Magyar Garfield az apokalipszisban

2006.05.31. 12:11
Az egri Aenimacgs csapat független háromdimenziós sci-fi-animációs filmeket készít, amiket a neten terjesztenek. Az egészestés Draqula rajzfilm gyártása leállt, de addig is sorozatot gyártanak gyerekeknek egy idétlen macskáról és űrutazó gazdájáról. A cég vezető animátorát egy tévéforgatáson faggattuk.

"Terveztünk egy egészestés 3D-animációt Draqula címmel, aminek 60 millió forintos költségvetése lett volna. Ez a projekt azonban három hónapja leállt, mert nem találtunk rá még normális befektetőt. A traileren kívül a filmnek huszonöt százaléka kész van, megvannak a modellek és a hátterek" - mondta el Magyar Ádám, az Aenimacgs vezetője. A Draqula egy kosztümös akció- és horrorparódia, technikája a számítógépes játékok világára hasonlít. A vérszívó nem a Lugosi Béla féle horroralakot formázza, már az előzetesben is önmaga paródiájának tűnik.

Drakula helyett gyerekmese


Klikk a képre!
"Helyette most egy kisebb költségvetésű sorozatot csinálunk Egon és Dönci címmel - folytatta Magyar. - Két rész már elkészült belőle. A főszereplő egy Egon nevű űrutazó figura és az idétlen macskája, akik különböző bolygókat látogatnak meg. Legutóbbi kalandjukban épp az apokalipszis utáni Földre jönnek. De mivel a sztori elsősorban gyerekeknek szól, hogy tanuljanak belőle, a végkicsengés minden esetben optimista".

"Már 1993-94 óta foglalkozunk animációval, külsős cégként gyakorlatilag az összes magyar tévének dolgoztunk. A Pixar-animációk mintájára merült fel bennünk, hogy ilyet mi is tudnánk csinálni. Persze nem azon a színvonalon, de mindenképpen igényesen. Saját erőből hoztuk létre a stúdiót" - mondta el az indulásról az animátor. A társaság civilben magyar és külföldi tévéknek készít arculatot és designt, jelenleg épp Friderikusz ATV-s műsorához. Ezen felül ismerőseiknek videóklipeket gyártanak .

Free download

Jelenleg egy hatfős csapat dolgozik a sci-fi rajzfilmen, a legutóbbi, tizenhárom perces epizódon két hónapig napi 16-18 órát dolgoztak. A sorozat értéke körülbelül 10 millió forint.


Nézze meg képeinket!

Az Aenimacgs a honlapjára teszi fel a filmjeit, ezzel a nézők mellett befektetőket is keresnek. "A közönség felől eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk. A gyerekek és a családanyák szeretik az eddig elkészült epizódokat", fogalmazott a rendező. Bevallása szerint semmilyen konkrét mintája nem volt a film készítésekor, de első ránézésre a rajzfilm macskája egyértelműen Garfieldra hasonlít, míg a bábszerű megvalósítás és a főszereplőpáros kapcsolata inkább a Wallace és Gromitot idézi, de még nem érte őket plágiumvád.

"A távlati tervek között szerepel egy egészestés animáció Egon és Dönci kalandjaiból, amit moziban vetítenénk. Kaptunk egy konkrét ajánlatot már a tervre. Kálomista Gábor producer tervezi, hogy beszáll a projektbe" - mondta el még az animátor. A mozi változat folyamatosan készülő részeit külön-külön elérhetővé tennék a neten, és amikor az összes kész van, ebből fűznék össze az egészestés filmváltozatot.