Szavazza meg a legjobb nyári mozit!

2008.07.30. 16:43

Idén nyáron kivételesen nem pártoltak át a nézők a mozik termeiből a vízpartokra: a csütörtökön bemutatott ABBA-film, a Mamma mia például az év második legnézettebb hétvégéjét hozta a szokásos januári győztes hét után. De most arra is kíváncsiak voltunk, mindezt hány fokban élvezhetjük: a viharral tarkított elmúlt másfél hétben egy hőmérővel végigjártuk Budapesten a kinti és benti vetítős helyeket, csak hogy önök jobban szavazhassák meg a legjobb nyári mozit!

A benti mozikról elöljáróban annyit, hogy légkondi már csak a Toldiban meg a Cirko-Gejzírben nem működik, de ezeket épp átalakítják. A megfelelő hőmérsékletet Balázs, a Westend egyik supervisora lőtte be: "21 foknál már szólnak a nézők, hogy fáznak, főleg azok, akik a befújók alatt, a H és a G sorban ülnek. A 24 fok általában megfelelő, bár van, aki ilyenkor már izzad." Azért mi lemértünk párat.

A szabadtéri moziknak is utánanéztünk, mert ahogy egy kismama fogalmazott: "Én az autósmozikat imádom, és azoknak is vidéken van igazán hangulatuk. A tatai autósmoziban láttam például 92-ben az Elemi ösztönt, és emlékszem, hogy mindenki egyszerre lemerevedett, mikor Sharon Stone kivillantotta a punciját. Akkoriban még nem nagyon láttunk ilyet."

A szavazásnak vége

A Fővárosi autópiac mozija

A szerelemtől csillogó szemű fiatalok a hollywoodi filmekben vagy a hegytetőre autóznak fel a nagyváros fényeit bámulni, vagy autósmoziban romantikáznak. Utóbbi májustól már a budapestieknek is elérhető: a XIX. kerületi Nagykőrösi úton újra kinyitott az autósmozi, pénteken és szombaton van vetítés, 21.30-tól. Hétvégenként általában 10 autó parkol a kavicságyon, az eddigi rekord 15, de a nézőtér 30 férőhelyes. Büfé nincs, mindenki azt nassol, amit otthonról hoz.

 

A filmet egy fehér házikóból vetítik, vannak külső hangfalak a vászon mellett, de a hangsávot beállíthatjuk az autórádiónkon is (101.2). A 90-es években néhányan azzal trükköztek, hogy az M5-ös felé vezető felüljáró oldalán üldögélve nézték a filmet, ma már nincs ilyen.

Nézünk, mint Rosie a hollywoodi filmekben

Csajozás-pasizás: Még a kertmozinál is nagyobb a hely romantikafaktora, de csak azoknak, akiknek van kocsijuk, és nem ragaszkodnak a behűtött pezsgőhöz.

Miért jó? A motorháztetőn fekve, vagy a kerekek mellé terített pokrócon piknikezve is lehet mozizni.

Miért nem jó? Letekert ablaknál a vászon melletti hangszóróból és az autórádióból jövő hang néha nincs szinkronban, és bevisszhangzik a kocsi utastere. Ja, és az autósmozi alapvetően kétszemélyes műfaj: a hátul ülők gyengén látnak. Néhány biztonsági őr meg szívesebben nézi a hátsó ülésen szexelő párokat a film helyett, mondta az egyik néző.

Jegyár: 800 forint/fő. Észrevétlenül belógni a kocsi csomagtartójában nem ajánlatos.

Hőmérséklet: A tesztünk idején 26,6 fokot mértünk kint és a kocsiban is. 40 fokban azért nagy szívás, ha a járgányunkban nincs klíma.

Nyári extra: Az, hogy a fővárosnak újra van autósmozija, már maga egy nyári extra.

