Wall Street Journalba került a magyar szexéhes nővérke

2005.10.08. 13:38
Kelet-Európa újra trendi lehet, nyilatkozta pénteken a The Wall Street Journal Európa nagyjai rovatában Mundruczó Kornél. A beszélgetés fő témája a rendező legújabb filmjének, a Johannának Cannes-i szereplése volt. A filmben a modernkori Jeanne d'Arc szexszel gyógyítja a betegeket egy kórházban, amivel kivívja az orvosok haragját.

A cikk úgy mutatja be a rendezőt, mint korunk nagy tehetségét, aki személyes hozzáállásával, merész stílusával már letette a névjegyét a film világában. Andrew Princznek, a cikk szerzőjének meghatározása szerint olyan szexuális feszültség járja át a Mundruczó-filmeket, aminek nincs köze a vonzalomhoz.

"Vannak olyan intenzív dolgok, amiket nagyon nehéz kifejezni, mégis a szexualitáson keresztül bemutatható. Olyan dolgokra gondolok, amikor egy emberi reakció lehet akár egy ölelés vagy egy nagy pofon is" - mesél erről az interjúban Mundruczó, hiszen legújabb operafilmjében is a fő feszültségforrást a Tóth Orsi alakította Johanna szexuális adakozó kedve adja.

Újra trendi lehet Kelet-Európa

A rendező elmondta, hogy volt már köze Cannes-hoz, hiszen korábban kapott egy ösztöndíjat díjként, és így fél évet Párizsban tölthetett. "De ez a meghívás még nagyobb öröm - mondja. - Közép-kelet-európai filmeket ráadásul ritkán mutatnak be ezen a fesztiválon. "

"Pedig nagyon tehetséges filmes generáció alakult ki Romániában, Oroszországban és Magyarországon is - teszi hozzá a 30 éves rendező. - Remélem, hogy ez a régió újra érdekessé válik, mint a 60-as években. Igaz, akkor elsősorban azért érdeklődtek az itteni filmek iránt, mert azokban az elzárt országokban készültek, amikről nem tudtak sokat, nem volt róluk információjuk. Olyan volt, mint amikor ma egy iráni filmet nézünk meg, és így ismerjük meg az ottani helyzetet".

Színészből rendező

Mundruczó Kornél
Mundruczó Kornél

Mundruczó a The Wall Street Journalban beszélt saját élményeiről, filmes világáról is. Elmondta, hogy elsősorban Kubrick és Fassbinder volt rá nagy hatással, de ugyanolyan fontosnak tartja Tarkovszkij vagy Kuroszava munkásságát is. Emellett elmondta, hogy a színház is fontos szerepet játszott az életében, hiszen először színésznek tanult, utána váltott a film felé. "Főleg a klasszikus tragédiák szerkezetét tanulmányoztam, a mítoszokat, a szimbólumokat és a rituális elemeiket."

Mundruczó beszélt az új filmjéről is: "Oresztész és Elektra történetén alapul a következő filmem. Egy apagyilkosságról szól, amelyben az anya új szeretője megöli az apát, ezért a fiú hazatér, hogy rendet tegyen. Eközben ráadásul beleszeret a saját húgába is. Az egyik szereplő biztos, hogy Tóth Orsi lesz, a film pedig egy karanténban, vagy valamilyen börtönben fog játszódni."