'Játszódjá' má' másho'!'

2005.11.25. 15:23
Az Amerikai Filmintézet száz legtöbbet idézett mozis aranyköpés-listája alapján a Cinematrix is gyűjtőmunkába kezd, ha ebben az olvasók is megsegítik. A kérdés hogy kik ejtették ki a szájukon a leghülyébb és legviccesebb mondatot a 2005-ös magyar filmtermésből? A győztest Travis Bickle-díjjal jutalmazzuk Robert DeNiro taxisofőrös "You talkin' to me?" szövege alapján, a negatív lista győztese pedig a titanicos DiCaprio-Citrom-díjat kapja meg ("I'm king of the wo-o-orld!"). Arra kérjük tehát mozirajongó olvasóinkat, hogy a Cinematrix fórumába küldjék a tippjeiket, hogy aztán közösen rangsorolhassunk.
"Frankly, my dear, I don't give a damn" - mondja Rhett Butler Scarlett O'Harának az 1939-es Elfújta a szélben, amikor már tényleg "fütyült az egészre". A mondat a káromkodó "damn" szó miatt akkoriban bírságot kapott, de a legjobb filmes mondat-versenyt megnyerte, adta hírül a filmakadémia.

#alt#
"Nem utasíthat vissza!"
"I'm going to make him an offer he can't refuse" - mondja Vito Corleoneként Marlon Brando egy filmrendezőről, aki vonakodik bevenni Johnny Fontane-t a mozijába. A Keresztapa "ajánlata, amit nem lehet visszautasítani" aztán egy levágott lófej lett.

Dorothy Gale Toto kutyának címzett filozofálása a negyedik lett az Óz, a csodák csodája szintén 1939-es klasszikusában: "Toto, I've got a feeling we're not in Kansas anymore"- mondta Judy Garland, és akkor már tényleg nem Kansasban voltak.

"You talkin' to me?"

"Here's looking at you, kid!" - bíztatja Humphrey Bogart Rickként az egy fejjel magasabb Ingrid Bergman játszotta Ilsát a Casablancában, amivel az ötödik helyre került. Ezt a "Fel a fejjel, kölyök!" fordulatot maga a színész találta ki a figurának. A nyolcadik helyen végzett a Star Wars IV. ismert Harrison Ford-szövege: "May the Force be with you!" és a tizedik lett Robert De Niro visszakérdezése a Taxisofőrből : "You talkin' to me?".

A 100-as listát böngészve közismert mondásokat találhatunk a bűvös TOP 10-en kívül is. 22. lett csak Sean Connery "Bond. James Bond" bemutatkozása a Dr. No-ból, A Hatodik érzék "I see dead people"-e csak a 44. és Terminátor 2. "Hasta la vista, baby"-je is a lista végén kullog (76. helyezettként). A TOP 100-as lista hátvédje Leonardo DiCaprio kiáltása: "I'm king of the world!". Hiába hadonászott DiCaprio a Titanic orrán, az amerikai lista végére került.

A legjobb szövegű színész a tíz menőbb mondatával Humphrey Bogart lett, a legjobb évnek 1939 bizonyult.

Hajrá magyarok!

#alt#
Talcsizunk?
Mi a 2005-ös évnek esnénk neki. A szavazáson a 2005-ös filmekben elhangzó mondatok, kifejezések vehetnek részt, kivéve a dalszövegeket (Pedig a Fej vagy írás főcímdalát máris ajánlhatnánk a Citrom-díjra: "Telihold, pezsgő, ezernyi kéj, vagy unalmas hitvány, semmilyen éj, szerelmi csók, izzás és mámor vagy elfelejt belém nyilazni Ámor, sállálá.")

De térjünk vissza az idézetekre: fontos szempont az is, hogy mennyire használják a mindennapokban a filmekből kölcsönzött mondatokat.

Kedvcsinálóként néhány idézet az Egy szoknya egy nadrágból, amit szintén a negatív listára ajánlunk: "Maga iszonyú - mondja a nőnek öltözött Rudolf Péternek Bajor Imre, majd gyorsan hozzáteszi: Iszonyúan karakteres". Egy áltrendi kifejezés pedig, amit Oroszlán Szonja "talcsi" után jegyez meg: "Jaj, úgy szét van esve a fejem, hogy csak a hajlakk tartja össze". Vagy Kern András poénja is DiCaprio-díj esélyes szerintünk: "Megszerzem a vállalati karácsonyra Kozsót krampusznak".

Egyszóval kérünk mindenkit, hogy írjon a fórumba filmes idézeteket. Egy indexes kolléga addig is Travis Bickle-díjra ajánlja a Dallas Pashamendében Gryllus Dorka "Játszódjá' má" másho'!"- mondatát.