5,13

Palace Westend

"Szoktam valami felsőt hozni, és sokszor leveszem a papucsot, és magam alá gyűröm a lábam, hogy melegedjen" - osztja meg velünk a Hancock után plázamozis túlélési technikáját egy dekoratív szőke lányka, aki különben kéthetetente jár ide a fiújával. Percek alatt a mi hátunkat is vágta a jeges klíma. A falanszteresen hangulatmentes mellékhelyiségben hasonló a helyzet. A hideg mellett itt is látszik, hogy takarítanak, de ekkora forgalomnál ez szélmalomharc, a csajoknál hosszú a sor.

Westend: a popcornmozi

Csajozás-pasizás: A szokásos mozis randikat a Westendben maximum a "megnézzük a Legenda vagyok digitális verzióját?" dumával lehet feldobni.

Miért jó? 24–26 fok a kinti 35-höz képest. Nagy vásznak, nagy nézőterek, 14 terem. Itt vetítenek egyedül Real-D technológiával 3d-filmeket, és legutóbb az Eb-meccseket is meg lehetett nézni szélesvásznon.

Miért nem jó? A megfázásveszély mellett idegesítő, amikor a késők 10-15 perccel a film kezdete után botorkálnak el a vászon előtt. Ha nem kérdezzük meg a jegypénztárost, hogy mekkora teremben vetítik a filmet, akkor csak utólag derül ki, hogy a Westend legkisebb vásznát nézzük másfél órán át 1350 forintért. A büfében mindig majd a mozgólépcsőig ér a sor.

Jegyár: normál: 1350 forint, diák: 990, szerdán minden jegy 890

Hőmérséklet: A nyugati aluljáróban 32,2 fok van, a Westend-vízesés előtt 25,6, és ennyi volt a 7-es teremben is, ahol 17-en nézték a Narnia 2-t. A Hancockon már 102-en ülnek egy 331 fős teremben, az akolmelegelv ellenére is csak 25,8 fok.

Nyári extra: Július 6-tól már Formula–1-es futamokat is nézhetünk szélesvásznon egy normál jegy áráért (a 2K-s projektor műholdról sugárzott HD-képet vetít, ami messze jobb, mint a tévéközvetítés). Nem nyári extra, de extra, hogy sört is lehet kapni műanyagpohárban a jegyszedők melletti bárpultnál, hogy a film alatt se szomjazzunk.

5,55

Uránia Nemzeti Filmszínház

Tesztünk idején szinte kiürült a város a fesztiválok miatt, szombat délután az Urániában még az átlagosnál is kevesebben voltak. "Esős időben többen jönnek hozzánk" - árulta el Óvári Gyula, a mozi vezetője, de arra még vasárnapig várni kellett. Míg a tanítási időszakban hétvégenként átlagosan 150 fő a napi látogató, és hétköznap kevesebb, nyáron ez az arány megfordul, magyarázta még a mozivezető. Hétközben nem tudjuk, mennyien voltak, de szombaton 10-20 fős közönséggel ment minden film, a Katyin, az Eszter hagyatéka és az Őszi kertek.

A város egyetlen mór stílusú filmszínháza

Panka és Orsi, akik idén érettségiztek Trefortban, az utóbbira váltottak egy darab jegyet. "Egy évig ingyen mozizhatunk az Urániában, mert megnyertünk az egyik újság filmes vetélkedőjét, de csak olyan filmeket nézhetünk, amikre már legalább egy ember beült - mondta Panka, aki korábban inkább a Puskinba járt mozizni. "Nem gond, hogy itt nincs popcorn - folytatja Panka -, a többi moziba is mindig bevisszük a kaját meg az innivalót a táskánkban. Az Uránia kávézója elég drága, de a sütik azért finomak." Az emeleti kávézóban a nagy pangás miatt a pincérsrác is későn jön ki, hátul a konyhában cédéről hallgatott zongoradarabokat.

