Nem nyúltam le a Da Vinci-kódot

2008.05.11. 17:50
Nem kaptunk választ arra, hogy maradt-e még templomos és indián kincs Amerikában, amit Ben Gates nem talált meg, vagy hogy nem akarják-e Magyarországon forgatni a 3. részt, mert Jon Turteltaub sajtósa kivágta ezeket a kérdéseket. A rendező felháborodott A nemzet aranya Da Vinci-kódos hasonlatunkon is, de az Indiana Jones-lopást elismerte. A nemzet aranya - Titkok könyve májusi dvd-megjelenése alkalmából azért interjúzhattunk Jon Turteltaubbal.

Nem akarja lecserélni Nicolas Cage-et egy kalandfilmesebb alkatra?

Semmiképpen sem, az elejétől fogva őt képzeltem el főszereplőnek. A gimnáziumban osztálytársak voltunk, aztán belőle Oscar-díjas színész lett, belőlem meg filmrendező és producer. Jó volt vele 20 év után ismét találkozni, és közösen forgatni. Kicsit olyan volt, mintha megint az a két tinédzser lennénk, akik folyton hülyéskednek a suliban. Természetesen minden Nemzet aranya filmben ő lesz Ben Gates.

Miről szólnak majd a film folytatásai? Atlantisz kereséséről?

Amíg nincs egy jó sztorink, és egy izgalmas történelmi kor, aminek a titkait a főszereplő felfedezheti, nincs értelme folytatásokról beszélni. Természetesen már dolgozunk a következő részen, de erről még nem árulhatok el semmit.

Turteltaub kalandfilmet forgat

Tényleg ott van valahol a kongresszusi könyvtárban a Titkok könyve? Van titkos rekesz az elnök íróasztalában?

Ha nem keringenének legendák a Titkok könyvéről vagy az elnöki íróasztal titkos fiókjáról, mi nem találtunk volna ki magunktól ilyeneket. A történet megírásakor minden olyan érdekességet összegyűjtöttünk, aminek volt valami valóságalapja. Állítólag tényleg létezik az elnökök titkos naplója, a CIA vagy az FBI őrzi. És ha egyszer a Fehér Házban jársz, lopózz be az Ovális Irodába, és nézd meg az íróasztalt. Kíváncsi vagyok, mit találsz .

Milyen visszajelzést kapott a szabadkőművesektől, akik a filmjeiben egy nagy összeesküvés résztvevői?

Beszéltem néhányukkal, imádták a filmet. De én nem hiszek a velük kapcsolatos összeesküvés-elméletekben: szerintem a Szabadkőművesek Páholya annyiból áll, hogy szép épületekben ülnek össze beszélgetni.

Nicolas Cage kutat Mount Rushmore-nál, a Fehér Házban, a Kongresszusi Könyvtárban is. Kapott pénzt ezért a turistacsalogató reklámért a kormánytól?

Pénzt kapni a kormánytól? Az amerikai kormány inkább kihúzza a pénzt a zsebünkből, és nem adja. Rengeteget kellett fizetni például a nemzeti parkok vadőreinek, a biztonságiaknak és a rendőröknek, hogy a rendes munkaidejükön túl is biztosítsák a forgatási helyszínt Mount Rushmore-ban.

Melyik helyszínen volt a legproblémásabb a forgatás?

A legnehezebb dolgunk Londonban volt. Ott még az utcán sétálni is problémás, filmet forgatni meg főleg. A londoni autós üldözés felvételéhez rengeteg hivatalos engedély kellett a városvezetés különböző osztályaitól. A stábom tagjai szerencsére türelmesek és megértőek voltak, betartottak minden szabályt és előírást, és a jelenetek is jól sikerültek. Mt. Vernonban teljesen más volt: George Washington egykori birtoka nem állami kézben van, hanem egy civil társadalmi szervezeté, így ott csak két embernél kellett engedélyt kérni a forgatáshoz.

Kincs az elnök íróasztalából - Galéria

Mennyi idő alatt készült el a Nemzet aranya?

Az első részen a forgatókönyv megírását is beleszámolva 7 évig dolgozott a csapat. A Titkok könyvét viszont már 11 hónap alatt hoztuk össze, mert itt már majdnem egyszerre zajlott a forgatókönyvírás és a forgatás. Néha rémálom, volt, kész csoda, hogy összejött. Ha profibb filmes lennék, több időt hagynék a forgatókönyvíróknak, hat hónapot szánnék az előkészületekre, hogy ne legyen kapkodás, öt hónapig tartana a forgatás, végül újabb öt hónapig a vágás és az utómunka.

Mit szól azokhoz a vádakhoz, hogy az ön Nemzet aranya filmjei Da Vinci-kód nyúlások?

Na erre most hogy válaszoljak anélkül, hogy bajba kerülnék? Elismerem, vannak hasonlóságok, de én nem is olvastam a Da Vinci-kódot, csak a filmet láttam a nyitóhétvégén. Oké, mindkét sztoriban vannak rejtett nyomok, megfejtésre váró kódok és nevezetes helyszínek. De lassan megőrjít, hogy az emberek elfelejtik, a Da Vinci-kód 2003-as regény, nekünk meg akkor már rég kész volt az első Nemzet aranya forgatókönyvünk. Szomorú vagyok, hogy még most is lopással vádolnak.

Benjamin Gates-t sokan csak egy halvány Indiana Jones-klónnak tartják. Mit szól ehhez?

Ez a hasonlóság tény, a kedvenc kalandfilmem mindig is az Elveszett frigyláda fosztogatói volt, ami máig a legjobb ebben a műfajban. Indiana Jones és Ben Gates sokban hasonlítanak, mindketten szenvedélyesen kutatják a történelem titkait, és soha sem a kincsek feketepiaci értékét nézik, hanem a felfedezés jelentőségét. A két karakter egyértelműen a 30-as 40-es évek kincskereső filmjei alapján lett felépítve, és Indiana Jones csak azért lett nagyobb kalandor, mint Ben Gates, mivel az ő filmjeit Spielberg rendezte, aki igazi profi. A kalandfilmes műfaj szerencsére ma megint népszerű.

Ki a kedvenc mozihőse? Ben Gatest és Indiana Jonest nem ér mondani!

Akkor James Bond. Mindig is nagy Bond-rajongó voltam. Nemcsak amiatt kedvelem, mert folyton megmenti a világot, hanem mert mindig megkapja a nőt, akit akar. Fiatalabb koromban sosem tudtam, mit kell mondani a nőknek, így Bond a számomra olyan volt, mint egy igazi szuperhős.