A vidéki mozikban főleg ismételtek

2007.09.03. 19:44
A Moziünnep négynapos eseményén több mint 545 ezren vettek részt, 6 076 vetítést tartottak. Budapesten több mint háromszázezren nézték meg az újdonságokat, vidéken kétszázezren nézték meg a már jól ismert filmeket.

Országosan megdőlt a félmilliós határ, hisz több mint 545 ezer látogató volt kíváncsi a filmekre, bár a kedvezményes jegyár 360 forint volt, közölte Tamás Dorka, az esemény sajtóreferense. Ez 25 százalékkal több a tavalyinál. A leglátogatottabb film országszerte a L'ecsó volt, ezt követte a Vigyázz, kész, szörf! című családi mozi. A "top 5-ös" listán az Evan, a minden6tó, a Törés és a Hajlakk című filmek szerepeltek még.

Miután olvasóink panaszkodtak, hogy vidéken csak a már befutott filmeket vetítették és a választék 8 illetve 13 film között mozgott még a megyeszékhelyeken is, holott 44 település 86 mozijára elvileg 200 alkotás jutott, erről is kértünk egy statisztikát. Ebből kiderült, hogy a filmforgalmazók tényleg nem voltak bátrak: vidéken kevés új premier volt, a Hajlakk, ami amúgyis friss bemutató, az Igen, akarom, a Kisfiam, a Dolina és a Pokoljárás.

"A rendezvény 100 millió forintos költségvetésből készült, ebben benne foglaltatik az összes hirdetési felület értéke. Az állami támogatás ennek a tíz százalékát adta - mondta még a sajtófőnök. - Idén a Nokia mentette meg a rendezvényt, mert a tavalyi fő szponzor az utolsó percben visszalépett. Szponzor nélkül pedig egy ekkora rendezvényt nem lehet megszervezni". Az eddigi négy rendezvény ideje alatt összesen több mint másfél millió néző ment moziba.

A Moziünnep idei díszvendége az Oscar-díjas cseh rendező, Jirí Menzel volt, aki részt vett Bohumil Hrabal regénye alapján készült filmje, az Őfelsége pincére voltam premier előtti bemutatóján Budapesten.