Irreális mértékű támogatás magyar filmeknek

2006.07.25. 10:34
A Magyar Mozgókép Közalapítvány a költségvetési támogatását milliárdokkal meghaladó mértékben osztott ki támogatást három év alatt. A kuratórium elnöke, Grunwalsky Ferenc szerint nem sértettek törvényt.

A rendelkezésre álló keretnél több mint 4 milliárd forinttal több támogatást ítélt meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 2002 és 2005 közt, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), írta keddi számában a Népszabadság.

 Milliárdok és hitelek

Az ÁSZ honlapján közzétett adatok szerint a közalapítvány a rendelkezésre álló 15,6 milliárd helyett 19,7 milliárdról döntött. A támogatások legnagyobb részét játékfilmek kapták, itt a megítélt összeg 42 százalékkal haladta meg a rendelkezésre állót.


Grunwalsky Ferenc és Jancsó Miklós

Az ÁSZ további szabálytalanságokra is rámutatott, számolt be a napilap. Az MMK 200 millió forintnyi bankhitelt vett fel, továbbá a kuratórium engedélyével ugyanekkora hitelhez jutott a közalapítvány tulajdonában álló kft. is.

A kuratórium elnöke, Grunwalsky Ferenc pedig összesen 700 millió forintnyi összegért vállalt kezességet, noha erre sem lett volna törvényi lehetősége.

Az ÁSZ szerint hiányosságok mutatkoznak a közalapítvány pályázati rendszerében is.

Grunwalsky Ferenc a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában azon a véleményen volt, hogy törvényt nem sértettek, a kuratórium a likviditási problémáit oldotta meg a banki alapon történő finanszírozás kialakításával.