Csajozás-pasizás: A legjobb hely Stanley Kubrick-filmklub utáni bölcsészrandira és jegyzetcserék lebonyolítására. Este a teraszról még a szmogfelhőbe fulladt Rákóczi út is festőinek tűnik.

Miért jó? Kevés ember, sok kulturális rendezvény: filmfesztiválok, irodalmi estek, könyvbemutatók, kiállítások. Különlegesség az alagsori indiai teázó.

Miért nem jó? Eredetileg nem mozinak, hanem füstös orfeumnak épült, ezért a nagyteremben oldalról vagy az oszlopok környékéről élvezhetetlen a film. Nincs popcorn és nachos, és a süteményt is az emeleti kávézóban kell megenni.

Jegyár: A kijelölt európai filmekre (valamiért a Börtönvonat Yumába is a listán) 520 forint csak a jegy (különben délelőtt 620, 14.00 után 920).

Hőmérséklet: az Uránia előtt még este is 34,2 fok, a termekben 26,7 fok volt.

Nyári extra: A mozik közül itt a legmagasabb az egy nézőtérre jutó esztétika szakos lányok aránya.

6,36

Művész mozi

Ahogy minden idén nyáron működő művészmoziban, az ikonikus Művészben is légkondisak már a termek. Itt a nagyteremtől a kistermekig mindenhol 24 és 25 fok közötti hőmérsékletet mértünk. A büfé pillanatnyilag bérlőcsere miatt zárva, de ez a mozi amúgy sem egy fogyasztói szentély. "Ott mindenki szürcsöl és rágcsál. Anyám a popcorn miatt nem jár tíz éve moziba" - fejtette ki nekünk az új Wong Kar-Wai-film után egy esztétitika szakos rasztasrác. A székek is kényelmesek, bár a szűk karfákon nehéz osztozni a szomszédunkkal.

Művész: mozi az egész világ

Csajozás-pasizás: Amit hozol, abból főzöl. Feltűnően sokan jönnek ki kézenfogva, még egy békésen andalgó lánypárt is megfigyeltünk. Egy viharos vasárnap este elenyésző forgalommal találkoztunk itt, de a nyári filmfesztiválokon nagy a nyüzsgés, ilyenkor közkedvelt értelmiségiekkel is összefuthatunk.

Miért jó? Jó hír, hogy a vécé nem fizetős többé, és a bringások saját felelősségre a paripát is betolhatják.

Miért nem jó? A jegyárak közelítik a plázás szintet, és a kisteremben hátul hallod, hogy taktaktaktak, forog a vetítőgép. Ha viszont tényleg beköszönt majd a digitális mozikorszak, valószínűleg ide járunk majd nosztalgiázni.

Jegyár: 990–1050 forint

Hőmérséklet: 24,3–24,8 fok

Nyári extra: Bezárt a büfé.

5,75

Cinema City Aréna, IMAX

A tavaly felépült legnagyobb budapesti mozi nyáron nemcsak a 24 fokos multiplextermeivel lehetne vonzó, hanem a pláza teraszára kitelepült kávézók miatt is. És ott van a fő látványosság, ahova a mozi nézőinek nagyrésze jár, az IMAX-terem. A 3d-szemüvegeket nem lehet kicsempészni a moziból, mert minden kijárat mellé érzékelő kapukat szereltek fel. Ezt nem teszteltük le.

A VIP-terem, ahol háromezerért fetrenghetünk

Csajozás-pasizás: A pezsgőzés a VIP-termek bőrfoteléjeiben idővel komoly konkurenciája lehet a Pizza Hutban tartott Valentin-napi vacsoráknak. Az IMAX-teremben meg nyugodtan kapd el az új barátnőd mellét, és utána fogd rá, hogy a térhatású film egyik effektje volt.

Miért jó? A VIP-jegy korlátlan italfogyasztásra jogosít, így 3000 forintból rúghatunk be, ami után bőrfotelekből mozizhatunk (feltéve, hogy még látunk). Itt nézhetünk egyedül az országban 3d-s IMAX filmeket.

