Magyar támogatással készült az iráni 'propagandafilm'

2007.06.07. 12:23
Budapesten is forgatták annak az iráni filmregénynek egy részét, melyet a teheráni állami televízió hetek óta vetít, tudta meg a HVG. A filmben több magyar színész is játszott, az alkotás pedig megkapta a külföldi filmeknek járó 20 százalékos költségvisszatérítést is a magyar államtól.

Hetek óta vetíti a teheráni állami televízió a 2005 augusztus közepétől két hónapon át Budapesten forgatott iráni sorozatot. A második világháború táján játszódó Nullafokos fordulat 22 részéből hatot vetítettek le eddig. A szereplők egy Párizsban tanuló perzsa diák és egy, az apját az 1938-as náci pogrom, a Kristallnacht során elvesztő zsidó lány.

A film készítésében a Kútfejek című filmmel és a Limonádé sorozattal ismertséget szerzett budapesti Film Service Kft. bérmunkában dolgozott, és néhány magyar színész, köztük Kaszás Attila is szerepet kapott. A magyar forgatási helyszínek közt szerepelt a Batthyány-örökmécses környéke, a Wekerletelep, a Stefánia úti iráni nagykövetség és az ELTE-hez tartozó Gólyavár is.

A HVG szerint a film alátámasztja a palesztinkérdésről szóló iráni hivatalos álláspontot, mely szerint Izrael Állam létrejötte a náci zsidóüldözés eredménye, a palesztinok így végső soron az európaiak antiszemitizmusának az áldozatai. Az Index megkérdezte erről a Film Service Kft producerét, Kapitány Ivánt: "Mi csak azokat a forgatókönyvrészleteket kaptuk meg, amik itt készültek, annak semmi köze nem volt a palesztinkérdéshez: SS-karszalagban, francia utcatáblákkal nem tükrözött ilyen álláspontot az a rész. Úgy, hogy nem láttam a filmet én sem, azt tudom mondani, hogy információim szerint ez egy második világháborús, kosztümös film, ami a Párizsban rekedt arabokról szól" - mondta.

A HVG még kiemeli, hogy a hatályos törvény értelmében az alkotás megkapta a Magyarországon forgatott nem pornográf tartalmú külföldi filmeknek automatikusan járó 20 százalékos költségvisszatérítést, mely információik szerint ez esetben meghaladta a 20 millió forintot.