Eladó a két Mammut-multiplex

2005.07.25. 18:52
Nyilvános pályázattal, 1,9 milliárd forint limitáron, plusz 500 millió forint hiteltartozás átvállalásával eladja a Mammut I-II multiplex moziját a fővárosi önkormányzat, illetve a testület tulajdonában lévő Budapest Film Rt. és Budapest Film kft. - közölték fővárosi képviselők hétfőn az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint az rt. igazgatósága azért kezdeményezte a mozik eladását, mivel a multiplexek látogatottsága csökken, és a kialakuló helyzet a válságot idézhet elő.

Az önkormányzat tulajdonosi, valamint a kulturális bizottsága egyaránt kedden tárgyal ülésén az ezévi üzleti tervek módosításáról, a cég Margit körút-1. Kft.-jének eladásáról. A kft. értékesítése gyakorlatilag a Mammut I. bérleti jogát, a Mammut II. tulajdonjogát, valamint az üzemeltetési szerződések együttes eladását jelenti.

Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes a kulturális bizottság rendkívüli ülésére benyújtott előterjesztésében megállapítja, hogy az rt. az Art mozi-hálózat évi, mintegy 150 millió forintos veszteségét a Corvin és a Mammut multiplexek keresztfinanszírozásával fedezte idáig.

A főpolgármester-helyettes szerint az idei év első felében a multiplex piacon felerősödő és várhatóan tartós negatív tendenciák miatt a két Mammut mozi már nem képes megtermelni az Art mozik finanszírozásához szükséges pénzt.

Az rt. igazgatósága és a felügyelő bizottsága is a múlt héten egyetértett azzal, hogy a két multiplex mozi eladásából származó bevétel egy részéből, egymilliárd forintból, Metropolis Film Alapítványt hoznak létre a művész mozik finanszírozására.

Nő az artmozik nézettsége?
Stefán Sándor, a Budapest Film főmérnöke elmondása szerint az art mozik nézőszáma nő, míg a "kereskedelmi mozihálózaté" csökken, mint a Budapest Film által üzemeltetett Corvin és Mammut mozié is. "2003-ról 2004-re az Art-mozik 3,93 százalékkal nőttek, a kereskedelmi mozik 0,15 százalékkal csökkentek a látogatószámot tekintve" - pontosította az adatokat az Index kérdésére Kun Tímea, a Budapest Film sajtóreferense.