Miért nem jó? Az itt látható 3d-s IMAX filmek 10 évvel ezelőtti dokuk, a Sötét lovag és más IMAX-jelenetekkel felturbózott filmek bemutatásáról csak most folynak a tárgyalások.

Jegyár: 1350 forint, 990. Az IMAX-filmekre 1350. VIP-jegy 2990 (csoportkedvezmények 21 fő felett).

Hőmérséklet: A plázában 24,4 fok volt, a moziban 23,8.

Nyári extra: Egyedi WALL-E-figura jár a popcorn és az űdítő mellé (nem ugyanaz, ami a Palace mozikban). Horvátországi búvárkodás helyett pixeles halakkal úszhatnak az IMAX-teremben.

6,42

Holdudvar kertmozi

Budapesten egyetlen kertmozi üzemel, a Margit-szigeten, pedig huszonöt évvel ezelőtt még több helyen is lehetett nyáron mozizni. Egy idős néni kérdésünkre felidézte, hogy régebben a Feneketlen-tónál és a Bem rakparton is működött ilyen. A hűtött multiplexek lenyomták a kertmozikat, így különös élmény a Holdudvarba lemenni az Edith Piaf-filmért vagy a Nyughatatlanért, zenésfilm-sorozat van ugyanis (még vetítik a Shine a lightot és az I'm Not There - Bob Dylan életei című filmeket). Jelenleg a Francia Intézet és a Budapest Funzine szervez vetítéseket, utóbbira 600 forintért jutottunk be, még egy whiskey-kólát is kaptunk hozzá. Nincs ennél kellemesebb szórakozás, ha jó az idő. Ottjártunkkor 23 fokot mértünk, plusz a kellemes szél.

 

Csajozás-pasizás: Ha van Budapesten tuti csajozós hely, akkor ez az. Naplemente, whiskey-kóla és a kattogó vetítőgép mellett kényelmes rendezői székek, nyugágyak. Mivel a Holdudvar elkerített sarkában van a kis, 60-70 néző befogadására alkalmas kertmozi, alapból működik itt bár mindenféle piával. A mozigépész beszámolója szerint ide általában párok érkeznek, és sokan csoportban, mert közben lehet sörözni, beszélgetni. A német turisták azt hitték, ennyire színes kulturális fővárossal van dolguk, pedig csak ez az egy van.

Miért jó? Semmivel össze nem vethető hangulat, valamint a kattogó vetítőgép, és a néha megszakadó vetítés. A mozizás közben enni és inni is lehet, és a Duna sem olyan büdös a fák között.

Miért nem jó? Ha esik. A zenés filmekhez a hangosítás sem megfelelő, de kit érdekel?

Jegyár: 600 forint

Hőmérséklet: 23 fok

Nyári extra: A hely különlegessége, hogy csak nyáron van filmvetítés.

6,72

Fő tér, Óbuda

"Itt van hely kutyának, biciklinek, babakocsinak, és a Fő tér festői környezet a vetítésekhez" - mondta el a Sziget által szervezett Óbudai Nyár vasárnapi vetítéseiről a szervező, Horváth Veronika. Ezt saját kézből sajnos nem tudjuk megerősíteni, mert a viharok két egymást követő hétvégén mosták el a szabadtéri mozit. "A vászon 52 négyzetméteres, olyan, mint egy felfújható légvár, és a filmek dvd-ről mennek egy nagy teljesítményű projektorral - tette hozzá a szervező, majd elmagyarázta, miért magyar filmekből állt össze a program. - Ezeknek a vetítési jogát könnyebb megszerezni. Az idei kínálatot harminc film közül lehetett megszavazni az Óbudai Nyár weblapján."

