Hétszázmilliót buktak a mozik

2006.03.14. 09:48
Több mint egymillió nézőt és 700 millió forintot veszítettek a magyarországi mozik 2005-ben. A visszaesés súlyosabb is lehetett volna, ha nincsenek az év utolsó negyedében megjelenő hazai produkciók.
Folyatódik a magyar mozilátogatók számának évek óta tartó csökkenése. A Filmforgalmazók Egyesületének (FE) legfrissebb adatai szerint tavaly 12,45 millióan mentek moziba, ez 9 százalékos visszaesését jelent 2004-hez képest. Ezzel párhuzamosan a bevételek 7 százalékkal, 10,10 milliárd forintra csökkentek.

Az elmúlt éveket tekintve még súlyosabb a helyzet: az FE statisztikáiból ugyanis kiderül az is, hogy amíg 1997-ben még 16,8 millió érdeklődőt fogadtak a filmszínházak, addig tavaly már 4,4 millióval kevesebben moziztak. Feldmájer Sándor, az FE alelnöke úgy véli: az elmúlt tíz év legrosszabb eredményét érte el a filmipar 2005-ben Magyarországon. Ebben szerinte nagy szerepe volt, hogy kevesebb kasszasikert hozó hollywoodi szuperprodukció került a mozikba, mint a korábbi években. Problémát jelentett az is, hogy a nagy stúdióknak kevés az új ötlete: sok a folytatás és a feldolgozás, miközben a piacra kerülő közepes filmek miatt egyre többen döntenek az otthoni dvd-zés mellett.

A hazai mozibiznisz folyamatos visszaesését jelzi az is, hogy első alkalommal zárt be multiplex mozi Magyarországon az év elején az Új udvarban, míg az egyik legnagyobb szereplő, az Inter-Com Rt. azt fontolgatja, megválik kilenc hazai érdekeltségétől.

Jó tendencia, hogy továbbra is jól szerepelnek a magyar filmek, tette hozzá Feldmájer. Az év végén moziba kerülő Csak szex és más semminek, valamint az Egy szoknya, egy nadrágnak nagy szerepe volt abban, hogy a január-október közötti húszszázalékos forgalomcsökkenés az év egészét tekintve végül tíz százalék alá csökkent - véli. 2005-ben összesen 1,3 millióan voltak kíváncsiak hazai produkciókra, ez mintegy 909 millió forintos bevételt eredményezett. Egy évvel korábban pedig még ennél is jobb volt a helyzet, akkor ugyanis másfél millióan mentek magyar film miatt a filmszínházakba, valamivel egymilliárd forint feletti bevételt hozva. A hazai visszaesés várhatóan az idén sem áll meg - jelezte a szakember. Viszont az új magyar produkciók, így az Üvegtigris 2, a Rokonok vagy a Tibor vagyok, de hódítani akarok továbbra is komoly sikerrel debütálnak.