Patthelyzetben az új Tüskevár

2008.11.14. 12:46
Ősszel elindult a magyar filmek moziszezonja, néhány rég beharangozott darab viszont hiányzik a kínálatból. Közülük párat leforgattak, mint a Tüskevár című filmet, mégis patthelyzetbe került. Anettka tanítványának meg a forgalmazókkal gyűlt meg a baja.

Tavaly szeptemberben az alkotók még azt hitték, idén márciusban bemutatják a 2005 óta készülő Tüskevárat, de a film azóta sem került moziba. Sőt, az akkor betervezett forgatásokból sem lett még semmi. „Egy helyben toporgunk. Hogy miért? Pénz, pénz, pénz. Már bemutató-időpontot sem merek mondani” – nyilatkozta Balogh Gyögy rendező, akinek az első, és egyben eddig egyetlen bemutatott filmje, a Pizzás is már vagy nyolc éve került mozikba.

„Eddig hatvanmilliót költöttünk rá, de még a teljes utómunka hiányzik, ami legalább 35 millió forint – mondta még a filmről, amiben Matula bácsit Kovács Lajos, István bácsit Eperjes Károly játssza, és a Tutajost Nagy Marcell, a Sorstalanság Köves Gyurija, aki a forgatás alatt 14-ból 17 éves lett. – Már minden kört lefutottunk. Az MTV-nek nincsen rá pénze, a kereskedelmi tévéknél is próbálkoztunk teljes gőzzel, de szinte magyarázat nélkül mondtak nemet. Az MMK a 25 milliós visszatérítendő támogatást valami határozat alapján visszavonta, onnan összesen hárommillió forintot kaptunk. Már szponzort sem tudunk szerezni.”

Az eredeti évmilliókkal jobb?

A rendező szerint a forgalmazókat viszont nagyon érdekli az új Tüskevár, többen látták is. „Az alkotáson nem látszik a gyötrődés. A forgalmazással már nem lesz gond, csak eljutni a moziig, az a nagyon nehéz. Most lassított felvételben rohanunk a célegyenesbe” – jellemezte a helyzetet.

Ehhez képest a Youtube-ra is feltett előzetesért nem rajonganak a felhasználók. „Az eredeti évmilliókkal jobb mint ez!”, „Még jó, hogy Fekete István ezt már nem láthatja...”, „Ugyan a képi világ elég szép, de az egész gagyinak tűnik!”, írták a kommentekben, bár elvétve pár támogató is akadt.

A forgalmazók nem voltak hajlandók megnézni az Anettka-filmet

Előbb 2007-re, majd idén szeptemberre tervezték a Holnap történt című anettkás bulvárfilm premierjét, de a bemutatót azóta sem tartották meg. Az egyik producer közben már április óta előzetesben ül, miután különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt kezdtek nyomozást ellene. A Holnap történtben Anettka mellett Kiszel Tünde, Győzike, Cini, Pákó és Terry Black is szerepel, és film már kész, csak augusztus óta még nem találtak rá forgalmazót.

„Három forgalmazót keresett meg Szűcs Balázs producer, abból egy volt hajlandó közös vetítésen megnézni – mondta el a rendező, Gerencsér Tamás, aki Kiszel Tünde felejthetetlen videoklipjét is jegyzi. – Ők végül egy kereskedelmi tévének szerették volna eladni, és dvd-n kihozni. Persze, mert a mozi nem hoz akkor a bevételt. Ha megnézik negyvenezren, az 40 millió forint, aminek a fele jut a producernek. Egy tévé viszont 20-50 milliót fizet egy átlag magyar filmért.”

„Most úgy néz ki, hogy végül lesz, aki bemutatja moziban, de még nem írtunk alá semmit” – tette hozzá a huszonnégy éves rendező, aki a letartóztatott producerről annyit tud, hogy „nem engedték ki, de van alibije”.

A forgalmazókat nem a film érdekli

Tavaly már befejezték a Sorsvonalak című scifi élőszereplős részeinek forgatását. Ez az első magyar egészestés scifi is lehetne, de a filmről már régóta nem hallottunk. „Egyelőre azért nem került moziba, mert még nincsen kész – mondta el a rendező, Hatvani Balázs. - Már két és fél éve tart a gyártás, de mivel nem állami pénzen csámcsogunk, ezért minden fillérért meg kell küzdenünk.”

„A bemutatót jövő év elejére tervezzük, és több forgalmazóval tárgyalunk. De nem az érdekli őket, hogy egy új és egyedi sci-fit készítünk, hanem az, hogy mennyit nyerhetnek az MMK filmforgalmazási pályázatán, és hogy a dvd-forgalmazáson mennyi jön be – tette hozzá. - A másik, hogy sikerült elérni, hogy a nézők a magyar filmekhez eleve szkeptikusan állnak hozzá. A szórakoztató műfajon belül nálunk egyedül a hurkafaló vidéki vígjáték lett bevezetve. Magyar scifi-ben meg csak a Pirx kapitány és az Űrgammák az előzmény, és azok nem éppen az A-kategóriába tartoznak.”

A Dörner Györggyel és Rudolf Péterrel forgatott scifit greenscreen előtt vették fel, és a helyszíneket digitálisan építették köréjük. „Ennek a kilencven százaléka kész – mondta a huszonöt éves Hatvani. - Hátra vannak még zenei felvételek, és a kompozitmunkálatok, azaz az élőszereplők összeillesztése a festett hátterekkel.”

Műtárgyként már bemutatták

Nem került még moziba a Tejút sem, ami a februári filmszemlén három díjat is begyűjtött. Fliegauf Benedek filmje külföldi fesztiválokon turnézott, itthon még a Ludwig Múzeumban szerepelt, mint kiállítási tárgy, és a tavalyi Moziünnepen is játszották. Ennyi elszórt bemutató után azt hittük, már nem is lesz mozipremier, de Muhi András producer elmondta: "2009 januártól vetítenénk, a Művész moziban szeretném, csak egy kópiával."

A Tejútnál érthető a különös mozikarrier, ez egy hibridfilm, ami egyik lábát a múzeumokba, a másikat a mozikba tette be, és amúgy is csak egy szűkebb közönséget érdekel. A többi mostoha sorsú filmet viszont nagy közönségnek szánják, de felmerül, hogy néhány a minőségbeli hiányosságok miatt küzd kihívásokkal. De ezt a videók alapján döntse el mindeki maga.