Másolásvédelem miatt nem díjazzák Spielberget

2006.01.16. 16:40
Steven Spielberg München című filmjéről úgy beszélnek, mint az egyik lehetséges Oscar-díjas moziról, de még az is lehet, hogy az amerikai filmakadémia tagjai rosszul kódolt dvd-t kapnak, és nem tudnak szavazni. A brit filmakadémia (BAFTA) tagjai mindenesetre így jártak, írja a Cinematical.
A 2003-ban Oscarra jelölt filmek kópiái a szavazással egyidőben kikerültek az internetre, így 2004-ben az Amerikai Filmakadémia (MPAA) másolásvédelemre hivatkozva megtiltotta a forgalmazóknak, hogy a zsűritagoknak dvd-n küldjék ki az alkotásokat. Tavaly októberben az MPAA mégis úgy döntött, hogy ismét megpróbálkozik a dvd-kkel, amiket ezúttal a Cinea DRM nevű programjával kódoltak, és küldtek mindegyikhez egy-egy speciális S-View dvd-lejátszót is.

'Különleges, nézze meg!'

Így december végén mind az 5000 BAFTA-tagnak elküldték Spielberg legújabb filmjének, a Münchennek egy-egy példányát és hozzá a lejátszókat. De először a vámon akadtak el a dvd-s csomagok, így nem érkeztek meg a szavazás első fordulójának határidejére. Ekkor a forgalmazó Universal bocsánatkérő levelet írt a BAFTA-tagoknak: "Ne szavazzon anélkül, hogy megnézte volna ezt a különleges filmet!".

Később megérkeztek a kiadványok, de ekkor kiderült, hogy 1-es régiózónára kódolták azokat (USA, Kanada), és nem az európai 2-esre. Nagy-Britanniában január 27-én mutatják csak be a filmet, így végül kimaradt a versenyből.

Azt a döntést, hogy a dvd-ket önkényesen, a filmipari szereplők által meghatározott földrajzi területeken belül lehet csak lejátszani, a filmstúdiók azzal indokolták, hogy megvédjék a művészeket és filmjeiknek bevételét. A München esete azt mutatja, hogy ez árthat is az alkotóknak. Persze még az is lehet, hogy a BAFTA-díjhoz gyártott többezer európai kóddal ellátott dvd-t az amerikai filmakadémia tagjai kapják meg.