Miklós
-7 °C
2 °C

Hétszázmilliót buktak a mozik

2006.03.14. 09:48
Több mint egymillió nézőt és 700 millió forintot veszítettek a magyarországi mozik 2005-ben. A visszaesés súlyosabb is lehetett volna, ha nincsenek az év utolsó negyedében megjelenő hazai produkciók.
Folyatódik a magyar mozilátogatók számának évek óta tartó csökkenése. A Filmforgalmazók Egyesületének (FE) legfrissebb adatai szerint tavaly 12,45 millióan mentek moziba, ez 9 százalékos visszaesését jelent 2004-hez képest. Ezzel párhuzamosan a bevételek 7 százalékkal, 10,10 milliárd forintra csökkentek.

Az elmúlt éveket tekintve még súlyosabb a helyzet: az FE statisztikáiból ugyanis kiderül az is, hogy amíg 1997-ben még 16,8 millió érdeklődőt fogadtak a filmszínházak, addig tavaly már 4,4 millióval kevesebben moziztak. Feldmájer Sándor, az FE alelnöke úgy véli: az elmúlt tíz év legrosszabb eredményét érte el a filmipar 2005-ben Magyarországon. Ebben szerinte nagy szerepe volt, hogy kevesebb kasszasikert hozó hollywoodi szuperprodukció került a mozikba, mint a korábbi években. Problémát jelentett az is, hogy a nagy stúdióknak kevés az új ötlete: sok a folytatás és a feldolgozás, miközben a piacra kerülő közepes filmek miatt egyre többen döntenek az otthoni dvd-zés mellett.

A hazai mozibiznisz folyamatos visszaesését jelzi az is, hogy első alkalommal zárt be multiplex mozi Magyarországon az év elején az Új udvarban, míg az egyik legnagyobb szereplő, az Inter-Com Rt. azt fontolgatja, megválik kilenc hazai érdekeltségétől.

Jó tendencia, hogy továbbra is jól szerepelnek a magyar filmek, tette hozzá Feldmájer. Az év végén moziba kerülő Csak szex és más semminek, valamint az Egy szoknya, egy nadrágnak nagy szerepe volt abban, hogy a január-október közötti húszszázalékos forgalomcsökkenés az év egészét tekintve végül tíz százalék alá csökkent - véli. 2005-ben összesen 1,3 millióan voltak kíváncsiak hazai produkciókra, ez mintegy 909 millió forintos bevételt eredményezett. Egy évvel korábban pedig még ennél is jobb volt a helyzet, akkor ugyanis másfél millióan mentek magyar film miatt a filmszínházakba, valamivel egymilliárd forint feletti bevételt hozva. A hazai visszaesés várhatóan az idén sem áll meg - jelezte a szakember. Viszont az új magyar produkciók, így az Üvegtigris 2, a Rokonok vagy a Tibor vagyok, de hódítani akarok továbbra is komoly sikerrel debütálnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!