Egyre kevesebben járnak moziba

2005.12.27. 12:47
A világ mozis nézettsége egyre csökken, a magyar filmek itthon azonban még hozzák a tavalyi szintet. A magyar nézőknek a vígjáték kell.
Egy magyar film is bekerült a hazai mozik tíz legnézettebb mozifilmje közé, számolt be a Népszabadság az év mozis nézettségét elemző cikkében. Koltai Lajos Sorstalanság című filmje a harmadik legnézettebb film lett a Star Wars III. és a Madagaszkár című rajzfilm után.

A valaha készült legdrágább magyar film 446 ezres nézettsége mellett jól szerepelt még az Állítsátok meg Terézanyut!, a Csudafilm és a Csodálatos Júlia is. A magyar filmek megközelítőleg hozták a 2004-es nézőszámot, ami sikernek tekinthető annak tükrében, hogy a nemzetközi trendek erős visszaesést mutatnak.

A biztos tipp a vígjáték

Az Egyesült Államokban 7, Németországban 30 százalékkal esett vissza a mozik forgalma, és az összes moziba kerülő filmet számítva nálunk is csökkent a mozizók száma. A Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint a tavalyi 12,6 millió nézővel szemben idén 10,5 millióan váltottak jegyeket.

Az egyesület alelnöke, Feldmájer Sándor a Népszabadságnak elmondta, a közepes nézettségű filmeket érintette leginkább a visszaesés. A tendencia oka a szakember szerint a házimozi-rendszerek árának csökkenése, és a kalóz DVD-k elterjedése. A jól beharangozott, nagyköltségvetésű filmeket azonban még mindig moziban nézik az emberek.

A magyar filmek statisztikáinak elemzése azt mutatja, nálunk kevés a középkategóriás film. Néhány nagysikerű alkotás mellett kisebb érdeklődést kiváló, szerzői filmek kerülnek a mozikba. Sikert a magyar nézők körében a legbiztosabban egyébként vígjátékokkal lehet elérni.