újságírói munkát végzett, és megelőzés céljából Kanadában letétbe helyezte a filmet, mielőtt az amerikai hatóságok lefoglalják azt.

Átcsónakázott Kubába

A botrány a cannes-i filmesztiválon bemutatott, az amerikai egészségügyről szóló Sicko című film tizenötperces része miatt van, amiben Moore megmutatja, hogy a Guantanamóban raboskodó Al-Kaida tagok jobb egészségügyi ellátást kaptak, mint az a három ember, aki a szeptember 11-i terrortámadásokba sérültek meg. Ezért Moore átcsónakázott a három önkéntessel, hogy megtudja, vajon megkapják-e ugyanazt az ingyenes eljárást, mint a rabok. Mivel a guantanamói táborban elutasították, ezért a kubai egészségügyi rendszert vették igénybe.

"Nagyon csendben mutatjuk be a filmet. Nem beszélünk se a filmről, se a promócióról, csak egy egyénről, aki fenyegetőzik és ezt nagyon komolyan veszem" - nyilatkozta a 2002-ben Oscar-díjjal jutalmazott Moore, akinek filmjét június 29-én mutatják be Amerikában.