M. Tóth Géza: Csalódtam

2007.02.26. 14:40
Csalódott a magyar Oscar-jelölt, M. Tóth Géza, mikor Maestrója elől a kanadai The Danish Poet vitte el az aranyszobrot. A magyar rajzfilmest a díjátadó után rendezett Schwarzenegger-partin értük el, ahol az est másik vesztese, Peter O'Toole is mulatott. A magyar helyszínen, a Merlinben a rajongók mind sírtak.

"Csalódott voltam. Úgy éreztem, hogy közel voltunk hozzá, hogy feltegyük az i-re a pontot - reagált az eredményre M. Tóth Géza, akit már a partin sikerült elérni. - A nyertes kanadai film nagyon szép, és őrületesen profi promóciós munkát végeztek. Nem tudom eldönteni, hogy a promóció, vagy a film volt ennyivel jobb." M. Tóth Géza ugye az utolsó két hétben kapott csak a miniszteri különkeretből 28 millió forintot erre a célra.

"Nekem is volt anno esélyem, amikor semmiféle lobbitevékenységet nem folytattam Los Angelesben a Légyért, hiszen ki sem mehettem a díjátadóra" - mondott ennek ellent az Oscar-díjas animátorunk, Rófusz Ferenc a vasárnap rendezett Maestro-partin Merlinben. Itt egyébként a három körül bejelentett eredmény hallatán a rajzfilmrendezőket kivéve szinte mindenki sírni kezdett.


Közel az Oscarhoz
De térjünk vissza a Maestrót jegyző magyar rajzfilmeshez. M. Tóth megjegyezte, hogy két évvel ezelőtt is a The Danish Poetet gyártó National Film Board of Canada volt a kategória befutója a Ryan című filmmel.

"Most a kaliforniai kormányzó bálján vagyok - jelezte M. Tóth, mikor a háttérből hallatszó áriázás miatt egy időre elvesztettük a hangját. - Ez egy zártkörű dolog." És mikor megkértük, írja le épp mit lát: "Peter O'Toole-t látom kitűnni a tömegből, mert nagyon magas." A veterán ír színészt idén nyolcadszorra jelölték Oscarra, de ezútal sem nyert. "És Al Gore álldogál még erre. Őt sem nehéz észrevenni, mert két konyhaszekrény méretű ember vigyáz rá." Az egykori alelnök viszont ezúttal eredményes volt.

Beszéddel is készült

Eredmény után a Maestro-partin:
Jankovics Marcell, Oscar-jelölt: "Az, hogy ki nyer már csak szerencse kérdése. Akit jelölnek, az már nyertes."
Klingl Béla, az egyik Maestro-stábtag: "Túl szép lett volna. Ez jutott először eszembe."
Gauder Áron, a Nyócker rendezője: "Szomorú vagyok, sajnálom hogy nem nyert. A többi jelölt filmet nem láttam, mert nem voltam internet közelben, vidéken voltam disznóvágáson. Az is jó volt."
Liszka Tamás is, aki M. Tóth-tal van Los Angelesben, mint a film menedzsere és forgalmazója: "Azért van egy kis öröm így is, hiszen egy kis európai stúdió filmje nyert, és ezáltal ez az európai animáció ünneplése és sikere is egyben."
"A gálát nagyon élveztem - mondta M. Tóth a Kodak filmszínházban tartott Oscar-ceremóniáról. - Mellettem ült Torril Kove, aki a legjobb animációs kisfilmnek járó Oscart nyerte. Összepusziltuk egymást, és aztán rá is ejtette a lábamra a díjat. Az est középpontjában álló sztárfilmesekről megjegyezte, hogy "jó volt, hogy Morricone és Scorsese sok csalódás után megkapta az Oscarját. Scorsese annyira meg volt hatódva, hogy alig tudott beszélni. Még a legvénebb rókák is beledadogtak. Készültem én is beszéddel, de ez most bennem maradt."

A magyar rajzfilmes nem érzi, hogy vigasztalódnia kéne: "Boldog is vagyok, mert nagyon sok fenntartással voltam az álomgyár felé, a gálában is benne van ez a rongyrázás, de ez az elképesztő profizmus magával ragadó. A legnagyobb tapasztalat az, hogy a nomináció kihirdetésével semmi nem ér véget, akkor kezdődik a fő munka. Egy film a saját erejéből nem rúghat labdába" - vonta le a tanulságot.

Mint a gép

Hogy mihez kezd ezek után? "Megyek haza és dolgozok tovább, mint a gép. Még annyi lötyögés sem lesz, mint eddig" - felelte, majd arra is utalt, hogy az Oscar-promócióban szerzett tapasztalatai később más magyar filmeseknek is jól jöhetnek. "Én most nem tehetem a könyvespolcra az Oscart, de két év múlva megteszi más" - jósolta.