Csajozás-pasizás: Itt a magányos idősebbek is ismerkedhetnek, a közönség hetven százaléka nyugdíjas. "Óbuda régen nagy mulatónegyed volt, és a környező kocsmák a vetítés alatt is nyitva vannak" - mondta még a szervező, amiből egyenesen következik az oldott hangulat, és hogy a film közben és utána is van lehetőség a szocializálódásra.

Miért jó? A vetítések ingyenesek.

Miért nem jó? Ha esik, elmarad. Nyugágyak sincsenek, csak műanyag kerti székek.

Jegyár: Ingyenes.

Hőmérséklet: Az elmaradt vasárnapi vetítéskor zuhogott, 23 fok volt.

Nyári extra: A szokásos popcorn mellett 200 forintért egy tál vegyesgyümölcsöt és decinként 100 forintért jégkását is kaphatunk. A nyári strandválasztékot a 200 forintos főtt kukorica koronázza meg.

5,18

Házimozi

Ha már szétmoziztuk magunkat, az élményt lecsengetésképp még egy házi filmnézéssel is megfejelhetjük. Egy igazi mozibuzi párnál jártunk, akik a vasárnap délutánjukat a Westendben nyitották a Mamma Miával, aztán a Művészben folytatták, és végül a Nagymező utcai kávézójukban nyomták projektorról az Ez a fiúk sorsát (Robert de Niro és Leonardo di Caprio isteniek benne!). "Ha ráérek, hétvégén négy-öt filmre is beülök egymás után" - jelentette ki a srác, ezzel egy fesztiválhajrában dolgozó filmkritikussal is versenyre kelhetne. Ehhez persze az kell, hogy legyen saját technika, de onnantól a hőmérséklettől a hangerőn át az étel-ital kínálatig mindent a saját szájízünk szerint alakíthatunk.

Házimozi képregényes környezetben

Előnyei: Film alatt mindent szabad.

Hátrányai: Kell hozzá projektor és házimozi-rendszer.

Jegyár: Nincs.

Hőmérséklet: 23,3 fok

Nyári extra: Film alatt nyugodtan elaludhatunk, felébredni reggel is elég.

8,39

Kossuth mozi

"Igen, az emberek szeretni fogják" - jelentette ki egy légkondis mozielőadás után a Paramountot vezető Adolph Zukor a New York-i Rivoli moziban. 1925-ben. A légkondi azóta is sokat enyhít a nyári moziélményen, de néha már sok is a hibernációból. Itt megtaláltuk a tesztmozik egyik leghidegebbikét: a 2-es teremben a Szex és New York vetítésén 22,8 fokban ültek vagy 20-an. Az 1-esben már a melegebb, 24,6 fok fogadott minket a Mamma Mián. A székek szélesek és puhák, bár egy művészmozikhoz szokott idősebb hölgyet majdnem összecsukott az egyik felhajthatós, mikor kényelmesen hátracsúszott. A Kossuth a Palace hálózatába tartozik, viszont a jegyárak kedvezőbbek, a premierfilmekért diákoktól 850 forintot, nyugdíjasoktól 650-et kérnek.

Kossuth mozi - a neonfelirat elcsúszott

Csajozni-pasizni: Bár két éve a retró jegyében újradizájnolták a kávézót, így sem az az ismerkedős hely. A magányos laptoposok ingyenwifiznek, a többiek a HVG 2005-2007-es évfolyamaitól a friss Muszteren át a Sieberz virágkatalógusig válogathatnak az olvasnivalókból.

Miért jó? Mivel csak félig multiplex, ideális választás azoknak, akik nem bírják a plázamozikat, de meg akarják nézni a plázafilmeket. Kuriózum, hogy itt több falat teljesen tükör borít, ezért az exhibicionistábbak bárhol pipiskedhetnek. Az étel-ital kínálat ugyanaz, mint bármelyik más Palace-moziban, viszont átlagban 50 forinttal olcsóbb. Az igazi olcsójánosok meg a szomszédos, 11-ig nyitva tartó boltban is feltankolhatnak. A kis üzlet különlegessége, hogy felette fénylik a Kossuth neonfelirata, ami valószínűleg a 2006-os tulajdonoscsere után odapasszintott Palace felirat miatt csúszott át ide.

