21 milliárdot fialt Moore Bush-ellenes filmje

2004.07.26. 16:07
A Fahrenheit 9/11 a mozitörténelem első dokumentumfilmje, ami elérte a 100 millió dolláros álomhatárt, ezzel olyan filmeket előzve meg, mint a Sikoly vagy a Cápa 2.
Michael Moore Bush elnököt élesen bíráló "Fahrenheit 9/11" című dokumentumfilmje új rekordot állított fel, a hét végén ugyanis a dokumentumfilmek történetében elsőként lépte túl a százmillió dolláros összbevételt az észak-amerikai mozikban.

Hétfői jelentések szerint a június végi bemutató óta a "Fahrenheit 9/11" 103,4, millió dollárt, azaz mintegy 20,6 milliárd forintnyi bevételt biztosított a moziknak. Az Oscar-díjas Moore úgy értékelte a kereskedelmi sikert, hogy az a dokumentumfilmek iránti igény növekedésének a bizonyítéka és egyben "kihívás" a hollywoodi filmproducerekkel szemben, hogy több dokumentumfilmmel ajándékozzák meg a publikumot.

16 millióból 103

A Cannes-i Filmfesztiválon Aranypálmát nyert alkotás, amely többek közt a Bush-família és Oszama Bin Laden szaúdi családja közti gazdasági összefonódásokról szól, 6 millió dollárból készült, és még 10 millió dollárt költöttek a film marketingkampányára.

A film harminchárom nap alatt az amerikai bevételi örökranglistán a kétszázhetvenötödik helyen áll, olyan kultikus alkotásokat előzve meg, mint a Sikoly, az Amerikai pite a Die Hard 2, vagy éppen a Cápa 2.

A Lions Gate filmforgalmazó cég arra törekszik, hogy a novemberi elnökválasztásig ne vegyék le az amerikai mozik műsoráról a filmet. Moore Bush elnök választási vereségét tekinti céljának.