Gazdasági válság fenyegeti Hollywoodot

2005.12.15. 10:00
A szakértők szerint a filmstúdiók megfeledkeztek a nézőkről: egymás után készülnek a hollywoodi szuperprodukciók, mégis zuhan a mozik látogatottsága.
Egy óriásmajom, egy gésa és egy kis szemüveges varázsló még javíthat a mérlegen, de 2005 ettől eltekintve nyomasztó év volt az amerikai filmipar számára, amely számára létezési válságot jelent a bevételek és a nézőszám látványos csökkenése.

Nehéz megmondani, hogy ez a közepes filmek, a túl drága jegyárak vagy a videojátékok konkurenciájának eredménye, de a számok beszédesek. Az év első 11 hónapjában a bevételek 5, a nézőszám 6,2 százalékkal kisebb volt, mint 2004. azonos időszakában - állapította meg az Exhibitor Relations, amely a filmipar elemzésére szakosodott.

Paul Dergarabedian, az EH elnöke szerint a fő tényező mindebben a művek minősége. "Harry Potter bebizonyította, hogy ha egy film jó, az emberek elmennek a moziba" - magyarázta az AFP-nek. A J. K. Rowling által teremtett varázslóinas kalandjainak negyedik része, a Harry Potter és a tűz serlege 17 nap alatt mintegy 230 millió dollár (48 milliárd forint)bevételt ért el és egy kicsit javított az összképen.

Voltak más sikerfilmek is 2005-ben. A Csillagok háborúja legújabb folytatása mindent elsöprő észak-amerikai diadalt ért el 380 millió dolláros, költségvetését háromszor felülmúló bevétellel. Spielberg filmje, A világok harca 234 millió dollárt söpört be, és három mozi bevétele haladta meg a 200 millió dollárt.

A kellemes meglepetések azonban ritkák voltak, kivéve a franciák esetét, akik a La marche de l´empereur (Pingvinek vándorlása) révén 77 millió dollárt kasszíroztak.

Olyan szuperprodukciók, mint Földre szállt boszorkány 61 millió dollárral, a Mennyei birodalom 47 millióval, A sziget 35 millióval és a Stealth 31 millióval nem tudták kitermelni az észak-amerikai piacon saját önköltségüket, márpedig ezt tekintik a siker mércéjének.

Hollywood még két filmbe veti reményeit az év végéig: az Egy gésa emlékiratai és különösen a King Kong legújabb változata hozhat még javulást.

Ám az új feldolgozások és a folytatások (a Csillagok háborúja hatodik, a Batman ötödik része, a jövőre bejelentett hatodik Rocky) mellett egyes megfigyelők felteszik a kérdést, nem veszítette-e el Hollywood azt a kreativitást, alkotóerőt, amelynek a múltban sikereit köszönhette.

Gitesh Pandya, akit a filmipar egyfajta gurujának tekintenek, brutálisan őszinte mer lenni: szerinte a stúdiók egyszerűen megfeledkeztek a közönségről. "Kevés film tudta kimozdítani otthonukból az embereket, pedig figyelniük kellene arra, mit is szeretne a közönség. A filmbarátok mind válogatósabbak és mind többet várnak a pénzükért cserébe, különösen mivel egyes filmszínházakban 14 dollárt (csaknem háromezer forint) is elkérnek a jegyért."

Los Angeles térsége és egész Kalifornia számára fontos gazdasági tényező a filmipar, és így az illetékeseket aggasztja annak halványabb teljesítménye. "Nemcsak a nézőszám, hanem a DVD-lemezekre vett filmek eladásai is csökkentek, emellett olyan problémák is tapasztalhatók, mint a forgatások áttelepülése más amerikai államokba, vagy éppen Kanadába, amelyek kedvezőbb gazdasági feltételeket helyeznek kilátásba" - mondta el az AFP-nek Jack Kyser, a Los Angeles-i térség gazdasági fejlesztési bizottságának elnöke. "Több stúdióban már megkezdődtek az elbocsátások" - fűzte hozzá.

A Warner Bros november elején 250-300 személy elbocsátását jelentette be, ez személyzetének több mint 5 százaléka. "A jövő tragikus lehet Los Angeles térsége számára, ha ez az irányzat folytatódik" - jegyezte meg Kyser.