Miért nem jó? A mellékhelyiség nem annyira meggyőző. "Mint bármelyik bevásárlóközpontban, csak büdösebb" - jegyezte meg egy fiatal nő.

Jegyár: 750 forint premier után

Hőmérséklet: 22,8–24,6 fok

Nyári extra: Dübörgő Nyár feliratú palace-os hűtőmágnest osztogatnak, emlékeztetőül táblázatba foglalták rajta a nyári premiereket.

6,92

Westend tetőterasz, Tér-Film-Zene fesztivál

A kevés esőálló szabadtéri mozik egyike Budapesten (a Holdudvarban, az óbudai Fő téren és Békásmegyeren is elmarad a vetítés, ha esik). A helyszínen osztogatott esőkabátnak köszönhetően csak a közönség tíz százaléka adta fel, így legalább ötvenen maradtunk vasárnap. Épp a Mephistót nyomták, de a programfüzet tele van vígjátékokkal és családi filmekkel. "A gyerekzsivaj nem olyan zavaró, mint a 2-es villamos csengetése volt a Kossuth téren - mondta a szervező, aki idén először hozta át a Parlament elől az öt éve minden nyáron megtartott Tér-Film-Zene fesztivált. - 500 székünk van és 100 nyugágyunk. Tegnap legalább 800-an nézték a Faterok motoront." Vasárnap ugyanitt Szabó Istvánnal beszélgettek.

Itt nyugágyakban is sörözhetünk

"Aktív hajléktalan vagyok, és itt töltöm az időmet" - mondta egy idősebb pasas. A rendszerváltás előtt még könyvkereskedő volt, majd 30 munkahely után 2002-ben feladta. "A többiekkel a Parlament előtti vetítésekre is eljártunk, de ők most vidéken vannak." A Mephistót ötödjére látó férfi egy mozi-kultúrtörténeti érdekességet is elmesélt: "86-ban a Legyőzhetetlen Wu-Tang című kínai krimivel zárt a pestszentimrei Fórum mozi. A végén Harsányi Gábor taekwondós tartott bemutatót a tanítványaival, és egy rossz mozdulattal leszakították a vásznat."

Csajozás-pasizás: Első randihoz ideális, ugyanolyan jók a lehetőségek, mint a Holdudvarban. Fűillat száll a levegőben, mindenütt fák vannak, és még a málló vakolatú, százéves bérházak is romantikus hátteret adnak.

Miért jó? A nyugágyakban sörözgetve az ember teljesen megfeledkezhet arról, hogy a belváros egyik legforgalmasabb pontján van. Van hagymás-uborkás amerikai hotdog 300-ért, sült kolbász 450-ért, rablóhús 600-ért, és a Palace mozi itt is árul egy bódéban popcornt és nachost. A 40 fokos hőség ellen vízpermetező oszlopokkal harcolnak a szervezők.

Miért nem jó: Egy 20 négyzetméteres ledfal tölti be a vászon szerepét, ami ugyan állja a vihart, de a színminősége és a felbontása is rosszabb, mint a hagyományos é (konkrétan: minden pirosban és narancssárgában úszik). A vízpermetező oszlopokat 20 fokban sem kapcsolják ki.

Jegyár: Ingyenes.

Hőmérséklet: 27–28 fok, de az esti vihar után 22,9 fokot is mértünk.

Nyári extra: Ingyen osztják a poncsószerű esőkabátot (kétféle színben), ami nemcsak a zivatar, de az ölünkbe hulló kajadarabok ellen is bevált. Hagymás-uborkás hotdogot is árulnak.

5,74