Netes téka makkoshotykaiaknak is

2007.06.06. 20:49
Letölthető filmek vidékieknek is a dvd megjelenés után a filmklik.hu-n.

Játékfilmek, dokumentum-, ismeretterjesztő és animációs filmek is letölthetők a Budapest Film Rt. által indított filmklik.hu internetes portálról, térítés ellenében, hangzott el a szerdai, Puskin moziban tartott tájékoztatón.

"A digitális piac újrafelosztása zajlik, itt nincsenek leosztva még a forgalmazói szerepek, mint az analóg piacon" - magyarázta a tájékoztató után az Indexnek Bognár Péter, a Budapest Film Rt. filmkereskedelmi osztályának vezetője, miért fordított a forgalmazócég 93 millió forintot a Mammut mozik eladásából származó bevételből a "netes videótéka" szolgáltatásra.

Tíz hónapig készült a honlap, mesélte Bognár. "Jelenleg 80 filmet kínálunk, de 150 alkotással vagyunk szerződésben". A filmek nagy részét magyar szinkronnal is látni lehet. Az új mozik a dvd megjelenés után két hónappal kerülnek majd az online boltba. Év végére 400-500 filmet tesznek a tervek szerint letölthetővé.

A két napig érvényes letöltés 690 forintba, míg a vásárlás 1390 forintba kerül, ha valaki visszatérő felhasználó, és már több filmet letöltött, akkor ezek az összegek 500 és 1000 forintra csökkenhetnek. "Kemény dollárokat kell fizetni a letöltésért. Az az ár, amit itt látsz, a lehető legjobb" - magyarázta Bognár.

"Négy szerkesztőségi taggal dolgoznunk, ez olyan, mint egy vidéki videótéka, akkora forgalmat is várunk" - mondta a bevételről. Hosszútávon évente 75 százalékos növekedésre számítanak, és három éven belül szeretnék jövedelmezővé tenni a weboldalt.

Egy gombnyomásra elérhetők a filmek, magyarázta még tovább az előnyöket, majd elmondta, így "Magyarország 13 százaléka a piacunk, kivéve a linux és macintosh felhasználókat. Ott sajnos nem működik a windows media player. Épp a vidék a célpont, például a zempléni Makkoshotyka, ahol csak három tévécsatorna van."

A "sugárzott" filmek 48 óráig nézhetők meg, a letöltött filmek pedig kiírhatók dvd-re, azonban a kódolás miatt csak a saját számítógépen nézhetők meg. A készítők kiemelték, hogy bármelyik számítógép összeköthető a televízióval is.