Auguszta
5 °C
22 °C

Edward Norton: 'Az elnökünket cowboynak hívják'

2005.05.18. 02:53
Edward Norton Cannes-ban a Down in the Valley című film társforgatókönyvírójaként, producereként és vágójaként van jelen, és persze elsősorban a film főszereplőjeként. Míg a vásznon modern cowboyt alakít, pontosabban karizmatikus szociopatát, a fesztiválpalota folyosóján diszkréten enyeleg barátnőjével, aki nem Salma Hayek.
Edward Norton egy fantáziavilágban élő figura, aki cowboyként él a XXI. században és azt képzeli, hogy a vadnyugati értékrend működik most is. Legalábbis legújabb filmjében a vásznon ezt teszi. A valóságban itt áll velem szemben, miután egy ismeretlen nővel - aki, és erre mégegyszer megesküszöm, hogy nem a régebbi barátnője: a fesztivált zsűriző Salma Hayek - kienyelegte magát.

Cowboy vagy a valóéletben is?

#alt#
"Nem vagyok cowboy!"
Nem vagyok cowboy, és természetesen nem hiszek az amerikai western-értékekben sem.

Daviddal (David Jacobson, a film rendezője, a szerk.) a könyv írásakor viszont arról beszélgettünk sokat, hogy milyen fontos szerepe van az amerikai vadnyugat világának az emberek fejében még ma is: a férfi családvédő szerepe, a nyugati táj felsőbbrendűségének hite, a fegyverek nemzeti nosztalgiája satöbbi.

Egyszer azt nyilatkoztad, hogy az elnökötöket cowboynak hívják.

Külföldön. Mert ilyennek látják a viselkedését, ezt képviseli. Ezért tűnt jó ötletnek egy olyan westernt készíteni, aminek a főszereplője, Harlan a mai világban él, de az értékrendje a klasszikus westerneké.

A filmben egy tinédzser után vágyakozol. A szerepet Evan Rachel Wood játssza, aki csak 16. Hogyan kezeltétek a helyzetet?

Profin és kreatívan, ahogy kell. És nagyon érzékenyen. Evan egy rendkívül szofisztikált személyiség, és ez nem csak falvédőszöveg. Színésznőként kifinomult a technikája, nem az az ösztönös típus. Sokat beszélgettünk, és nagyon értette az egészet.

Edward Norton ennél a pontnál megígérte, hogy az interjút még folytatjuk. A film magyarországi forgalmazója, az SPI nem tudta megmondani, hogy mikor lesz itthon a Down in the Valley-bemutatója, Tamás Dorka sajtófőnök egyelőre csak annyit tudott mondani, hogy "ami késik, nem múlik".

Down in the valley
A down in the valley kifejezés Amerikában a Colorado hegységnek azt a nyugati, sziklafalakkal övezett völgyét jelöli, ahol a western filmek nagyrésze játszódik, és amelynek tenger felőli végén épült Los Angeles.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!